Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kalendarz
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Legion
Witam,

Jest to jeden z pierwszych skryptów napisany przeze mnie od początku do końca dlatego chciałbym abyście napisali co o nim sądzicie jest to kalendarz pokazujący nazwą miesiąca ,rok i nr dnia miesiąca. Słowa krytyki mile widziane:)

Pozdr

1. <?php
  2. date_default_timezone_set('European/Warsaw');
  3.  
  4. $ile_dni= date('t');//ile dni ma miesiąc
  5. $dzien_mies=date('d');//33
  6. $nr_mies= date('n');
  7. $rok=date('Y');
  8. $nr_dnia_tyg=date('N',mktime(0,0,0,$nr_mies,1,$rok))-1 ."<br>";//pierwszy dzień w miesiącu
  9.  
  10.  
  11.  
  12. $tablica=array(0=>'PN','WT','SR','CW','PT','SO','ND');//tworzymy tablice z skrotami nazw poszczegolnych dni tygodnia
  13. $nazwy_mies=array(0=>'Styczeń','Luty','Marzec','Kwiecień','Maj','Czerwiec','Lipiec','Sierpień','Wrzesień','Październik','Listopad','Grudzień');
  14.  
  15.  
  16. $aray=array();
  17.  
  18. for($i=0;$i<$ile_dni+$nr_dnia_tyg;$i++){ //tworzymy tablice z numerami dni w miesiącu
  19.   $aray[]=$i;    
  20.   }
  21.  
  22. $wiersz=6;//ilosc  dni w jednym wierszu
  23.  
  24. echo('<table border="1" bordercolor="#0720F8" bgcolor="#B3EE5C" width="245"><tr><td><b>'.$nazwy_mies[$nr_mies-1].'</b></td><td><b>'.$rok.'</b></td></tr></table>');
  25.  
  26.  
  27. echo ('<table bgcolor="#D6D2FF"  bordercolor="#0720F8" border="1" cellpadding="4"><tr>');
  28.  
  29. echo('<tr>');
  30. foreach($tablica as $dni){
  31.   echo('<td><b>'.' '.$dni.'</b></td>'); //wypisanie nazw dni
  32. }
  33. echo('</tr>');
  34.  
  35. if($nr_dnia_tyg==1){//poprawka w przypadku gdy pierwszego wypada w poniedziałek
  36. $poprawka=2;}
  37.   else{
  38.       $poprawka=1;
  39.      
  40.   }
  41.  
  42. foreach($aray as $index =>$nr_dnia){//wypisanie kalendarza
  43.  
  44.       $wynik=$poprawka+($index-$nr_dnia_tyg);//nr dnia tygodnia widoczny w kalendarzu
  45.       if($index<$nr_dnia_tyg&&$nr_dnia_tyg!=1){
  46.           echo ('<td bgcolor="#DFFFFF">&nbsp</td>');                        
  47.       }elseif($index>=$nr_dnia_tyg&&$wynik!=$dzien_mies){
  48.           echo ('<td bgcolor="#DFFFFF" ><b>' .$wynik.'</b></td>');
  49.       }elseif($wynik==$dzien_mies){
  50.           echo ('<td bgcolor="#B3EE5C" bordercolor="#0720F8" border="6">' .$wynik. '</td>');    
  51.       }
  52.  
  53.   if($index==$wiersz){    
  54.       echo('<tr></tr>');    
  55.       $wiersz+=7;
  56.       }
  57. }
  58.  
  59. echo ('</table></tr>');
  60.  
  61.  
  62.  
  63.  
  64.  
  65. ?>
piotrooo89
ten kod Ci działa?

1. <?php
  2. $tablica=array(0=>PN,WT,SR,CW,PT,SO,ND);//tworzymy tablice z skrotami nazw poszczegolnych dni tygodnia
  3. $nazwy_mies=array(0=>Styczeń,Luty,Marzec,Kwiecień,Maj,Czerwiec,Lipeic,Sierpień,Wrzesień,Październk,Listopad,Grudzień);
  4. ?>

od razu dostałem

Kod
Parse error: parse error, expecting `')'' in C:\xampp\htdocs\xampp\pliki\ka.php on line 14
blooregard
Zadziałałby, gdyby skróty nazw dni tygodnia i miesiace były w apostrofach lub cudzysłowach
piotrooo89
Cytat(blooregard @ 28.03.2009, 18:01:56 ) *
Zadziałałby, gdyby skróty nazw dni tygodnia i miesiace były w apostrofach lub cudzysłowach

przecież ja to wiem... dałem tylko jasno do zrozumienia i przemyślenia.
blooregard
Cytat
przecież ja to wiem... dałem tylko jasno do zrozumienia i przemyślenia.

Aha, rozumiem. Edukacja przez naprowadzanie winksmiley.jpg
piotrooo89
Cytat(blooregard @ 28.03.2009, 18:11:34 ) *
Aha, rozumiem. Edukacja przez naprowadzanie winksmiley.jpg

wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, pokazać błąd i żeby ktoś sam zajażył o co chodzi.

wyczułem nutkę ironi smile.gif
blooregard
Cytat
wyczułem nutkę ironi

Błędnie. Po prostu zaczynam mieć deja vu (gotowce, pomógł, te sprawy smile.gif )
Legion
U mnie działa ale jeśli chcecie to proszę bardzo (poprawki wprowadzone).Proszę o więcej uwag smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.