Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Piasecki Photography
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
webber
Witam,

Wykonałem bardzo prostą witrynkę dla zaprzyjaźnionego fotografa, postawiłem na przejrzystość strony i w miarę ładne zaprezentowanie zdjęć.

Link do strony: www.piaseckiphtography.com

Proszę o ocenę kodu oraz grafiki [za wiele jej nie ma winksmiley.jpg]

Pozdrawiam!

Edit:
Zdaję sobie sprawy iż leży typografia na podstronie oferta, niestety nie mam na razie koncepcji co i jak tam... sad.gif
ayeo
Witam!

Wizualnie mi się podoba. Już przy pierwszej wizycie wiadomo co gdzie jest. Jest przejrzyście i schludnie. Kod też wygląda ok. Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem.

Pozdrawiam!
webber
Cytat(ayeo @ 1.02.2009, 12:12:07 ) *
Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem.

Pozdrawiam!

Racja. Mogę przy jquery odwołać się przecież do #navLinks a smile.gif

Jednak co dwie głowy to nie jedna. Czekam na dalsze oceny.

Cytat
W walidatorze nie sprawdzałem.

Waliduje Transitional smile.gif
Kildyt
Witaj!

No fotograf bardzo dobry. winksmiley.jpg Podziwiam jego zdjęcia. Bardzo ładne. Ale co tam, mam ocenić stronę tak? smile.gif A więc tak:
- Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie,
- Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki.
- Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku?
- Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze.
- Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe,
- Tabulacja pada smile.gif

Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało.

Pozdrawiam winksmiley.jpg
webber
A więc tak:

"- Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie,"

Myślę że lepsze takie ożywienie strony niż Flash lub coś z DHTML smile.gif

"- Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki."

Strona będzie wykonana w 3 wersjach językowych, polski angielski duński, do oceny jest pseudo angielska wersja bo nie dostałem angielskiej oferty winksmiley.jpg

"- Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku?"

Mało? o_O Poczekam na inne opinie na ten temat bo wg mnie top jest optymalnej wielkości. Angielski? jw. wersja angielska do oceny poszła.

"- Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze."

Tak będzie.

"- Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe,"

Będą prowadzone na stronie zabiegi pod SEO, na razie trzeba się skupić na tym pod jakimi frazami klient che mieć wyszukiwaną stronę smile.gif

"- Tabulacja pada smile.gif"

Hmm... wyłączyłem outline a:focus { outline: none; } bo denerwowały kropeczki otaczające linki użytkowników strony, znam bardzo mało ludzi przeskakujących na linkach tab`em. Wiem że to nie zgodne z web usability ale raczej osoby niewidome nie wchodzą na stronę fotografa [chociaż może to zachowanie za bardzo egoistyczne... zastanowię się co z tymi linkami]

"Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało."

Fakt, ale i przy tak małych projektach są błędy, wiadomo że lepiej likwidować je teraz przy małych projektach niż przy dużych w większych ilościach.

"Pozdrawiam winksmiley.jpg"

Ja również smile.gif

Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE smile.gif
Kildyt
Cytat(webber @ 1.02.2009, 14:54:18 ) *
Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE smile.gif

To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś smile.gif . Taka informacja to ostateczność.
Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja.

PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent.
webber
Cytat
To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś smile.gif . Taka informacja to ostateczność.
Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja.

Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno. Z fotografem na ten temat rozmawiałem przedstawiłem mu sytuację jaka jest z przeglądarkami, lada moment wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? smile.gif

Co do kontaktu to poczekam tak jak pisałem na inne opinie

Cytat
PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent.

Hmm... czytają ale linki które mają title, więc w sumie kompletnie zapomniałem o takich osobach - przyznaje się bez bicia.
No i teraz co wybrać? Nawigację tab czy hrefy bez kropek? ; ) No chyba że jest inny sposób smile.gif
.radex
bardzo podoba mi się ta strona wizualnie. Efektów nie ma zbyt dużo, a te co są, ładnie wyglądają. Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron). Kodu nie ma za bardzo co oceniać, bo nie ma go za dużo.

Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:09:29 ) *
wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? smile.gif

1. zauważ, że bardzo wiele osób używa nielegalnych kopii windowsa xp i nie zamierzają aktualizować IE
2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest)
webber
Cytat
Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron).

Tego byłem świadom tworząc tą stronę, . Zapewne na urządzeniach przenośnych też nie jest różowo... Będę musiał pomyśleć o osobnej warstwie strony bez .js, w końcu jednak jakiś % ma wyłączoną obsługę .js

Cytat
2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest)

No ok. Tylko mam problemy z programem IE Tester :/ Same błędy mi wyskakują, nawet po reinstalacji, może spróbuje poprzez browsershots smile.gif
piaseq
Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:48:13 ) *
No ok. Tylko mam problemy z programem IE Tester :/ Same błędy mi wyskakują, nawet po reinstalacji, może spróbuje poprzez browsershots smile.gif

Sprawdź też multipleIE
webber
Dzięki smile.gif multiplIEs dało radę smile.gif

Pod IE 6.0 jedynie błędy przy .png w galerii przy nawigacji, oraz przesunięcie o jakieś 100 px za bardzo w prawo obrazków na głównej stronie - nie jest źle.

Dzięki za oceny
in5ane
Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:09:29 ) *
Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno.

Mam takie samo zdanie.
stoprocent
Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ?
BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos.
in5ane
Cytat(stoprocent @ 10.02.2009, 13:06:53 ) *
Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ?
BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos.

A ty nie masz aparatu ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.