Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o najodpowiedniejszy język/system
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nosfi
Witam,
Nie wiedziałem jak sformułować tytuł tematu i do tego gdzie nadawałby się temat, dlatego proszę o wybaczenie jak jest źle w złym miejscu winksmiley.jpg

Żadko się tu udzielam, w sumie tylko jak naprawdę potrzebuje pomocy, no i nadszedł moment ...
Dobra koniec OT ;p

Na początek zasada działania docelowego systemu ...
System z bazą znajduje się na dedykowanym serwerze i działa na zasadzie WWW. Kilku operatorów przyjmuje zgłoszenia telefonicznie i zapisuje je w systemie, oczywiście poprzez "przyjazny" i funkcjonalny panel. Do tego każdy z nich musi widzieć wprowadzane zmiany (bez odświerzania strony!).

O co dokładnie mi chodzi?
Do tej pory używałem jedynie PHP + MySql + JS (w małym stopniu). Nie miałem okazji posiedzieć nad takimi rozwiązaniami jak AJAX, FLEX czy wogóle poszukać jakichś innych, a że wielu z was korzysta z tych narzędzi na codzień to wierze że coś doradzicie. W starej wersji systemu odświerzanie odbywa się prostym refreshem htmla i strona niepotrzebnie się przeładowywuje, pobierając na nowo całą bazę, która de facto jest potężna. Chodzi głównie o zastosowanie nowszego rozwiązania, które zmniejszyłoby między innymi pożeranie pamięci ale i może usprawniło funkcjonalność systemu.

No i właśnie wodzące pytanie ...

Jakie języki czy systemy byście polecili do takiego systemu zgłoszeń?

Jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
zimi
Java, C#, PHP z dodatkiem CLI
generalnie działające w czasie rzeczywistym, łączenie się cały czas ajax'em widzi mi się trochę bezsensu
więc generalnie takie które same proszę o dane i same potrafią je obrobić
wlamywacz
Działający w tle proces który sprawdza czy są nowe dane np. w perlu itp. i wysyła dane w postaci xml. A w panelu ajax i wywoływanie funkcji co minute powinno być ok.
Nosfi
Myślałem o C# ale nie miałem okazji sprawdzić czy nada się do tego rozwiązania. Muszę się w to zagłębić bardziej - czas w końcu odkurzyć księgi. smile.gif Chociaż nie bardzo bym chciał łączyć ze sobą wiele języków, no ale jeśli będzie to konieczne to da się zrobić ... w końcu nie ma rzeczy niemożliwych winksmiley.jpg

Z procesem w tle można pomyśleć, ale jeśli dobrze rozumiem pomysł to już każdy klient(operator) musiałby mieć ten proces u siebie, czyli zainstalowanego jakiegoś klienta. Bo w sumie jeśli proces na serwerze wyśle dane do XMLa (system pobierze dane z XMLa) to tak samo jak by system pobrał dane z bazy. Wydaje mi się to trochę niepotrzebne, tj. dodatkowe przetwarzanie danych na serwerze. Jeśli się mylę, proszę o sprowadzenie mnie na ziemię biggrin.gif

Co do czasu odświerzania/aktualizacji to max 30s, ponieważ operator potrafi odebrać 2, a czasami nawet 3 zgłoszenia w minutę czarodziej.gif
matix
Szczerze powiedziawszy to ja bym skorzystał z Ruby on Rails (Ruby) - ma on wszystko czego potrzeba w dodatku posiada helpery do JS biblioteki Prototype, dzięki której możesz pobierać dane co np. 30 sekund.

Moim zdaniem to nie jest tak wielkie obciążenie żeby musieć łączyć ze sobą języki i Bóg wie co robić.

Ale to tylko moja opinia winksmiley.jpg

Pozdrawiam,
Matix.
kwiateusz
ruby jak ruby php oferuje to samo, jes lizalezy Ci na tym aby klient nie musiał posiadac niczego zewnetrznego, to przegladarka jest jak znalazł.

Co do odświezania to przeciez serwery wytrzymują po kilkaset req na sek, wiec odswiezanienawet co 5sek nie powinien stanowic problemu... Do tego pamietaj zeby jak najbardziej obciazac komputer klienta, a nie serwer wiec wszelka obrobka danychz ajaxa powinna byc u klienta do tego to x (xml) to czasem przerost formy nad trescia wiec zainteresu sie jason'em
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.