Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: automatyczne logowanie po wejściu na stronę(?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzegrzolka
Witam.Przy logowaniu na forum jest tzw. opcja "zapamiętaj mnie" i tu pojawia się moje pytanie.
Jak to zrobić żeby użytkownik wchodząc na moją stronę był już zalogowany.(oczywiście wcześniej przeszedł już przez rejestrację i zalogował się).

W przypadku sesji po zamknięciu okna przeglądarki i przy próbie ponownego wejścia na stronę użytkownik zarejestrowany musi się logować raz jeszcze.
A może da się to zrobić za pomoca sesji?
Jesli nie to jak to zrobić za pomocą ciasteczek?Co jesli uzytkownik ma wylaczone ciasteczka?

Drugie pytanie - podczas rejestracji na forum po wpisaniu w każde pole swoich danych np. loginu - obok jest sprawdzane czy ktoś o takim nicku juz jest zarejestrowany.Bardzo fajna opcja.Wiem jakie pytania zadać do bazy ale nie wiem jak to sprawdzać na bierząco bez odswiezania strony..mógłby mi to ktoś przybliżyć?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!
blooregard
Cytat
Drugie pytanie - podczas rejestracji na forum po wpisaniu w każde pole swoich danych np. loginu - obok jest sprawdzane czy ktoś o takim nicku juz jest zarejestrowany.Bardzo fajna opcja.Wiem jakie pytania zadać do bazy ale nie wiem jak to sprawdzać na bierząco bez odswiezania strony..mógłby mi to ktoś przybliżyć?

To trzeba zrobić przy pomocy Ajax.
grzegrzolka
Niestety w obu linkach nie ma nic na ten temat.....
Foxx
W tematach mają "remember me"...
Nie ma nic o cookies? Dziwne, jeszcze przed chwilą było dużo smile.gif
Powinno Ci przyjść do głowy żeby eksplorować dalej temat za słowem "cookies"...
Poza tym napisałem "itd..." żeby wskazać Ci, że możesz poszukać na forum zanim zapytasz.
likemandrake
Taki offtop, @grzegrzolka:

Przypadkowo czy specjalnie masz taki nieortograficzny login? :]
grzegrzolka
A czy da się te cookies połaczyć z sesjami?
Co jesli ktos ma wylaczone ciasteczka?
decha-design
Cytat(likemandrake @ 5.02.2009, 17:17:22 ) *
Taki offtop, @grzegrzolka:

Przypadkowo czy specjalnie masz taki nieortograficzny login? :]
takie to rzeczy na PM, a nie robisz 'taki offtop' ...

Cytat(grzegrzolka @ 5.02.2009, 17:27:56 ) *
A czy da się te cookies połaczyć z sesjami?
Co jesli ktos ma wylaczone ciasteczka?
Nie bardzo rozumiem ... jak chcesz je połączyć ... $_COOKIE[] ... $_SESSION[] ... i ot cala filozofia ... A jak ktoś ma wylączone ciastka to ma problem, inaczej tego nie zrobisz.
grzegrzolka
dzięki za odpowiedz - o to właśnie mi chodziło...jednym slowem jestem skazany na ciastka...

Jeszcze tylko jedno pytanko...

czy mozna tak zrobic aby przekierowywac uzytkowników miedzy stronami za pomoca sesji a do zapamietywania uzytkownika stosowac ciasteczko?Jesli tak to jak to zrobić?
Kildyt
Tylko pamiętaj, żeby ciestkami nie wysyłać hasła i samego logina. tongue.gif Ciasteczka można podmienić. smile.gif
Musisz się jakoś dodatkowo zabezpieczyć. Ostatnio radex podesłał mi pomysł (też kilka dni temu to robiłem), że najlepiej ciastkami wysłać login i wygenerowany kod przy logowaniu. Sprawdzasz, czy login i kod się zgadza z tymi w bazie i dodajesz sesje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.