Nie wiedziałem jak sformułować tytuł tematu i do tego gdzie nadawałby się temat, dlatego proszę o wybaczenie jak jest źle w złym miejscu

Żadko się tu udzielam, w sumie tylko jak naprawdę potrzebuje pomocy, no i nadszedł moment ...
Dobra koniec OT ;p
Na początek zasada działania docelowego systemu ...
System z bazą znajduje się na dedykowanym serwerze i działa na zasadzie WWW. Kilku operatorów przyjmuje zgłoszenia telefonicznie i zapisuje je w systemie, oczywiście poprzez "przyjazny" i funkcjonalny panel. Do tego każdy z nich musi widzieć wprowadzane zmiany (bez odświerzania strony!).
O co dokładnie mi chodzi?
Do tej pory używałem jedynie PHP + MySql + JS (w małym stopniu). Nie miałem okazji posiedzieć nad takimi rozwiązaniami jak AJAX, FLEX czy wogóle poszukać jakichś innych, a że wielu z was korzysta z tych narzędzi na codzień to wierze że coś doradzicie. W starej wersji systemu odświerzanie odbywa się prostym refreshem htmla i strona niepotrzebnie się przeładowywuje, pobierając na nowo całą bazę, która de facto jest potężna. Chodzi głównie o zastosowanie nowszego rozwiązania, które zmniejszyłoby między innymi pożeranie pamięci ale i może usprawniło funkcjonalność systemu.
No i właśnie wodzące pytanie ...
Jakie języki czy systemy byście polecili do takiego systemu zgłoszeń?
Jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem.
Pozdrawiam