Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Brak połączenia z bazą w stronie wstawianej przez iframe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zeetor
Witam

Mam taki problemik...
Chcialbym na stronie wastwic kolejna strone o wiekszej szerokosci...
dlatego robię to przez iframe... tak żeby można było sobie łatwo przewijać...

ale pojawia się problem ...na stronie wstawianej mam połączenie z bazą danych...
i wyskakuje komunikat :

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\aa\tabela1.php on line 11

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\xampp\htdocs\aa\tabela1.php on line 12

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\aa\tabela1.php on line 12
Nie znaleziono bazy danych

prawdopodobnie nie może znależć bazy danych....
proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić...

dz i podr
nexis
Jasno z tego wynika, że podajesz złą nazwę użytkownika i hasła (tutaj jego brak) przy połączeniu z bazą danych.
zeetor
Jako że hasła do bazy mam w oddzielnym pliku, połączyłem się przed odwołaniem do bazy za pomocą include z plikiem z hasłami... i nadal wychodzi ten sam komunikat...

a nie można wkleić jakoś w php innej stronki...tak żeby znacznik przewijania sie pokazał i można ją było odczytać w całości...?
kaem
Nie wiem po co includujesz tak wogóle ten plik, bo Ty masz z tego pliku pobrać pewne dane, w twoim przypadku hasło. Daj kod to pomożemy, bo inaczej nie da rady.
zeetor
Plik jest w .php (tabela1.php)... i jest to zwykła tabelka z danymi, które odczytuje łącząc się z bazą MUSQL...
Zrobiłem link ze strony głównej do tego pliku...i wszystklo gra...
ale jeżeli wczytuje ten plik przez iframe to wyskakuje komunikat (patrz post wyżej)

No chyba kod iframe jest dobry...
<iframe src="sm/aa/tabela1.php" width="100%" height="100%" scrolling=auto frameborder=0 name="ramka" src="indeks.html" marginWidth=0 marginHeight=10>Twoja przegladarka nie obsługuje pływajacych ramek</iframe>

zresztą łączy mnie z tą stroną tylko, coś danych z bazy nie może czytać...

includowałem plik z hasłami do bazy...bo chciałem sprawdzić czy nie może połączyć się z bazą dlatego że zmienna z hasłem i userem "nie została wyzerowana" (sorry za laickie wytłumaczenie o co chodzi)

moj kod łączenia się z bazą:
....
$sql_conn = mysql_connect($bazahost,$bazauser,$bazahaslo);
....
Shili
Cytat
a nie można wkleić jakoś w php innej stronki...tak żeby znacznik przewijania sie pokazał i można ją było odczytać w całości...?
Możesz to zrobić choćby w divie, z określoną szerokością oraz wysokością i odpowiednią wartością stylu overflow. Wtedy wystarczy zaincludować w tym wymaganą stronę.

Kod iframe'a nie jest dobry. KAŻDY atrybut powinno się umieszczać w cudzysłowie. Poza tym masz DWA atrybuty src.
zeetor
dz shili twoje rady sa nieocenione guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.