Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ICONV
Forum PHP.pl > Forum > PHP
polibode
witam

Pracuję z bazą MSSQL.
Jakiś czas temu miałem problem z polskimi znakami , kiedy wyświetlałem coś z bazy MSSQL musiałem konwertować jakąś zmienną funkcją iconv.
np:

1. <?php
  2. iconv("CP852","ISO-8859-2",$Opis[$i])
  3. ?>

Problem został rozwiązany, lecz pracowałem z programem EasyPhp, więc musiałem używać takiej kowersji.

Obecnie przesiałem się na wbudowanego w Widows Microsoft Server IIS-a.
I widać , że nie muszę już kowertować i stosować funkcji iconv
Pojawił się natomiast inny problem , np słowo : SPRAWOZDAWCZOŒĆ , jest problm z literą Ś - Œ

Wie ktoś , jak mogę sobie z tym poradzić, ewentualnie jak skonfigurować IIS aby działał tak jak EasyPHP, czyli apache?

pozdr.
matix
W kodowaniu iso korzysta sie z innych trochę znaków dla: ś, ą, i parę innych, których już nie pamiętam.

ś => ¶

Ogólnie polecam UTF-8 - nie ma takich problemów.
polibode
Polecasz UTF-8.
Ale jak go ustawić w konfiguracji serwera, żebym nie musiał konwertować na okrągło, tego co chce wyświetlić?

Jak w Apache
A jak w IIS?

B
Kicok
Serwery WWW niewiele z tym mają wspólnego.

Po prostu pisz skrypty PHP w kodowaniu UTF-8, a najlepiej "UTF-8 bez BOM" (PHP nie obsługuje BOM). Przeszukaj konfigurację swojego edytora, to znajdziesz. Dodatkowo wyślij informację do przeglądarki z jakim dokumentem ma do czynienia:
  1. <?php
  2.  
  3. header( 'Content-Type: text/html; charset=UTF-8' );
  4.  
  5. ?>

Ponadto używaj kolumn typu nvarchar i ntext do przechowywania danych w kodowaniu wielobajtowym (czyli np. UTF-8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.