Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firefox pokazuje hasła!
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kaniagandzowski
Witam

Czy ktoś wie może jak zrobić aby firefox nie było możliwości pokazania haseł zapamiętanych dla stron? (bez wpisywania hasła głównego bo jest nie wygodne). Bo jak wprowadzę hasło główne to później zawsze trzeba wpisać hasło główne aby przeglądarka wpisała automatycznie loginy i hasła dla danej strony. Co jest wkurzające i nie wygodne.

Dziwie się dlaczego firefox dał taką opcje w przeglądarce, która umożliwia pokazanie zapamiętanych haseł. I która domyślnie bez zabezpieczeń można podejrzeć każdy kto ma dostęp do komputera (narzędzia/opcje/bezpieczeństwo/zapamiętane hasła/wyświetl hasła) .

Zwykły użytkownik wykorzystuje udogodnienie jakie daje zapamiętanie haseł. Ale jak da komuś komputer do naprawy to każdy może sobie wejść i sprawdzić hasła jakie używa. (dużo można przykładów podawać kiedy użytkownik pozostawia komputer bez opieki - to jest mało istotne)

Chętnie usłyszał wyjaśnienie dlaczego tak to jest i co zrobić z tym.

Na początku chciało mi się śmiać ale teraz to szkoda słów.

Dodam, że zauważyłem ten feler odkąd używam firefox (parę lat). Dlatego wiem co trzeba zrobić jeśli komputer może być bez mojej opieki. Ale co inni.

Poniżej podaje linka do blogu, w którym inna osoba ma takie samo zdanie jakie ja mam.
http://gerwazyblog.blogspot.com/2008/08/ni...-w-firefox.html
Kocurro
Czyżbyś spamował linkiem do swojego bloga ?
kaniagandzowski
heheh, No co ty smile.gif

Nie mam żadnego blogu. Podałem linka aby pokazać, że nie tylko ja tak myślę.
webdice
Przenoszę do działu Komputery i oprogramowanie.
l0ud
Firefox jest bardzo elastyczny i można bez większego problemu zmodyfikować pliki i ukryć ten przycisk, lub/i usunąć funkcję do pokazywania haseł. Problem w tym, że ta zmiana przestanie obowiązywać po pierwszej lepszej aktualizacji.

Nawet jak zablokujesz możliwość 'łatwego' odczytania haseł, to i tak nic nie stoi na przeszkodzie, aby np. wydobyć bazę danych firefoxa i odczytać sobie ją gdzie indziej. I pewnie do tego wniosku doszli jego twórcy - po co ukrywać coś, co i tak nie jest chronione?
.radex
Nie wiem, czy tak można w Firefoksie, ale w Operze można ustawić hasło główne - wtedy, aby użyć automatycznego logowania trzeba podać to hasło. I nawet jakby ktoś wydobył konfigurację przeglądarki to nic nie zrobi, bo te hasła są szyfrowane hasłem głównym.

EDIT:

down: ups wstydnis.gif
kwiateusz
czytaj ze zrozumieniem, takie rozwiązanie jest w 1 poście napisane...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.