Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload i skalowanie obrazków na strone
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Apocalyptiq
Chcę zrobi na stronie możliwośc uploadowania obrazkow (przez formularz, type="file"). Z samym uploadem nie ma problemu, ale chcę też te zdjecia skalowac - jezeli jest większe od ustalonego limitu (szeokosc, wysokosc), to odpowiednio zmniejsza je. Z tego co czytałem na php.net, są osobne funkcje do oblugiwania osobnych rozrzerzeń obrazków - jpg,png,gif i nie wiem czy jeszcze jakies.
Co najelpiej użyc do skalowania obrazków? Chce, aby obsługiwana była jak największa ilośc rozszerzeń. Znalazłem w necie klase class.upload.php - spisuje sie świetnie, tylko że zajmuje aż 2MB (chociaż możnaby nieco ją skompresowac, z tego co widzialem w kodzie źrodlowym jest spooro komentarzy).
Co polecacie do skalowania obrazków?
Riklaunim
w PHP są od tego funkcje GD i ogólnie nie trzeba 2MB kodu PHP do tego tongue.gif
Apocalyptiq
No tak, ale z tego co widziałem, dla każdego rozszerzenia jest inna funkcja: imagecreatefromgif, imagecreatefrompng, imagecreatefromjpeg itp. Więc do każdego rozszerzenia trzeba używać odpowiedniej funkcji? Nie ma jakiegoś pojedynczego, uniwersalnego zamiennika, który obsługiwałby wszystkie najbardziej znane rozszerzenia obrazków?
Riklaunim
Napisz prostą klasę używającej odpowiedniej funkcji do danego rozszerzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.