Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Różnice pomiędzy PHP obiektowym a strukturalnym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sirostr
Czy ktoś mógłby mi jasno i wyraźnie wytłumaczyć co zyskam przechodząc z PHP strukturalnego na obiektowy?
scanner
Po pierwsze - chyba odwrotnie - ze strukturalnego na obiektowy.
Po drugie - już na ten temat było nieco mówione, użyj wyszukiwarki.
sirostr
Mógłbyśmi podać jakiś konkretny link, bo wyszukiwarka szaleje.
mrok
sirostr
wez po prostu sprobuj, a sam sie przekonasz. Kiedys mialem ten sam problem. Nie żałuję ze zmieniłem
sirostr
A zna ktoś jakiś porządny poradnik w necie?
Mam książkę Heliona PHP i MySQL Vademecum Profesjonalisty i jest tam niezbyt dobrze wytłumaczone.
Lejto
czy szukajka boli !?!?

Różnica pomiędzy tymi dwoma sposobami polega na tym, że obiekty zawierają całe dane oraz mechanizmy działania, które powinny być ze sobą związane, natomiast w rozwiązaniu proceduralnym dane i mechanizmy działania istnieją niezależnie od siebie. Cecha ta pozwala na łatwą analizę kodu wykorzystującego technikę obiektową i zwiększa muskularność projektu.

Gdy tworzymy oprogramowanie przy użyciu procedur (funkcji), tworzymy programy zorientowane na kod. Programy te wywołują funkcję, które wywołują funkcje i tak dalej. W programowaniu zorientowanym obiektowo, programowanie zorientowane na dane.
cbagov
proceduralnie:

szablon_laduj()
szablon_przygotuj()
szablon_zastosuj()
szablon_dodaj_wpis()
szablon_dodaj_do_wpisu()
szablon_kasuj_wpis()

itd.

obiektowo

$szablon->laduj()
$szablon->dodaj_wpis()

itd.

Roznica/zaleta taka, ze od razu wiesz w czym siedza twoje dane -> [$szablon]. Moga byc zamkniete, niedostepne z zewnatrz a tylko przez metody z obiektu itd.

Robisz np. $szablon->clear() albo UNSET($szablon) i jest czysto, proceduralnie musisz myslec szerzej o organizacji kodu - mozna, ale szkoda czasu.

Odpada ci koniecznosc pisania otoczki zajmujacej sie struktura danych i dbaniem o ich integralnosc, o unikalnosc nazw funkcji, dlugosc tych nazw.
zyskujesz porzadek i 'plecy' w srodowisku.
Wiadomo, ze 'zdolnemu programiscie' obiektowosc i tak w niczym nie pomoze bo spaprze, ale jak poznasz, nie bedziesz chcial inaczej.

Z mojego doswiadczenia moge polecic tutoriale ogolne, niekoniecznie ukierunkowane na PHP, zwlaszcza, ze nie jest tu obiektowosc PERFEKT z racji specyfiki PHP.

Dlatego polecam znalezc tutorial o obiektowosci np. w JAVA, ktora pretenduje do miana najbardziej obiektowo zorientowanego srodowiska, choc i tu roznie z tym bywa chwilami;)

No i oczywiscie obiektowosc to nie recepta na wszystko, jak zawsze umiar.

Ps. jesli nie rozumiesz tego co przekazuje znaleziony tutorial - znaczy, ze jest po prostu do D i nalezy poszukac innego, bo sama idea jest prosta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.