sirostr
7.07.2008, 18:08:04
Czy ktoś mógłby mi jasno i wyraźnie wytłumaczyć co zyskam przechodząc z PHP strukturalnego na obiektowy?
scanner
7.07.2008, 18:12:15
Po pierwsze - chyba odwrotnie - ze strukturalnego na obiektowy.
Po drugie - już na ten temat było nieco mówione, użyj wyszukiwarki.
sirostr
7.07.2008, 19:09:17
Mógłbyśmi podać jakiś konkretny link, bo wyszukiwarka szaleje.
sirostr
wez po prostu sprobuj, a sam sie przekonasz. Kiedys mialem ten sam problem. Nie żałuję ze zmieniłem
sirostr
7.07.2008, 20:18:19
A zna ktoś jakiś porządny poradnik w necie?
Mam książkę Heliona PHP i MySQL Vademecum Profesjonalisty i jest tam niezbyt dobrze wytłumaczone.
Lejto
7.07.2008, 21:06:39
czy szukajka boli !?!?
Różnica pomiędzy tymi dwoma sposobami polega na tym, że obiekty zawierają całe dane oraz mechanizmy działania, które powinny być ze sobą związane, natomiast w rozwiązaniu proceduralnym dane i mechanizmy działania istnieją niezależnie od siebie. Cecha ta pozwala na łatwą analizę kodu wykorzystującego technikę obiektową i zwiększa muskularność projektu.
Gdy tworzymy oprogramowanie przy użyciu procedur (funkcji), tworzymy programy zorientowane na kod. Programy te wywołują funkcję, które wywołują funkcje i tak dalej. W programowaniu zorientowanym obiektowo, programowanie zorientowane na dane.
cbagov
7.07.2008, 21:22:55
proceduralnie:
szablon_laduj()
szablon_przygotuj()
szablon_zastosuj()
szablon_dodaj_wpis()
szablon_dodaj_do_wpisu()
szablon_kasuj_wpis()
itd.
obiektowo
$szablon->laduj()
$szablon->dodaj_wpis()
itd.
Roznica/zaleta taka, ze od razu wiesz w czym siedza twoje dane -> [$szablon]. Moga byc zamkniete, niedostepne z zewnatrz a tylko przez metody z obiektu itd.
Robisz np. $szablon->clear() albo UNSET($szablon) i jest czysto, proceduralnie musisz myslec szerzej o organizacji kodu - mozna, ale szkoda czasu.
Odpada ci koniecznosc pisania otoczki zajmujacej sie struktura danych i dbaniem o ich integralnosc, o unikalnosc nazw funkcji, dlugosc tych nazw.
zyskujesz porzadek i 'plecy' w srodowisku.
Wiadomo, ze 'zdolnemu programiscie' obiektowosc i tak w niczym nie pomoze bo spaprze, ale jak poznasz, nie bedziesz chcial inaczej.
Z mojego doswiadczenia moge polecic tutoriale ogolne, niekoniecznie ukierunkowane na PHP, zwlaszcza, ze nie jest tu obiektowosc PERFEKT z racji specyfiki PHP.
Dlatego polecam znalezc tutorial o obiektowosci np. w JAVA, ktora pretenduje do miana najbardziej obiektowo zorientowanego srodowiska, choc i tu roznie z tym bywa chwilami;)
No i oczywiscie obiektowosc to nie recepta na wszystko, jak zawsze umiar.
Ps. jesli nie rozumiesz tego co przekazuje znaleziony tutorial - znaczy, ze jest po prostu do D i nalezy poszukac innego, bo sama idea jest prosta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.