Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wasza prędkość internetu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Woolf
Witam.
Jakie macie prędkości internetu? Co robicie przez internet? Wystarcza wam wasza prędkość do tych czynności?

Interesuje mnie to, ponieważ zmieniam dostawcę internetu i nie wiem którą z jego ofert wybrać. http://www.deracom.pl/multimo.html
Tak się zastanawiam...chcę grać w różne gry (m.in. Counter-strike), pisać strony internetowe (zależy mi na szybkim wysyłaniu plików na serwer), oglądać filmy, słuchać muzyki.
Myślę, że druga oferta jest dobra, ale czy na długo? Większość osób ma chyba 1mb/s. Ale czy ta średnia szybkość długo się jeszcze utrzyma? Wydaje mi się, że ludzie niedługo zaczną się przerzucać na szybsze prędkości, a ja nie chcę zostać w tyle.

Pozdrawiam.
PawelC
Ja mam 1mb i nie narzekam wystarczy mi do wszystkiego, a nawet za szybki jest smile.gif
Wykorzystuje go głównie do szukania czegoś związanego z programowaniem.
K4mil94
Ja mam neo 1 mb i wystarcza na wszystko winksmiley.jpg
Jabol
Cytat(ExPlOiT @ 27.03.2009, 18:26:25 ) *
Ja mam 1mb i nie narzekam wystarczy mi do wszystkiego, a nawet za szybki jest smile.gif

A co, jak oglądasz filmy to widzisz zakończenie przed początkiem albo przy grach najpierw Cie zabijają a dopiero potem rozpoczyna się runda? Nie ma czegoś takiego jak za szybki internet tongue.gif. Internet może być tylko za wolny. Moim kryterium przy woborze dostawcy jest najtańszy z tych, którzy nie są za wolni tongue.gif.

16mbps na 4 osoby działa satysfakcjonująco.
PawelC
he he chodziło mi w tym sensie, że na moje potrzeby 256kb/s mi wystarczy w zupełności.
nexis
Cytat(Woolf @ 27.03.2009, 18:23:33 ) *
chcę grać w różne gry (m.in. Counter-strike)

Tutaj łącze 128/128 kb/s wystarcza, a głównym czynnikiem jakości jest możliwie niski ping (< 50 ms). Multimo to usługa działająca na łączach TP, więc na polskich serwerach nie powinno być problemu - niezależnie od pakietu, który wybierzesz.
pisać strony internetowe (zależy mi na szybkim wysyłaniu plików na serwer)

Zależy jak duże pliki chcesz wysyłać. Do typowych projektów, gdzie wysyłasz głownie kod źródłowy - wystarczy według mnie upload 256 kb/s.
oglądać filmy, słuchać muzyki

Z oglądaniem filmów prędkość łącza ma chyba mało wspólnego, ale jeśli chcesz film w pierwszej kolejności pobrać z internetu - to jak najbardziej. I tutaj znowu zależy to od indywidualnych potrzeb. Oglądasz filmy RMVB, DivX czy też HD? Dla DivX'ów polecam łącze 2048 kb/s - 1 film = 1 godzina. Osobiście mam łącze 2048/256 kb/s w domu i wystarcza dla tworzenia stron i pobierania filmów w DivX, a filmy HD pobieram na uczelni - łącze 1 Gbit/s. smile.gif
K4mil94
co do filmow przez neta to są strony z filmami online
.radex
Ja mam u siebie 1mb i wydaje mi się, że to trochę za mało - czasem mocno zwalnia, szczególnie gdy coś ściągam (np. system pakietów co drugi dzień ściąga trochę). Myślę, że 2mb by mnie usatysfakcjonowało.

Cytat(K4mil94 @ 27.03.2009, 19:08:28 ) *
co do filmow przez neta to są strony z filmami online

a wiesz, że są w necie strony z grami we fleszu?

EDIT:

Zapomniałem dodać, że ten 1mb jest używany przez dwa kompy, ale głównie przeze mnie.
Woolf
Hmm, chyba wezmę 1mb na dwa lata i już.
kwiateusz
jedn powiem Ci ze mało smile.gif wiem bo mam tak ciekawie zrobione ze po 23 mam 2mbit a od 1 - 4mbit i dopiero od 2mbit mozna poczuć ze internet działa, przy 4 juz super smile.gif

zreszta pakowanie sie na 2 lata jak ceny ciagle, powoli, acz ida w dół to troche nieciekawie
decha-design
neo 1 mb/s ... na buszowanie po internecie wystarcza o.O'
Woolf
No to wezmę 1mb na jeden rok...
webber
Toć 1mb to mało!

Minimum 4mb, sieć idzie do przodu, YT, TV OnLine, Flash... wątpię byś przez rok grał tylko w CS i wysyłał kod źródlowy przez ftp`a winksmiley.jpg

Ja mam 10mb od UPC, przymierzam się do 20mb bo kończy mi się umowa smile.gif
mls
W domu obecnie 10mbit, w pracy 4mbit, w wynajmowanym rok temu mieszkaniu było 512kbit i też dało się żyć.
Moli
W domu mam 10mbit, w biurze (az wstyd sie przyznac) neo 512 kbit smile.gif
Cysiaczek
Ja mam jak kwiateusz - 1024/256, a między 23:00 a 13:00 2048/256. W maju kończy mi się lojalka i zaplanowałem łącze 6 mbit smile.gif
Oprócz prędkości liczy się, jaką drogę Twoje połączenie przebywa, a z tym bywa różnie.
Ja np. mam problemy ze zdalnym SVN. Bywa, że net śmiga, serwer jest normalnie dostępny, a ja nie mogę update wykonać - ciągle zrywa połączenie. ~scanner robił do mnie traceroute, to przez Waszyngton szło... 15 skoków :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.