Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: fotomody.pl - serwis społecznościowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
AxZx
witam,

fotomody.pl - serwis dla osób zajmujących się fotografią mody
- fotografowie
- modele
- modelki
- styliści
- wizażyści
- fryzjerzy
- studia fotograficzne

muszę się trochę podszkolić w zakresie przyjmowania krytyki:) chciałbym nauczyć się ją przyjmować i odpowiednio ustosunkować:)
wiem, ze już nie raz tutaj na forum ocenialiście i to nawet całkiem nieźle (rzetelnie i profesjonalnie:) dzieła innych. czasem jak czytałem opinie aż mi się gorąco robiło i żal autora dzieła:)
dzisiaj proszę Was o ocenę, wyrażanie opinii, zgłaszanie uwag na temat mojego dzieła.
trwają zamknięte testy, zatem podaje dane logowania:

fotomody.pl
login: fotograf20@fotomody.pl, haslo: fotograf20
login: fotograf21@fotomody.pl, haslo: fotograf21
login: fotograf22@fotomody.pl, haslo: fotograf22
login: fotograf23@fotomody.pl, haslo: fotograf23

można korzystać z jednego z powyższych zestawów.

serwis nie jest w pełni gotowy, dlatego testy są zamknięte:)
z góry dziękuję za miłe słowa:)
erix
Kontrast między tłem a tekstami jest IMHO zbyt mały...
Kildyt
Stanowczo za mała czcionka. Stanowczo! No masakrycznie mała.
Nie podoba mi się gradient w tytułach menu. Miejsce na tytuł jest zbyt wysokie.
Moim zdaniem są zbyt duże skoki kolorów. Tło ciemne, a gdzieniegdzie wyskakują szarawe pola. Musisz trochę to wyważyć. Przebywanie na stronie nie może męczyć oczu.
Ustaw padding na zdjęciu (np. tutaj: http://fotomody.pl/zdjecie/50).
http://fotomody.pl/zdjecie/dodaj - brakuje mi tutaj menu. Całość wydaje się "wisieć w powietrzu".
Po otwarciu "Dodatkowe opcje" (nazwa nic nie mówi; czego opcje?) nie można zamknąć (np. tutaj: http://fotomody.pl/grupa/pokaz/modelka).
Nawigacja profilem moim zdaniem jest zbyt mało widoczna (czcionka za bardzo zlewa się z tłem) i login IMHO powinien być jakoś wyróżniony (pogrubienie).
Co będzie z logotypem? Zostanie sam tekst jak teraz?
Co do kodu to nie przestrzegasz w pełni poprawnej tabulacji.
  1. alt="łączy nas niewpowtarzalny styl"
nie wiem, czy to jest poprawne. Na zdrowy rozum alt to opis obrazka, a ten tekst nie opisuje go.

Ogólnie: bardzo ładnie - 7/10.
AxZx
Cytat(Kildyt @ 6.12.2008, 20:20:46 ) *
Co będzie z logotypem? Zostanie sam tekst jak teraz?

trwają intensywne prace nad logo. ciężka sprawa z tym jest, ale mam nadzieję, że w końcu coś się uda zrobić.

Cytat(Kildyt @ 6.12.2008, 20:20:46 ) *
Co do kodu to nie przestrzegasz w pełni poprawnej tabulacji.
  1. alt="łączy nas niewpowtarzalny styl"
nie wiem, czy to jest poprawne. Na zdrowy rozum alt to opis obrazka, a ten tekst nie opisuje go.

właśnie się nad tym zastanawiałem, jak można opisać ten obrazek. jaki tekst proponujesz tam wprowadzić? myślałem, że ten, który jest na obrazku będzie odpowiedni - jak ktoś nie widzi obrazka to przynajmniej będzie widział co jest na nim napisane.

dzięki za opinie.
Chrom
ocena jak dla mnie 8/10 kolory dobrane, co do czcionki faktycznie dałeś dla całej strony font-size: 10px; ja bym dał 12 jako podstawowy tekst ale kwestia gustu,
i jedna uwaga w XHTML 1.0 Strict chyba powinno się używać css zamiast border u mnie walidator wykazał błąd line 107 column 67 - Błąd: there is no attribute "border"

EDIT
Może jestem zbyt surowy fakt że wszystko ładnie gra aż zazdroszcze, po konsultacjach z wysokim JURY masz 10/10
Kildyt
Cytat(AxZx @ 6.12.2008, 23:00:20 ) *
właśnie się nad tym zastanawiałem, jak można opisać ten obrazek. jaki tekst proponujesz tam wprowadzić? myślałem, że ten, który jest na obrazku będzie odpowiedni - jak ktoś nie widzi obrazka to przynajmniej będzie widział co jest na nim napisane.

Musi być to nazwa, która mówi co to jest za obrazek i jakie ma przeznaczenie. Może "baner powitalny", "o czym jest ta strona"?

Zwróć dużą uwagę na tekst. Strona może być najlepsza na świecie pod względem graficznym i możliwościowym, ale co z tego jak zawartość nie będzie widoczna? Właśnie przed chwilą szukałem w google poprawnej szerokości akapitu i natknąłem się na serię bardzo ciekawych artykułów Marcina Kosedowskiego na temat typografii w internecie. Sam mam zamiar w pełni się przystosować do jego rad bo przecież jakby nie patrzeć po to ktoś wchodzi na stronę, żeby czegoś się dowiedzieć, a najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem przesyłu informacji jest tekst.
AxZx
Cytat(Chrom @ 6.12.2008, 21:45:20 ) *
ocena jak dla mnie 8/10 kolory dobrane, co do czcionki faktycznie dałeś dla całej strony font-size: 10px; ja bym dał 12 jako podstawowy tekst ale kwestia gustu,
i jedna uwaga w XHTML 1.0 Strict chyba powinno się używać css zamiast border u mnie walidator wykazał błąd line 107 column 67 - Błąd: there is no attribute "border"

a dlaczego nie 10/10 ?smile.gif a oprócz wyglądu coś jeszcze? może coś z obsługą nie tak? powiedzcie coś o tym co ja robiłem:)
a tym border to jest tak, że tinymce to wstawia. poprawiałem to ręcznie. nie korzystam z tego tinymce tam często więc szkoda mi na razie czasu na zajmowanie się tym żeby dobrze wszystko robił. jak będę z tego korzystał to go odpowiednio skonfiguruje.
dzięki za opinie:)

Cytat(Kildyt @ 6.12.2008, 21:50:53 ) *
Musi być to nazwa, która mówi co to jest za obrazek i jakie ma przeznaczenie. Może "baner powitalny", "o czym jest ta strona"?

Zwróć dużą uwagę na tekst. Strona może być najlepsza na świecie pod względem graficznym i możliwościowym, ale co z tego jak zawartość nie będzie widoczna? Właśnie przed chwilą szukałem w google poprawnej szerokości akapitu i natknąłem się na serię bardzo ciekawych artykułów Marcina Kosedowskiego na temat typografii w internecie. Sam mam zamiar w pełni się przystosować do jego rad bo przecież jakby nie patrzeć po to ktoś wchodzi na stronę, żeby czegoś się dowiedzieć, a najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem przesyłu informacji jest tekst.

okej, poprawiłem alt tego głównego obrazka, może teraz lepiej.

a do tekstów to chyba są specjaliści - copywriterzy ?smile.gif ja to tam się nie znam, nie miałem dobrych ocen z wypracowań, nie robiłem badań jakie teksty trafiają do ludzi. dlatego raczej poszukam osoby, która pomoże mi napisać teksty na stronie, tak żeby było wszystko jasno i przystępnie. bo to ma być serwis, który ma pomagać i być w miarę łatwy w obsłudze. przecież fotografowie nie muszą się znać na tym:)

czcionki też pozmieniałem - ciekawe co teraz powiecie:)
dzięki za ten link. poczytam sobie.
a przy okazji to wpadłem na pomysł, że fajnie by było widzieć dzieła osób, które piszą takie teksty, albo doradzają w kwestii wyglądu. no bo jedni mówią tak drudzy inaczej i nie wiadomo komu ufać:) i w która stronę iść. chodzi mi o to, co jest lepsze dla użytkowników.
netvalue
Mały błąd do poprawy:

Dodając komentarz do ogłoszenia http://fotomody.pl/ogloszenie/2/modelka-poszukiwana
wywala białą stronę z

"Błąd Przepraszamy, wystąpił błąd techniczny. Prosimy spróbować ponownie później."

Po cofnięciu się, widać dodany komentarz smile.gif
AxZx
Cytat(netvalue @ 7.12.2008, 12:44:21 ) *
Mały błąd do poprawy:

Dodając komentarz do ogłoszenia http://fotomody.pl/ogloszenie/2/modelka-poszukiwana
wywala białą stronę z

"Błąd Przepraszamy, wystąpił błąd techniczny. Prosimy spróbować ponownie później."

Po cofnięciu się, widać dodany komentarz smile.gif

rzeczywiście jest błąd. bo wysyłany jest email z komentarzem na adres, którego nie ma - czyli ten który się zalogowałeś.
muszę usunąć wysyłanie maili bezpośrednio na skrzynkę pocztową.

dzięki:)
woj_tas
W stopce:
Cytat
(...)Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Mógłbyś podlinkować ten regulamin.
AxZx
Cytat(woj_tas @ 7.12.2008, 21:48:36 ) *
W stopce:

Mógłbyś podlinkować ten regulamin.

tak. jak go z prawnikami napiszemy:)
dziękuję. właściwie to już teraz to mogę zrobić - podlinkować do pustej strony. mam nadzieję, że niebawem ją uzupełnimy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.