Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Pobieranie produktów, kilka poziomów kategorii
Forum PHP.pl > Forum > PHP
propage
Jak najlepiej pobierać produkty,kiedy jest kilka stopni zagłebień kategorii

Przy 3 poziomach kategorii zapytanie wygląda tak

1. <?php
  2. SELECT DISTINCT *
  3.  
  4. FROM products_2_categories p_2_c, products p left join promocja pro on (pro.promocja_produkt_id = p.product_id)
  5.  
  6. WHERE p_2_c.product_id = p.product_id AND (p_2_c.category_id  in (SELECT category_id FROM categories WHERE category_parent_id = $category_id UNION SELECT category_id FROM categories WHERE category_parent_id in (SELECT category_id FROM categories WHERE category_parent_id = $category_id)) or  p_2_c.category_id = $category_id )
  7. ?>

Jeszcze bardziej się to komplikuje przy 4 poziomowej strukturze kategorii, jak macie to u siebie rozwiązane. 

Wpadłem tez na pomysł aby funkcją rekurencyjną pobierać najpierw id wszystkich produktów z wszystkich pod kategori do tablicy, a potem 

1. <?php
  2. ... WHERE p_2_c.product in ($array) 
  3. ?>

Ale chyba te rozwiązanie bedzie mniej wydajne niż te wyżej? Ponieważ przy tym rozwiązaniu wyżej nie używam wogóle php do zapytania. 
pinochet
lepiej by bylo jak bys napisal strukturę tabel a nie jakieś zapytanie ;-/
ja to rozwiązuje tak ze mam tabele:
produkt ( należy do 1 kategori)
ID / CatID
Kategorie:
ID / ParentID

produkt.CatID to identyfikator kategorii a ParentID to identyfikator nadkategorii kategorie najwyższego poziomu mają ParentID = 0 ktory jest wyifowany.
No i pobieramy:
SELECT * FROM produkt WHERE CatID = $_GET['catid']

Wiecej problemów jest jeśli chcesz wyświetlić ścierzkę do produktu tzn np:
kat_st1/kat_st2/kat_st3/produkt
wtedy chyba najlepiej cachować ?
Pilsener
Poza ID kategorii i id rodzica wart ododać pole "ścieżka" i "głębokość" - wtedy gdy chcesz wyświetlić listę produktów z kategorii np. 64 to lecisz lajkiem po ścieżce, tu masz więcej na ten temat:
http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...-php-metoda-ip/

Zrobiłem bez problemu nieskończoną liczbę kategorii i podkategorii, dodawanie, usuwanie, wyświetlanie, edycja etc.
webasek
Lub napisać funkcję rekurencyjną która jako jeden z parametrów może przyjmować rodzica smile.gif
milocha
Mam taki problem nie wiem jak wybrac wszystkie głowne kategorie które nie mają pod kategorii?

Składnia bazy jest klasyczna czyli jest:

Kolumna ID

Kolumna ParenID

ID   ParenID

1     0

2     0

3     1

4     4

5     0

W wyniku chciałbym otrzymać wiersz z ID 2 i 5
jezoo
Cytat(milocha)
W wyniku chciałbym otrzymać wiersz z ID 2 i 5

nie dasz rady poniewaz masz 3 pozycje z ParenID=0 smile.gif (poz 1,2 i 5)
zeby je pobrac to wystarczy, jak to kolega wyzej napisal:
Cytat(pinochet)
  1. SELECT * FROM produkt WHERE CatID = $_GET['catid']

w Twoim wypadku zamiast CatID wstaw ParenID
erix
Cytat
Lub napisać funkcję rekurencyjną która jako jeden z parametrów może przyjmować rodzica

Ta metoda zajeździ serwer. tongue.gif

Poczytaj:
http://artykuly.zyxist.com/czytaj.php/drzewa_w_php_i_mysql
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.