Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor PHP ze wsparciem dla przestrzeni nazw
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
devnul
Jak w temacie, szukam czegoś co wspierałoby przestrzenie nazw w PHP (a więc funkcjonalność która pojawi się dopiero wraz z oficjalnym nadejściem php5.3). Interesuje mnie nie tylko wsparcie na poziomie kolorowania składni (bo brak tego akurat można przeżyć) ale bardziej wsparcie na poziomie podpowiadania składni. Jeśli zna ktoś taką aplikację lub chociażby jakieś rozszerzenie do istniejących edytorów albo sposób na dodanie tej funkcjonalności do jakiegokolwiek edytora kodu to będę dozgonnie wdzięczny. ZendStudio świeci mi już jak choinka i zwyczajnie muli przez błędy w składni powodowane przez użycie namespaces.
devnul
Autor wątku również - ostatnio gdzieś widziałem wzmiankę o tym że nowe PDT wspiera już przestrzenie nazw ale jeszcze nie miałem okazji przetestować, będę miał chwilę dopiero jakoś po weekendzie to dam znać - chyba że sprawdzisz wcześniej belliash

//edit: btw - link do enleax cms jest błędny (ten z twojej stopki)
.radex
Cytat(belliash @ 4.05.2009, 14:57:58 ) *
Zapomnialem dodac iz mnie osobiscie interesowalo by jakies IDE dzialajace natywnie pod Linuksem - nie wiem jak autor watku.

Bluefish. Nie jestem pewien, czy nazwałbym to IDE, ale taki całkiem rozbudowany edytor dla programistów pod Linuksa.

EDIT:

Ups winksmiley.jpg Pomyślałem, że to była dygresja i chodziło po prostu o jakieś IDE natywnie pod linuksa, niekoniecznie ze wsparciem dla przestrzeni nazw.
devnul
.radex - umiesz czytać? temat jest nie o edytorze php pod linuxa ale o edytorze wspierającym przestrzenie nazw i o to się głównie rozchodzi
mike
Cytat(belliash @ 4.05.2009, 15:59:37 ) *
(...) i phpdoc ktory nie dziala z tabami - dziad woli spacje tongue.gif
Dziwisz się skoro większość (o ile nie wszystkie) standardów kodowania wyraźnie mówi żeby nie używać tabulatorów tylko spacje.
Moli
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=60078&st=860

Jest już temat o edytorach, po co kolejny ?
devnul
@Moli: tamten temat jest ogólny ten jak widać powstał pół roku temu i dziś doczekał się odświeżenia - dotyczy wyłącznie edytora ze wsparciem przestrzeni nazw które dopiero pojawią się w kolejnych wydaniach (stabilnych) php.

//dodano

Zgodnie z tym co pisałem w jednym z postów wyżej PDT wspiera przestrzenie nazw od wersji 2.1 (która ma ukazać się 26 czerwca bieżącego roku). W chwili obecnej najnowsza dostępna wersja PDT czyli 2.1.0M7, którą to testowałem całkiem dobrze radzi sobie z przestrzeniami nazw, kuleje troszkę podpowiadanie elementów znajdujących się w obrębie jakiejś przestrzeni podczas gdy próbujemy się do niej odwołać z poziomu innej przestrzeni nazw. Jest to w zasadzie jedyny mankament jaki zauważyłem po krótkim teście, który jak sądzę zostanie wyeliminowany w finalnej wersji. Ważna rzecz. Środowisko nie jest zgodne z PHP5.3 z marszu. Należy dokonać zmiany konfiguracji poprzez "Preferences -> PHP -> PHP Interpreter" wybierając "PHP5.3" zamiast domyślnego "PHP5.1 /PHP5.2" a następnie przebudować projekty. Od tej pory cieszymy się działającym wsparciem przestrzeni nazw smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.