Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie plików na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matzzgr
Bry. Mam taki oto system wysyłania plików na serwer:
up.html
  1. <FORM ENCTYPE="multipart/form-data" action="upload.php" method=post>
  2. <INPUT TYPE="FILE" NAME="plik" SIZE="50">
  3. <br>
  4. <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Wyślij">
  5. </form>

upload.php
  1. <?php
  2. $uploaddir = 'pliki/';
  3. if(move_uploaded_file($_FILES['plik']['tmp_name'], $uploaddir.$_FILES['plik']['name']))
  4. {
  5. echo 'Plik został zapisany na serwerze.<br>Oto adres do niego:<br><textarea>http://mojastrona.cośtam.pl/pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'</textarea>';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo 'Błąd podczas wysyłania pliku.';
  10. }
  11. ?>

I mam swój program, umiejący wejść na stronę i wykonywać skrypty php, może również wysyłać dane metodą POST.
Pytanie: Jestem kompletnym n00bem jeżeli chodzi o te rzeczy, więc: Na jaką stronę muszę wejść i jakie dane wysłać?
Chcę wysłać przykładowo pliczek C:\test.jpg
wipo
Pliki mozesz tylko wybierac. Nie mozesz ich odgórnie podać jak równiez nie mozesz zaznaczyc calego katalogu

A pliki zapisują sie tam gdzie im kazesz - jak nie wybierasz lokalizacji to w miejscu gdzie znajduje sie plik php, ktory go wykonuje
matzzgr
No tak, chcę wysłać tylko plik test.jpg
do folderu /pliki/

A może coś jest źle ze skryptem?
wipo
wpisz tak
  1. <?php
  2. print "Aktualny katalog: ".getcwd();
  3. $uploaddir = 'pliki/';
  4. if(move_uploaded_file($_FILES['plik']['tmp_name'], $uploaddir.$_FILES['plik']['name']))
  5. {
  6. echo 'Plik został zapisany na serwerze.<br>Oto adres do niego:<br><textarea>http://mojastrona.cośtam.pl/pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'</textarea>';
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo 'Błąd podczas wysyłania pliku.';
  11. }
  12. ?>

i zobacz gdzie to sie wykonuje
matzzgr
Aktualny katalog: /home/freehost/x/v/cośtam/www

wszystko ładnie zapisuje, ale co ja mam wysłać nie używając przeglądarki? dry.gif
wipo
jak chcesz wyslac plik nie uzywając przeglądarki to polecam klienta FTP
matzzgr
używam klienta FTP do wysyłania plików, ale do ciasnej chcę wysłać plik swoim programem... wiem, że niby można, ale nie umiem ech..
wipo
To chyba nie ten jezyk. moze C sprobujesz?
matzzgr
To jak, nikt nic nie wie?

Napiszcie chociaż jakie dane wysyła up.html do upload.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.