Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Else odmawia posłuszeszeństwa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Muadib
W skrypcie znajduje sie fragment kodu z zapytaniem sql
  1. <?php
  2. $access_pass = crypt($password, '$1$kurs');
  3. $query = "SELECT uzytkownik, uprawnienia, count(*) AS user
  4. FROM uprawnienia WHERE login = '".$login."' AND haslo = '".$access_pass."'
  5. GROUP BY uzytkownik, uprawnienia";
  6. $access_query = pg_query($this->conDB, $query);
  7.  
  8. while($access_row = pg_fetch_array($access_query , NULL, PGSQL_ASSOC)){
  9. if($access_row['user'] == 1){include_once('content.php');}
  10. else if($access_row['user'] == 0){die('<h6>HTTP /401/407 - błąd uwierzytelnienia</h6>');}
  11.  }
  12. ?>

Problem tkwi w tym ze przy takim zapytaniu else odmawia współpracy w ogóle nie inicjalizuje się jeśli nie zostanie spełniony warunek if, działa to wówczas tylko kiedy z zapytanie usunę uzytkownik, uprwanienia i grup by.. i jestem w kropce :/
JoShiMa
A jak napiszesz elseif zamiast else if to zadziała?
phpion
Moim zdaniem tu wystarczy zwykłe if-else, bez mieszania z zagnieżdżonymi warunkami. Jeśli $access_row['user'] jest równe 1 to wtedy coś tam. W każdym innym wypadku wywalamy błąd o błędzie uwierzytelnienia.
Muadib
Nope moje podejrzenia są ze tu bardziej chodzi o wartość pobierana przez zapytania chociaż jak wezmę
  1. <?php
  2. echo $acces_row['user'];
  3. ?>
to zawsze jest 0 albo 1 i to mnie niepokoi strasznie worriedsmiley.gif
Wersja z samym else daje w zasadzie ten sam efekt.
phpion
Hmmm. To może inaczej. Jeśli $access_row['user'] jest większe od zera to wtedy wpuszczaj. W każdym innym wypadku blokuj.
Muadib
Wykonałem zapytanie w samym klientem SQL i zwracał mi pusta wartość znaczy sie nic... przyczyna jest w group by chyba zle kurna nie mam pojecia jak go ominąc postgres zawsze żąda tej dyrektywy przy uzyciu count z innymi zapytaniami :/ bchyba że jest jakaś możliwość zliczenia rzedy zapytania jakis count row
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.