Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Problem z IE6
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
decha-design
Cóż, jako że webdesignerzy radzą sobie już z IE 7 bez większych problemów (mówię na swoim przykładzie) to jeszcze pozostaje zmorą Internet Explorer 6 ... pomijając już to, że nie obsługuje kanału alpha w plikach .png (z czym można sobie poradzić stosując pngFix np. od jQuery) to pozostają rożne elementy w CSS, których nie akceptuje wspomniany wcześniej IE6. Przykładem jest np. position: fixed. I tutaj zaczynają się moje pytania:

1. Jak zrobić w IE 6 aby warstwa była na całą szerokość strony. Znaczy nie na 100% height tylko na cale okno przeglądarki, bo jak strona jest dłuższa, czyli pokazuje się suwak to niestety ta warstwa zostaje ucieta(?)... w IE 7 czy tam FX to wygląda np. tak:
  1. div#shadow_left {
  2. width: 100px;
  3. height: 100%;
  4. background: transparent url('../images/shadow_left.png');
  5. position: fixed;
  6. z-index: 1;
  7. }
Jak coś takiego uzyskać w IE6?

2. Potrzebuję zrobić diva o wysokości 1px. Wszystko fajnie, tylko, że nie wychodzi. Ta warstwa miała ok 12px. Z doświadczeń z tym problem wcześniej wiem, iż należy ustawić font-size na 0px. Niestety, tym razem nie pomogło to w 100%. Warstwa ma nie 1px, ale 2px =s. Bawiłem się też margin i padding, ale nic nie dała. Co prawda to szczegół, bo prawie w ogóle nie psuje wyglądu strony, bo prostu linia jest grubsza, ale jednak wolałbym aby był ten 1px. =) Kod CSS wygląda tak:
  1. div.line {
  2. width: 596px;
  3. height: 1px;
  4. background: transparent url('../images/news_line.png');
  5. font-size: 0px;
  6. padding: 0px;
  7. margin: 0px;
  8. }
Jakieś pomysły?

To chyba na razie tyle. Z góry dzięki za pomoc.

Pzdr.
TAMLYN
Proponuję zapoznać się z expressions. Dobry wstęp i przykłady znajdziesz tutaj:

Podstawowe informacje o expressions
Expressions - poprawki błędów css w IE

A co do problemów wyżej:
nr 1 - zapoznaj się z overflow smile.gif

nr 2 - spróbuj zmienić line-height smile.gif <- tego co prawda nie jestem pewien
casI@
Jeśli chodzi o 1px div'a w IE6 - powinno pomoc dodanie overflow: hidden.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.