Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OT] Ubezpieczenia telefonu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Watt
Witam!

Chciałem się Was zapytać, jak wygląda ubezpieczenie telefonu? Może ktoś takowe ma i wie jak to wygląda.
Jestem ciekawy czy to ubezpieczenie obejmuje np. kradzież w autobusie, gdy stoję sobie i kieszonkowiec bierze mi komórkę, taką zwykłą kradzież, gdy podchodzi do mnie grupa łysych i prosi o komóreczkę? Chciałbym sobie kupić komórkę za 1500 - 1800 złotych, na allegro czy taką komórę można ubezpieczyć ? Cena waha się ok 60 - 120 zł, ale nigdzie nie piszę jak to na prawdę wygląda.

Pozdrawiam
Watt
Czytałem, czytałem - pół google przejechałem przed napisaniem tego postu.
Chodzi mi o to, żeby ktoś napisał jak jest NA PRAWDĘ.
bogdan89
Mistrzu, ale dałem Ci linka do strony, gdzie masz warunki takiej umowy przedstawione w szczegółach...
(http://msklep.pl/_download_files/Zalacznik...ezpieczenia.pdf) - na wszelki wypadek.

Na prawdę to ja bym się zastanowił czy opłaca się ubezpieczać telefon za 1500 zł... Chyba, że jesteś pewien, że ten telefon Ci ukradną biggrin.gif
Watt
Ubezpieczenie 100 zł/rok, a spokój tongue.gif

W tym tekście nie ma nic o kradzieży kieszonkowej - gdy mnie nikt nie zastraszył tylko po prostu wziął. Co w takim przypadku?
bogdan89
No właśnie, czyli ubezpieczenie takiej kradzieży nie obejmuje.

Nie wypłacą, bo powiedzą, że nie zabezpieczyłeś się dobrze przed takimi kieszonkowcami... a jak powiesz, że Cię napadli i kazali oddać telefon, to będą chcieli żebyś udowodnił tą napaść, będziesz musiał znaleźć jakiegoś świadka, a najlepiej kilku, zgłosić wszystko na policje, zablokować telefon przez operatora.
Poza tym może być tak, że będziesz musiał udowodnić jeszcze, że nie sprowokowałeś nikogo, np.: paradując z tym telefonem w miejscu publicznym.

Ja mam dość wartościowy telefon, używam go w każdy normalny dzień, a moje ubezpieczenie to jest drugi, zastępczy, starszy telefon, do którego przekładam kartę kiedy wychodzę na jakiś koncert czy imprezę, kiedy wiem, że taki telefon może zostać uszkodzony, zgubiony albo ukradziony.

Moim zdaniem to ubezpieczenie lepiej przemyśleć, bo ja jakoś nie jestem przekonany czy gra jest warta świeczki, i czy jeśli już nie daj Boże stanie Ci się coś z tym telefonem, to będziesz miał ten "spokój" biggrin.gif
sztosz
A mnie zastanawia gdzie wy mieszkacie że tak wam te telefony kradną. Ja od kilku ładnych lat (chyba 8 rok leci) mam telefon komórkowy, w tej chwili 2 w tym jedną nokię N95 8GB i nikt nawet nie próbował mi ukraść telefonu. Potrafię z knajpy nawalony jak Messerschmit wracać do domu kilka kilometrów (nie żeby to była reguła winksmiley.jpg ) i nie zgubiłem, nikt nie próbował mi ukraść ani nic. Czy ja mieszkam w jakimś nienormalnym mieście czy co?
Watt
Nie wiem, mnie w Karkowie nie nadpali, ale moich kolegów tak.

Wole dmuchać na zimne, tzn ze zgłoszeniem na Policje nie ma problemu tak samo z blokadą - wiadomo kradną, zgłaszam.

Może ktoś miał ktoś taką sytuacje, że go ukradziono i miał ubezpieczoną komórkę. (Znalazłem takiego posta na pebie, ale koleś miał jakieś słabe ubezpieczenie w organe, ale kome mu dali nową [po 4 miechach tongue.gif])
kwiateusz
ja to kiedyś zegarek straciłem po powrocie a'la messerschmit, ale telefonu nigdy smile.gif acz moja xperie zostawiam w domu na wszelki wypadek i biore leciwe w810i na imprezy, bo po co kusić los smile.gif
Watt
Dla mnie głupotą jest kupno komórki i nie noszenie jej ...

(BTW masz xpierie, myślałem nad nią - mogę mieć do Ciebie pytanie na PW dotyczące jej ? )
kwiateusz
nosze, nosze acz nie zawsze tongue.gif

co do PW, służe pomocą
bogdan89
Cytat(Watt @ 20.04.2009, 19:39:06 ) *
Dla mnie głupotą jest kupno komórki i nie noszenie jej ...

Dla mnie to głupotą jest noszenie jej wszędzie tam, gdzie ryzyko utraty bądź uszkodzenia jest dużo większe niż podczas normalnego użytkowania.
Głupotą jest szpanowanie na imprezach...
A niestety ubezpieczenie głupoty nie obejmie.
Watt
Bogdan89, komórka ma służyć zawszę i wszędzie, gdy chcesz sobie wsiąść taxi po imprezie na przykład, jeśli wychodzisz z takiego założenia to odpowiednią komórką jest Nokia 3100.
bogdan89
ale i ja, i kwiateusz, pisaliśmy Ci, że mamy zastępcze telefony, na ryzykowne sytuacje. Możesz brać telefon wszędzie, nikt Ci tego nie zabroni, ale wracając do tematu ubezpieczeń - nikt nie wypłaci Ci odszkodowania za zniszczenia z Twojej winy.
Musisz pamiętać, że oni chętnie przyjmują wpłaty na ubezpieczenie, ale kiedy przyjdzie co do czego to nie musi być przyjemnie i spokojnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.