Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wygląd tablicy POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
katwer
Witajcie smile.gif

Mam problem z przesłaniem z pola formularza <select name="mID"><option value=".."> danych do skryptu odczytującego, stąd moje pytanie o to, jak wygląda tablica POST (jak będę wiedziała jak wygląda, to moze uda mi się do niej prawidłowo odwołać..).

Mam w bazie tablekę z miejscowościami i IDmiejscowosci. Pobieram tą tabelkę z mysql uporządkowaną alfabetycznie i pętlą drukuję kolejne pola <option>, które wyglądają mniej więcej tak:

<option value="$mID">$miejscowosc

Oczywiście w miejsu zmiennych pojawiają się (prawidłowo) kolejne wartości. Jak odebrać z tabeli POST wprowadzone przez użytkownika dane (może wybrać tylko jedno miasto).

// przenoszę na Przedszkole
// ayeo
starach
A jak ma wyglądać ? Zwykły typ tablicowy.
  1. <?php
  2. $_POST['klucz'] = 'wartosc';
  3. $_POST[0] = 'wartosc';
  4. $_POST['kolejny_klucz'] = 'kolejna wartosc';
  5. var_dump($_POST);
  6. ?>
Zarzuć kodem jak nadal nie będziesz wiedział co i jak.
JoShiMa
Cytat(katwer @ 6.08.2008, 01:43:14 ) *
Mam w bazie tablekę z miejscowościami i IDmiejscowosci. Pobieram tą tabelkę z mysql uporządkowaną alfabetycznie i pętlą drukuję kolejne pola <option>, które wyglądają mniej więcej tak:

<option value="$mID">$miejscowosc

Jeśli moge mieć uwagę yo prawidłowo powinno być:

1. <option value="$mID">$miejscowosc</option>
qBK
Cytat(orglee @ 6.08.2008, 02:12:14 ) *
A jak ma wyglądać ? Zwykły typ tablicowy.
  1. <?php
  2. [b]var_dump[/b]($_POST);
  3. ?>

Bardziej przyjazne jest print_r - znacznie częściej z niego korzystam - ale jak potrzeba większej maszynerii to var_dump smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.