Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: input defaultValue - jak to działa?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Apocalyptiq
Przy generowaniu pewnej podstrony ustawiam wartość ukrytego inputa (type="hidden). Gdy ustawie np. na value="64", a po odświeżeniu strony nadal jest takie same value (chyba jakoś przeglądarka zapisuje zawartości inputów po prostu?), no i nawet gdy po odświeżeniu powinna być już inna wartość - nadal jest ta z przed odświeżenia. Jak można zapobiec temu zapisywaniu value?
Kombinowałem z defaultValue, ale to też mnie jakoś nie słuchało :/ Chyba że po prostu zamiast w inpucie, tą wartość przechowywać np. w ukrytym divie?
Potrzebuje tego do wyświetlania w grze via www (menedżer siatkarski) aktualnego stanu meczu - ta wartość to numer aktualnej akcji w meczu.
sowiq
Za takie zapamiętywanie pól formularzy odpowiada cache przeglądarki. Czasami się to przydaje, bo nie trzeba ponownie wypełniać formularza w przypadku jakiegoś błędu (komunikat o braku jakiegoś pola + Wstecz w przeglądarce). Jeśli spróbujesz odświeżyć stronę 'na twardo', czyli Ctrl + F5, to zobaczysz, że wpisze Ci się nowa wartość. Jako rozwiązanie możesz ustawić odpowiednie nagłówki, które będą zapobiegały cache'owaniu strony w przeglądarce.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twój problem.
Apocalyptiq
Już sobie poradziłem - value nadałem bezpośrednio (przedtem nadawałem za pomocą systemu szablonów - PHPTAL - którego używam).

A jak można te nagłówki nadać? I o które dokładniej chodzi?
sowiq
Cytat(Apocalyptiq @ 7.12.2008, 14:43:40 ) *
A jak można te nagłówki nadać? I o które dokładniej chodzi?
Example #2 Caching directives - manual PHP
HTTP-equiv - meta tagi
Apocalyptiq
Dzięki winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.