Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] limit znaków - pole textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam, chciałbym aby w polu textarea (w formularzu) można było wprowadzać tylko 40 znaków.. i nie wiem jak tego dokonać

mam taki kodzik
Kod
<div>
<textarea name="cos" class="text" type="text" value="<?=$cos;?>" cols="15" rows="5"></textarea>
</div>

i dzieje sie tak, że jak wpisuje więcej znaków niż przewiduje wymiar pola textarea to pojawiają się dwa suwaki w tym polu (z boku i na dole) i mozna tak pisac w nieskończoność.. nie wiem jak temu zaradzić, bo chciałbym aby można było wpisywać tylko tyle znaków ile zmieści się do okienka i koniec.. bez pojawiania się tych suwaków i kontynuacji pisania

tak też nie działa
Kod
   <div>
<textarea name="cos" class="text" type="text" value="<?=$cos;?>" maxlength="40" cols="15" rows="5"></textarea>
   </div>
AcidBurnt
musisz użyć do tego javascriptu bardzo prosty i niedoskonały przykład z użyciem jquery poniżej
  1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function() {
  3. max = 350;
  4. $('#area').keyup(function(){
  5. $('#key').html(max - $('#area').val().length);
  6. if(max - $('#area').val().length <= 0)
  7. {
  8. $('#area').val($('#area').val().substring(0,max));
  9. $('#key').html('0');
  10. }
  11. });
  12. $('#key').html(max - $('#area').val().length);
  13. });
  14. <form method="post" action="[[user,buisnescard]]" enctype="multipart/form-data">
  15.  
  16. <div>
  17. <label>Treść</label>
  18. <textarea id="area" name="set[buisnescardfree]" style="width: 300px; height: 200px;">{$item->buisnescardfree}</textarea>
  19. Pozostało <span id="key">350</span> znaków.
  20. </div>
em-ba
dzieki, dodałem ten kod.. ale pomimo zdefiniowania w nim ilości znaków to nic nie dało .....dalej moge wpisywać nieskończoną ilość znaków
Lion_87
A co to jest??

Cytat(em-ba @ 5.07.2008, 16:01:21 ) *
<?=$cos;?>

zobacz to

http://livescripts.pl/javascripts/form/java1.html
em-ba
<?=$cos;?> ..to jest zmienna, tekst, który bedzie wysylany do bazy danych smile.gif

dzieki za link, przydał się smile.gif
Lion_87
no domyślilem sie ze to zmienna tongue.gif
ale troszke dziwnie wygląda

i jeszcze jedzo GOOGLE nie boli
po raz 1000.... biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.