Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [laptop] Mobile Intel(r) 945 Express Chipset Family
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
macza
CODE
Intel® Graphics Media Accelerator Driver for Mobile Report

Report Date: 12/21/2008
Report Time[hr:mm:ss]: 20:41:38
Driver Version: 7.14.10.1504
Operating System: Windows Vista ™ Ultimate* , Service Pack 1 (6.0.6001)
Default Language: Polish
DirectX* Version: 10.0
Physical Memory: 2037 MB
Minimum Graphics Memory: 8 MB
Maximum Graphics Memory: 256 MB
Graphics Memory in Use: 68 MB
Processor: x86 family 6 Model 14 Stepping 8
Processor Speed: 1596 MHZ
Vendor ID: 8086
Device ID: 27A2
Device Revision: 03

* Accelerator Information *

Accelerator in Use: Mobile Intel® 945 Express Chipset Family
Video BIOS: 1398
Current Graphics Mode: 1280 x 800 True Color (60 Hz)

* Devices Connected to the Graphics Accelerator *

Active Notebook Displays: 1

* Notebook *

Monitor Name:
Display Type: Digital
Gamma Value: 2,20
DDC2 Protocol: Supported
Maximum Image Size: Horizontal: Not Available
Vertical: Not Available
Monitor Supported Modes:
1280 x 800 (60 Hz)
Display Power Management Support:
Standby Mode: Not Supported
Suspend Mode: Not Supported
Active Off Mode: Not Supported

* Other names and brands are the property of their respective owners.
Witam, powyżej przedstawiłem info o karcie graficznej, teraz opisze mój problem.
Mam laptopa Toshiba Satellite M115 S3904 link, który posiada wyżej przytoczoną kartę graficzną. Do tej pory (2 lata) nic się złego nie działo (jestem 1 właścicielem), lecz dziś zobaczyłem anomalie (link do zdjęć: klik lub popatrz niżej).
Opis problemu:
Komputer od rana włączony, działał stabilnie 8h (tak średnio 20% procka), siedzę na GG, i nagle ekran zaczyna pulsować co 1 sek (biała plama bardziej po prawej), potem zaczynają się pojawiać paski PIONOWE 1px zielone... coraz ich więcej i więcej... potem tworzą się inne paski (wszystko na zdjęciach). Gadałem przez VT jeszcze... ludzi słyszę więc procek działa OK, Windows też, ludzi słychać, kliknięcia też (errory smile.gif) mycha się świeci... Desperacja (mam pod klawiszem OFF - hibernacje) ok klik - hibernuje się. Włączam ponownie komputer, żadnych errorów - ekran śmiga - jak nowy. 30min oglądania filmu i znowu to samo... pulsowanie - paski - film słychać...
Moja diagnoza:
a) karta graficzna przegrzewa się
cool.gif procesor przegrzewa się (SpeedFan oba po 80*C) po włączeniu kompa mają 50 i rośnie do 80
c) monitor przegrzewa się questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
I jestem w przysłowiowej kropce. Pomocy smile.gif

trucksweb
dlatego nie kupuje toshib tongue.gif

-80st to za duzo, przy 70-75 komp powinien sie sam wylaczyc, jesli tego nie robi cos jest nie tak.

skoro straciles gwarancje to musisz w domowym zaciszu sprawdzic:
-otworz dolna podstawke i przeczysc kanaly wentylacyjne i wentylator od procka- najlepiej sprezonym powietrzem i spirytusem
-nie zakladajac podstawki odpal kompa i zapusc program super pi na jakas najwyzsza liczbe. Sprawdz speed fanem jaka bedzie temperatura i czy pojawi sie znowu ten problem

Jesli sie pojawi:
-monitory raczej sie nie przegrzewaja
-grafika dziala i chlodzi dobrze

czyli problem lezy po stronie matrycy-moze ja stuknales ?

Jelsi sie znacz soc na sprzecie to otworz obudowe i odszukaj polaczenia matrycy z zasilaniem. Moze sie poluzowaly kable.
Jesli masz czas i to co wyzej- otworz obudowe matrycy i zobacz czy wszystkie kable sa dobrze podpiete.
macza
Cytat(trucksweb @ 21.12.2008, 21:14:03 ) *
dlatego nie kupuje toshib tongue.gif

-80st to za duzo, przy 70-75 komp powinien sie sam wylaczyc, jesli tego nie robi cos jest nie tak.

skoro straciles gwarancje to musisz w domowym zaciszu sprawdzic:
-otworz dolna podstawke i przeczysc kanaly wentylacyjne i wentylator od procka- najlepiej sprezonym powietrzem i spirytusem
-nie zakladajac podstawki odpal kompa i zapusc program super pi na jakas najwyzsza liczbe. Sprawdz speed fanem jaka bedzie temperatura i czy pojawi sie znowu ten problem

Jesli sie pojawi:
-monitory raczej sie nie przegrzewaja
-grafika dziala i chlodzi dobrze

czyli problem lezy po stronie matrycy-moze ja stuknales ?

Już rozkręcałem i czyściłem. Pracował ładnie, ale właśnie kilka minut temu to samo... Laptopa często przenoszę więc matryca może być coś nie teges... ale ostatni tydzień laptop nie ruszał się z biurka... więc raczej wątpie. Co do rozkręcania... Zdjąć całkowicie tylnej klapki nie mogę czarna taśma w środku jest nie do ruszenia... Chińczyk który to składał może tam łapę zmieścił 2-4cm ale ja nie będę ryzykował utratę taśmy. No ciężka sprawa...
trucksweb
to nie masz wyjscia, musisz oddac laptopa do serwisu.

A co sie dzieje gdy poruszasz monitorem do przodu lub do tyly(zamykajac laptopa)-nie wiem czy sie dobrze wyrazilem ;P

I czy ten obraz to jest od poczatku wlaczenia zasilania czy po jakims czasie od uruchomienia?
macza
Cytat(trucksweb @ 21.12.2008, 21:24:54 ) *
to nie masz wyjscia, musisz oddac laptopa do serwisu.

A co sie dzieje gdy poruszasz monitorem do przodu lub do tyly(zamykajac laptopa)-nie wiem czy sie dobrze wyrazilem ;P

I czy ten obraz to jest od poczatku wlaczenia zasilania czy po jakims czasie od uruchomienia?

No jak dziś o 11 kompa włączyłem, działał na wygaszaczu, trochę popykałem w CS tongue.gif no i film wieczorkiem 19:00 i padł... Poruszam, zamykam nic się nie dzieje... pulpit ładny (ciemna tapeta, a paski na zdjęciach białe ;()

Im bardziej wykorzystuję procka (czyli grafę też) tym szybciej się to robi... teraz piszę na forum no i czekam na następne "anomalie"
erix
Cytat
no i film wieczorkiem 19:00 i padł... Poruszam, zamykam nic się nie dzieje... pulpit ładny (ciemna tapeta, a paski na zdjęciach białe ;()

Stara przypadłość laptopów. Dlatego produkuje się podstawki chłodzące. tongue.gif

Spróbuj do otworów wentylacyjnych przyłożyć dodatkowy wiatrak wyciągający powietrze. Ale na 90%, to przegrzewanie się części. A jeśli chodzi konkretnie o Twojego kompa, to mógł się któryś podzespół już zużyć ze względu na temperaturę, w jakiej pracuje (80°, to jednak jest dużo, o ile pamiętam, graniczna temperatura współczesnych chipów, to było coś w okolicach 90-95°).
macza
Zaraz podeśle filmik...
l0ud
A przy monitorze zewnętrznym to również występuje? Jeżeli masz, podłącz jakiś i przełącz laptopa, aby działał przy obu ekranach. Zobacz, czy te anomalie wystąpią wszędzie, czy tylko na matrycy laptopa.
macza
Paski na laptopie... podłączyłem monitor i działa. Włączyłem gg (na zew) i paski się przesunęły na laptopowym.

Więc działa normalnie zewnętrzny monitor... Czyli karta graf is OK

LINK DO FILMU http://pl.youtube.com/watch?v=VTnq1u3dC-M
bim2
Kolega miał podobny problem, nie pamiętam jak nazywa się część (debilna nazwa), ale chodzi mi o łącznik pomiędzy matrycą (ekranem) a kartą graficzną. Tam jest taka złączka i coś z nią musi być nie tak. Jeśli nie to, to matryca padła.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.