Robiłem wysyłanie maila przez php. Pod moim Krasnalem wszystko hulało jak trzeba. Miałem utf-8 i nic się nie krzaczyło. Po przegraniu plików na serwer zaczeły się problemy. Powstały krzaki. Ściągnąłem sobie program Gżegżółka przekonwertowałem z utf na iso i już się nie krzaczy. Ale powstał inny problem. Gdy wysyłam maila nie bardzo to przypomina wysyłanie tzn mail dochodzi ale nie w takiej formie jak trzeba.
<?php $do = "piotroo89@gmail.com"; $tytul = "Potwierdzenie zapisu studenta na MUD"; $headers .= "r\n"; $headers .= "MIME-Version: 1.0r\n"; $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2r\n"; $headers .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printabler\n"; $tresc = " <html> <head> <title>Potwierdzenie zapisu studenta na MUD</title> </head> <body> imię i nazwisko dziecka: <strong>$imie</strong><br /> nrok urodzenia dziecka: <strong>$rok</strong><br /> nmiejsce zamieszkania: <strong>$miejscowosc</strong><br /> imię i nazwisko rodzica / opiekuna: <strong>$rodzic</strong><br /> nmail: <strong>$mail</strong><br /> nuwagi: <strong>$uwagi</strong> </body> </html> "; ?>
mail powinien wyglądać tak:
imię i nazwisko dziecka: <strong>Piotr Olas</strong><br>
rok urodzenia dziecka: <strong>1989</strong><br>
miejsce zamieszkania: <strong>Trzebinia</strong><br>
imię i nazwisko rodzica / opiekuna: <strong>Artur Olaszewski</strong><br>
mail: <strong><a href="mailto:piotroo89@gmail.com" target="_blank">piotroo89@gmail.com</a></strong><br>
uwagi: <strong>sdfs</strong>
a ja dostaje taki kod:
MIME-Version: 1.0
Content-type: text/html; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
<html>
<head>
<title>Potwierdzenie zapisu studenta na MUD</title>
</head>
<body>
imiê i nazwisko dziecka:<strong>Piotr Olaszewski</strong><br />
rok urodzenia dziecka: <strong>1989</strong><br />