Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data,a wiek.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hammer
Znaczy się am taki w sumie mały ale denerwujący problem... Nie mam pojęcia jak policzyć ile dni, miesięcy, lat mineło od jakiejś daty do dziś...A bardzo by m się to przydałem... Chodzi mi tu o tożeby wyliczyć dokładny wiek osoby, od narodzin do dna dzisejszego.
FiDO
Zastosuj dla obu dat (terazniejsza i urodzin) funkcje [manual:9320b6f9e9]mktime[/manual:9320b6f9e9], odemij je od siebie i otrzymasz ilosc sekund miedzy oboma datami (wiek w sekundach), jak podzielisz przez 60 otrzymasz wiek w minutach, jeszcze przez 60 i bedziesz mial wiek w godzinach itd.
Jeydnie dla lat sprawa sie komplikuje bo trzeba brac pod uwage lata przestepne itp. ale poczytaj komentarze do funkcji mktime, tam sa podane rozne sposoby na policzenie wieku.
dob
Cytat
Jeydnie dla lat sprawa sie komplikuje bo trzeba brac pod uwage lata przestepne itp.

jak uzyskujesz minuty czy sekundy to dzielisz prz 60, a lata z uwzględnieniem przestępnych mozna uzyskac dzieląc przez 365,25
marcin96
a to nie można przy zamianie ilości sekund na godziny,minuty etc skorzystać z [manual:aac4cae574]date[/manual:aac4cae574] ? Tak chyba byłoby najprościej :>)
dob
Jak skorzystasz z date (jezeli chcesz wstawic tu ta róznice) to dostaniesz date jaka była/bedzie w tyle sekund ile uzyskałeś po roku 1970
Cudi
Nie można, bo date() przyjmuje czas w formacie uniksowym (ilość sekund od 1.11970), a po wykonaniu odejmowania będzie to poprostu ilość sekund od jedenej daty do drugiej, tak więć date sie posypie smile.gif
marcin96
No a nie można w takim razie zrobić
[php:1:696efde92c]<?php

$lata = date("Y", $roznica_w_sek) - 1970;

?>[/php:1:696efde92c]

hm? reszta się zgadza, jedynie lata są chyba problemem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.