Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] sklep internetowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
FlooX
Witam,

oddaję do oceny sklep internetowy napisany od zera przeze mnie. 

http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php

na W3C już widze jakies błędy, których nie rozumiem. Zawsze pluje sie o ostatnią pozycje w menu ze coś tam XML, o co chodzi ?
z tagiem <STRONG> to nie moja wina - damowy wysiwyg mi to wsadza przy dodawaniu produktów.

Proszę o oceny, opinie, komentarze smile.gif

Pozdrawiam

edit:
niektóre 'teksty' są zapozyczone ze strony komputronik.pl żeby wypełnić puste miejsca, gdyż klient jeszcze nie napisał swoich oO
Spawnm
wywal podswietlanie [Koszyk jest pusty]
i daj jakiś css buttonom
itsme
produkt wyglada na niedokończony :-)

http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wndw=7,1
komunikat walidacyjny do bani
wartosci walidowane powinny pojawic sie po wyslaniu formularza a nie byc kasowane

ogolnie duzy niedosyt ...
FlooX
Cytat(itsme @ 13.10.2008, 17:11:06 ) *
wartosci walidowane powinny pojawic sie po wyslaniu formularza a nie byc kasowane

nie rozumiem ?
pyro
chodzi o to ze skrypt informuje o braku danych zanim cokolwiek sie wypelni

// sorry czasami nie wiem co pisze, tak to jest jak sie spi malo, lub wogole
FlooX
słucham !?
to po co ingerować w adres URL ?
wiadome jest jesli sie przejdzie na adres juz walidujący dane i skrypt ich nie wykryje do wywala błąd.
Umyślnie przechodzisz pod adres walidujący dane a potem narzekaz snitch.gif

zwykły user na to nie wpadnie..
phpion
Cytat(pyro @ 13.10.2008, 19:15:29 ) *
chodzi o to ze skrypt informuje o braku danych zanim cokolwiek sie wypelni

Nie o to chodzi. Problem jest w tym, że gdy wypełnie formularz błędnie to znikają wpisane wcześniej dane i całą zabawę trzeba zaczynać od nowa. W takich sytuacjach należy wyświetlić formularz ponownie ale wstawić w niego wpisane do tej pory informacje. Jest to dość upierdliwe zjawisko...

Mi ogólnie sklep się podoba. Wizualnie prezentuje się bardzo fajnie. Kod HTML idzie jednak do poprawy; podobnie pewnie z częścią oskryptowania (np. ta walidacja).
Cysiaczek
Mi się wizualnie podoba, szybko działa i sprawia wrażenie lekkiego.

Pozdrawiam
FlooX
Cytat(phpion @ 13.10.2008, 21:42:43 ) *
Nie o to chodzi. Problem jest w tym, że gdy wypełnie formularz błędnie to znikają wpisane wcześniej dane i całą zabawę trzeba zaczynać od nowa. W takich sytuacjach należy wyświetlić formularz ponownie ale wstawić w niego wpisane do tej pory informacje. Jest to dość upierdliwe zjawisko...

hmmm, dobrze o tym wiem, irytuje mnie takie coś na innych stronach kiedy ciągle musze wypełniać formularz na nowo. Ale u mnie skrypt zapamiętuje dane (w sesji) żeby potem je spowrotem wsadzić w inputy. Oczywiście zapamiętywane są tylko dobre dane, tzn te które przeszły walidacje. Kasowana jest reszta która nie spełnia wymogów smile.gif bo po co je zapamiętywać skoro są złe ?

o to chodzi ?
czy może Tobie w ogóle zadne dane nie zostają zapamiętane, w co wątpie ?
itsme
ok wyjaśnię o co chodzi:
klikamy http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wndw=7
wpisujemy w polu e-mail itsme@poczta (zapominamy dopisać php.pl) i klikamy wyślij
co otrzymujemy ? komunikat iż e-mail jest niepoprawny ... a i wpisanej wartości już nie ma.

Co jeszcze mi się nei podoba:
- wyświetlenie komunikatu o walidacji w miejscu powiedzmy mało domyślnym (powinien być koło pola którego sie tyczy)
- brak walidacji JS
- brak załadowanego drzewka produktów (pomyśl o tym aby była również informacja o ilości produktów)
- wyszukiwarka nie działa
- gdy wpisujemy niepoprawny URL robisz header ("Location: ...... "); nie szkoda serwera ? powinien pojawić się kominukat o niepoprawnym adresie
- ponadto masz nowy produkt (http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wndw=0,3,2&id=118) wystarczy zmienić http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wn...,2,1&id=118 i już produkt ląduje w innym miejscu. Likalizacja produktu winna wynikać nie z URLa ale z cech produktów.
- W nastawieniu Twoim nie podoba mi się również to "że zwykły user tak nie wpisze". To jest podstawowy błąd w założeniach. Nie tylko dla zwykłych userów to piszesz. A i zwykli userzy szkód nie robią.

dlatego też pisze iż czuję niedosyt i widze że ten produkt nie jest do końca przemyślany.

Ok jeszcze uzupełnienie:
- panel administracyjny (koniecznie należy poprawić wygląd)
- drzewko (od kiedy to drzewko może mieć tylko kategorię i podkategorię - ja chcę aby podkategoria miała 20 podkategorii )
- produkt powinien mieć możliwość podczepienia do kilku kategorii)
- nie ma możliwości edycji zamówień (klient dzwoni aby zmień adres dostawy)
- brak możliwości dodania zamóienia z poziomu panelu administracyjnego)
- brak możliwości dodania innych podstron ( regulamin, o nas, konto, reklamacje) pracuje się na tym co Ty dajesz i koniec kropka a to za mało)
- wykaz zamówień produktów - brak możliwości sortowania, nie wspomnę o wyszukiwarce
- dział promocje to nie tylko obniżka kwotowa ! to również zniżka procentowa, żniżka kwota przy zakupie wiecej niż 4 produktów to również zniżka procentowa przy zakupie za kwotę większą niż 200 PLN

ok dość ....
fajnie że sam kodujesz, fajnie że się uczysz ale to nie jest produkt na dalszą sprzedaż.
NIe pisze aby Ciebie dołować pisze to abyś wiedział co jeszcze CIebie czeka

Mam nadzieję że następnym razem będziesz miał więcej do pokazania - z miłą chęcią sprawdzę.

Pozdrawiam
Itsme
webasek
Brak klawisza usuń rzecz (wiem jest 0 ale zwykły user trochę się nagłowi zanim to pojmie rolleyes.gif )
To rejestrowanie się żeby zrobić zakup... za dużo zachodu (pewnie klient tak chciał ale ja raczej rezygnuję z takich sklepów, które mnie do tego zmuszają )
Przycisk szukaj i zaloguj powinny być podobne do zapisz przy newsletter
"W koszyku jest 1 rzeczy"
Po najechaniu na koszyk tło staje się niebieskie niepotrzebne (Zarejestruj to samo)
Jak masz towar w koszyku odległości między kolumnami cena ilosc wartsc nie są równe
Przy newsletter przycisk zapisz trochę w lewo
walidacja formularza... błędy kod pocztowy można wpisać rr-rrr i przechodzi to samo numer domu można wpisać test i przechodzi, podaj przykład jak ma wyglądać od pocztowy
FlooX
@Itsme: dzięki za taką wyczerpującą wypowiedź tongue.gif

Cytat(itsme @ 14.10.2008, 09:13:52 ) *
ok wyjaśnię o co chodzi:

klikamy http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wndw=7
wpisujemy w polu e-mail itsme@poczta (zapominamy dopisać php.pl) i klikamy wyślij
co otrzymujemy ? komunikat iż e-mail jest niepoprawny ... a i wpisanej wartości już nie ma.

Wychodzę z założenia, że jeżeli wpisana wartość jest zła to nie ma sensu jej zapamiętywać.. bo i tak user będzie musiał ją zmienić.

Cytat
- wyświetlenie komunikatu o walidacji w miejscu powiedzmy mało domyślnym (powinien być koło pola którego sie tyczy)

też tak sądze, ale już brak czasu zeby wszystko pieścić.

Cytat
- brak załadowanego drzewka produktów (pomyśl o tym aby była również informacja o ilości produktów)

no drzewko było ciężkim orzechemdo zgryzienia biggrin.gif początkowo załozyłem sobie, że własnie zrobie tak jak napisałeś - mozliwosc dodawania dowolnej ilośći podkategorii, ale no nie wychodziło więc jest to co jest.
Cytat
- wyszukiwarka nie działa

już działa, błąd w kodzie był.
Cytat
- gdy wpisujemy niepoprawny URL robisz header ("Location: ...... "); nie szkoda serwera ? powinien pojawić się kominukat o niepoprawnym adresie

ano tak robię, nie sądziłem, że to tak obciąża serwer ? jak zobacze wolne działanie to zmienie smile.gif
Cytat
- ponadto masz nowy produkt (http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wndw=0,3,2&id=118) wystarczy zmienić http://flooxpl.hekko.pl/sklep/index.php?wn...,2,1&id=118 i już produkt ląduje w innym miejscu. Likalizacja produktu winna wynikać nie z URLa ale z cech produktów.

przyznam szczerze, że na to nie wpadłem, ale masz racje..
Cytat
- brak możliwości dodania innych podstron ( regulamin, o nas, konto, reklamacje) pracuje się na tym co Ty dajesz i koniec kropka a to za mało)

smutne, ale prawdziwe
Cytat
- wykaz zamówień produktów - brak możliwości sortowania, nie wspomnę o wyszukiwarce

to takze było w początkowych załozeniach, ale to wszystkie mnie przerosło. teraz czasu brak

Cytat
fajnie że sam kodujesz, fajnie że się uczysz ale to nie jest produkt na dalszą sprzedaż.
NIe pisze aby Ciebie dołować pisze to abyś wiedział co jeszcze CIebie czeka

Mam nadzieję że następnym razem będziesz miał więcej do pokazania - z miłą chęcią sprawdzę.

Dzięki. Koduje sam, ale dopiero od niedawna. Php uczę się od czerwca tego roku, wydaje mi sie, że to krótki okres, a i tak wiele się nauczyłem (wczesniej tylko flash i jego ActionScript). Aplikacja ta nie należy do zaawansowanych, jest to raczej dość prosty sklep, a swoją podstawową funkcje spełnia, przynajmniej jak tak uważam.. Może jest więcej roboty z obsługą zamówień itp, ale suma sumarum - działa. Miałem wiele pomysłów co do tego sklepu, wielkie załozenia, ale niestety jest to czasochłonna robota napisać sklep internetowy od zera. Pracowałem na nim 2 miesiace z hakiem. Od września mam szkołe, najcięższy rok (klasa maturalna) dlatego postanowiłem zrezygnować z tych wszystkich bajerów i innych, a doprowadzić prace nad sklepem jak najszybciej do końca.
Poza tym, sam klient (dobry znajomy) twierdzi, że jest dobrze. Chce spróbować wpierw czy taki interes w ogóle wypali, zanim całkowicie sie temu 'odda'. Dlatego postanowiliśmy, że na razie zostanie to co jest (ewentualnie jeszcze jakieś przeróbki) a gdy skończe szkołe, interes będzie się w miare kulał, to będziem dalej pracować nad sklepem i rozwijać go, aż mi powiecie tutaj, że jest bardzo dobry:P

Cytat( @ 14.10.2008, 10:42:34 ) *
walidacja formularza... błędy kod pocztowy można wpisać rr-rrr i przechodzi to samo numer domu można wpisać test i przechodzi

o, to widocznie coś schrzaniłem biggrin.gif poprawie..
A co do innych pól (numer domu i mieszkania) to cóż.. nie moge chyba ograniczyć uzytkownika do wpisywania tylko cyfr czy liter. W polsce rózne i rózniste są oznaczenia budynków, literowe, liczbowe albo oba na raz. Jeśli wpis będzie budził podejzenia to zawsze mozna skontaktować sie z klientem w celu wyjaśnienia, bądź jeśli dane będą w ogole idiotyczne to kasacja konta

Dzięki bardzo za komentarze smile.gif

Pozdrawiam
Crozin
Dodałem podkategorię:
Kod
testowa<>'"&
Jak powinna być wyświetlana?
Kod
testowa<>'"&
Jak jest?
Kod
testowa2<>\"\'&
A co w kodzie jest
Kod
testowa2<>\"\'&
A powinny być encje.
webasek
Numer domu i mieszkania racja nie można ale można sprawdzać czy zaczyna się od liczby smile.gif
FlooX
Cytat(Crozin @ 14.10.2008, 11:45:21 ) *
Dodałem podkategorię:
Kod
testowa<>'"&
Jak powinna być wyświetlana?
Kod
testowa<>'"&
Jak jest?
Kod
testowa2<>\"\'&
A co w kodzie jest
Kod
testowa2<>\"\'&
A powinny być encje.

ulala
nie powinno tak być, tzn z tymi encjami to wiem. Umyślnie je zostawiam bo kiedy zamieniałem na te kody ascii czy encje czy jak to sie nazywa (&amp; itd) to w bazie są tak umieszczne, a gdy odczytuje i wyświetlam w html to nie zamienia mi ich na zwykłe znaki tylko pokazuje &amp;
więc jak to zrobić ?

a co do \' to na lokalnym serwerze tego nie było, myślałem ze na tym hekko.pl bedzie ok, ale pojawiają sie te backslashe. A dlaczego ? bo serwer ma włączoną funkcje magic_quotes o czym nie wiedziałem do teraz i mimo, że ja filtruje dane to ta zasrana funkcja robi to drugi raz, dlatego widać te \\\\
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.