Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Layout] Początkujący
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
PawelC
Postanowiłem się pobawić trochę grafiką komputerową, ponieważ piszę wiele aplikacji i tworzenie grafiki muszę zlecać komuś, a więc doszedłem do wniosku że nauczę się trochę tworzyć samemu to co potrzebuje. Na sam start stworzyłem coś takiego:

Zaznaczam że nigdy wcześniej nie miałem styczności z grafiką, co zapewne widać po layoucie biggrin.gif
Zapraszam do oceniania, mam nadzieję że chociaż komuś się podoba.
phpion
Cytat(ExPlOiT @ 11.05.2009, 12:11:30 ) *
Postanowiłem się pobawić trochę grafiką komputerową, ponieważ piszę wiele aplikacji

Może skup się jednak na programowaniu smile.gif hehe.

Zaznaczam że nigdy wcześniej nie miałem styczności z grafiką, co zapewne widać po layoucie biggrin.gif

Masz rację. Widać smile.gif

Zapraszam do oceniania, mam nadzieję że chociaż komuś się podoba.

Możliwe. Niestety nie mi smile.gif

Pozdrawiam i bez urazy smile.gif
Spawnm
wielkie te buttony [rss] i [add] ,

jak widzisz body gdy treść nie będzie się mieścić w obecnej wysokości ? scroll ?
nawet fajne ale bez tego pióra w body smile.gif
i [add] ściemnij bo za jasny przy tak ciemnym tle
PawelC
Cytat(phpion @ 11.05.2009, 12:21:29 ) *
Pozdrawiam i bez urazy smile.gif

He he spoko, zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim się podoba to co stworze winksmiley.jpg
Cytat(Spawnm @ 11.05.2009, 12:22:54 ) *
wielkie te buttony [rss] i [add] ,

jak widzisz body gdy treść nie będzie się mieścić w obecnej wysokości ? scroll ?
nawet fajne ale bez tego pióra w body smile.gif
i [add] ściemnij bo za jasny przy tak ciemnym tle

Miały być duże, żeby to jakoś wyglądało, ale z lekka przesadziłem z wielkością. No z tym piórem mnie trochę poniosło he he, myślę że lepiej dać tam coś dużo mniejszego. A co do wysokości, taka jest wystarczająca ponieważ 1000 znaków spokojnie by weszło, tym bardziej w katalogu gdzie opisy stron są krótkie, i zawsze można użyć stronnicowanie. Co do add to fakt po dłuższej chwili zlewa się napis z tłem, i daję trochę po oczach.
Fishu
Niby wszystko fajnie, lecz radzę Ci zasięgnąc po inspirację. Racja, te buttony rss i add, są zdecydowanie za wielkie, i te ołówki w górnym menu zbytnio nie pasują. W menu spróbuj bardziej oddzielic linki, a co do treści to ta ikona jest za jasna i troszkę przeszkadza w czytaniu. Jak jeszcze troszkę popracujesz to może coś z tego wyjdzie winksmiley.jpg
PawelC
Czyli rozumiem że layout do poprawki, tutaj zrobiłem jeszcze jeden:
matixrr
Pomijając fakt, że nie ma nigdzie Zarejestruj, brak stopki i jakiegoś menu pinowoego pod zaloguj (np. gdzie można umieścić linki do przykładowych statystyk) to całkiem spoko biggrin.gif
bounty
chciałbym żeby moje wypociny chociaż mogły poleżeć koło twoich biggrin.gif
nie jest źle tongue.gif mi się podoba chociaż tak jak @matixrr brakuje menu tongue.gif
Poker
a ja nie wiem co tu oceniać 3 zwykle boxy z obramowaniem + cien ?
PawelC
Poker weź pod uwagę, że nie każdy jest urodzonym grafikiem.
Widziałem Twoje szablony i są naprawdę ciekawe, i wiem że zrobienie takiego co ja zrobiłem to dla Ciebie chwila.
Fishu
2 layout od razu lepszy winksmiley.jpg Jak byś dodał menu i stopke to powinno byc ok. a co do Pokera, zapewne twoje początki też nie były idealne.
PawelC
Normalnie postępy robię he he.
Stworzyłem kolejny szablon, mam nadzieję że chociaż ten się przynajmniej jednej osobie spodoba biggrin.gif
blooregard
Normalnie robisz postepy z minuty na minutę smile.gif
Ten jest już całkiem ok.

Mam jedną propozycję: rozbij ten tekst w paragrafach np. na dwukolumnowy (jedna kolumna - jeden tekst, druga - drugi)
Crozin
Dużo czasu upłynie zanim zaczniesz tworzyć (jeśli w ogóle) coś ciekawego, wartego publikacji. Wiele czasu spędzisz na trenowaniu warsztatu, czytaniu branżowej literatury, blogów itp.
Będziesz musiał poznać wiele zagadnień związanych na przykład z dostępnością czy użytecznością.

Poza tym chcesz być programistą czy grafikiem? Na palcach jednej ręki mogę policzyć programistów, którzy potrafią zrobić coś co ma ręce i nogi w PSie.
1) Zacznij od poznania web designu od strony teoretycznej.
2) Naoglądaj się do znudzenia projektów innych graf., którzy już coś potrafią
3) Możesz popróbować zrobić coś takiego jak oni (tylko pamiętaj, żeby robić to wyłącznie w celu treningowym, gdyż granica pomiędzy inspiracją, a plagiatem jest bardzo płynna)
4) Na koniec pamiętaj, by przed opublikowaniem czego kolwiek dać sobie ze 2-4 dni na odczekanie (tj. w ogóle nie patrz na projekt). Potem sprawdź czy samemu Ci się nadal podoba - jak nie, to nawet nie publikuj tylko rób kolejny/udoskonalaj ten.
PawelC
Cytat
Poza tym chcesz być programistą czy grafikiem?

Oczywiście programistą, ale często robię projekty do których potrzebuję uniknalną szatę graficzną i wydawania za każdym razem +-300zł mija się z celem, ponieważ ja nie mam z tego zysku, a tak jak się trochę podszkolę z grafiki to sam będę mógł ją sobie tworzyć, przy czym zaoszczędzę parę set złotych na coś innego. Z zawodu nie jestem programistą i szału nie zarabiam, i dla mnie +-300zł to dużo.
Spawnm
top/baner wielki prawie jak strona :/
ostro przesadziłeś ...
pijanyadmin
Jak chcesz się podszkolić to wchodz na deviantart.com, albo digart.pl czerp INSPIRACJE z ichniejszych prac, ale nie kopiuj winksmiley.jpg
Fishu
To co crozin powiedział jest prawdą. Ja nie raz jak robię szablon w ps'ie to mi się podoba, a po jakimś krótkim czasie, zaczyna mi 'brzydnieć'. Ostatni szablon nie jest taki zły, zmniejsz tylko top lub inne rzeczy, które Ci się nie podobają i powinien być ok. Co do inspiracji, polecam również templatemonster.
Poker
Co do tych inspiracji... od tego można się "uzależnić" w taki sposób, że w późniejszym czasie nie będzie potrafili bez tego nic stworzyć..

Według mnie najlepszy sposób to metoda prób i błędów i nauka nauka nauka!
Podglądanie prac innych - oczywiście że TAK! ale należy dokładać coś od siebie by to był wasz szablon.

Exploit snitch.gif
Najlepszy sposób na nauke, spędź tydzień czasu (jeśli masz go tyle) , i twórz szablony allegro, one są o wiele prostsze niż webdesign. Ja tak się nauczyłem jako tako robić szablony , spędziłem tydzień = 70h pracy.

Moje dnie wyglądały tak : sen -> pobudka -> szablony -> szablony -> rozrywka -> szablony->sen

Zrobiłem ponad 20 różnych tematycznie szablonów i dopiero później wziąłem się za szablony www.
PawelC
Dostałem natchnienie po 8h pracy, oczywiście nie na komputerze i wytworzyłem takie cudo:

Co najlepsze, co chwilę mam pomysły na jakieś szablony i staram się je realizować biggrin.gif
Crozin
Pierwszy z brzegu projekt znaleziony w sieci: http://www.digart.pl/zoom/1581313/Agencja_interaktywna.html VS Twój.

Rozumiem, że to początki, ale naprawdę - przed publikacją daj sobie z kolejny 8h na ochłonięcie i porówanie z innymi tego typu projektami.
Polecam też do przeczytania: http://ludwik.org/blog/typografia-w-projektach-stron-www/
PawelC
No różnica wielka biggrin.gif ok będzie trzeba dać sobie na wstrzymanie i za jakiś czas zobaczyć, czy nadal się podoba biggrin.gif
Fishu
Ten ostatni w porównaniu z pierwszym to cudo winksmiley.jpg Treśc taka troszkę nijaka, ale ogólnie bardzo dobre wrażenie sprawia.
PawelC
Dzięki. A co do treści na dole, to jest to tylko przykładowa treść. Walczę i próbuje robić topy na stronę, jak na razie robię je na takim poziomie:

I drugi top:

A więc jak sam widzisz szału jeszcze nie robią.

Crozin ochłonąłem i nadal mi się layout podoba biggrin.gif
Crozin
Daj sobie na ochłonięcie dni, nie godziny - bo jakbym miał być w pełni obiektywny to napisałbym jedynie
Cytat
Do kosza... tam się nadaje
(nie bierz zbyt osobiście :])
pejott
Słuchaj, wrzucanie pierwszych layoutów na forum, w dodatku o trochę innej tematyce niż webdesign, jest bezcelowe.
Po pierwsze, nie ma tu tylu osób znających się na rzeczy co na innych forach.
Po drugie, jak by na to nie patrzeć, nie daje to jakichś dużych postępów.
Jak ja zaczynałem to nie zamieszczałem swoich prac na forach, a jakoś udało mi się dojść do przyzwoitego poziomu.
W całym życiu, może dwa layouty wstawiłem, zostałem obiechany bardzo mocno i wtedy byłem trochę obrażony, ale dało mi to do myślenia.
Wtedy ktoś mi napisał, abym spędził nad designem nawet miesiąc, ale żebym go dopieścił i wykończył w każdym calu.

Od razu Ci powiem, abyś nie wstawiał tego poziomu prac na digart.pl lub DA, bo tam Cię dopiero objadą i stracisz zapał. tongue.gif

Pozdrawiam, i pracuj, pracuj.
PawelC
W sumie też racja, lepiej poświęcić dużo więcej czasu, a dopiąć go na ostatni guzik.
pejott
A poza tym, czytać, oglądać, próbować i szukać inspiracji.
Na przykład tu, http://www.smashingmagazine.com/, jak dla mnie lektura obowiązkowa dla każdego.
Jeśli masz problemy z kolorystyką to zajrzyj tu http://www.colourlovers.com/, mój zmysł plastyczny kuleje, ale ta strona mi bardzo pomaga.
I jeszcze jedna nieoceniona strona, http://patterntap.com/, przykładowe elementy interfejsu i nie tylko, bardzo przydatne.

Pozdrawiam i miłego przeglądania.
Fishu
nie zgadzam się z wypowiedzią pejotta smile.gif Ponieważ, moim zdaniem chodzi między innymi o to, by pomóc mu w tworzeniu, powiedziec co robi źle itd. Co do tych topów, to drugi mi się bardziej podoba smile.gif
pejott
No nie wiem, mówię z własnego doświadczenia, a poza tym jakby przysiąść i poczytać/oglądać to i tak wpadnie się na to co jest źle.
Ofc nie mówię, że nie masz racji, każdy ma swoje zdanie i sposób na nauke.
neosatan
Bardzo ciemne, osobiście niewygodnie mi się to czyta. Ikonki jak dla mnie są za duże przez co skupiają moja uwagę zamiast na treści. Poza tym ta kartka z długopisem w tle jest bardzo nie na miejscu ponieważ utrudnia czytanie białych literek.
PawelC
Kolejny pomysł na katalog i stworzyłem do niego design. Wiem wiem szału nie robi i zapewne znów usłyszę, że mam najpierw się nauczyć podstaw a później robić grafikę:

To jest design do mojego nowego katalogu.
Zapraszam do wypowiedzi odnośnie designu.
Spawnm
ładne, ale foot zbyt wielki ...
PawelC
Zmniejszyłem do takiego poziomu:
Spawnm
zmniejszyć jeszcze o 1/3 i będzie super smile.gif
PawelC
Zmniejszyłem do takiego stopnia, żeby tekst stopki się zmieścił:
Spawnm
no i teraz nie mam nic do zarzucenia tej grafice smile.gif
PawelC
To dobrze, bo to znaczy że idę w dobrą stronę he he
Międzyczasie stworzyłem kolejny design pod ogłoszenia turystyczne:
pyro
Całkiem nieźle. Ale jakby footer mogl byc w ciut wiekszym odstepie od gory...
PawelC
Też mi się wydaje, że jak na 15 minut roboty nawet ładnie wygląda. Zrobiłem większy odstęp stopki od góry:

Layout do projektu który realizuje. Co zmienić co zostawić?

I oddaje kolejny projekt do oceny smile.gif
Niestety nie mam u siebie neta w związku z czym, mam sporo czasu na layouty biggrin.gif
Layout był trochę czasu robiony, a więc mam nadzieję że jakieś postępy u mnie widać biggrin.gif
oto on:

Do moderatora: Proszę o połączenie moich postów, ponieważ nie mogę edytować.
l0ud
Pierwszy jest nawet fajny, ale widać, że robiłeś go na szybko. Wyrównaj ten tekst w przyciskach 'Zobacz', dodaj im jakieś urozmaicenie (tło - byle nie czysty gradient!). Menu w logo jest minimalnie za wysoko, teksty "Domki letniskowe" i poboczne są krzywo nałożone (czcionka też mogłaby być jaśniejsza). Tekst w ogonie strony jest trochę za nisko. Urozmaicenia po lewej i prawej stronie pola wyszukiwania raczej szpecą, niźli pomagają smile.gif

Drugi i trzeci niestety już bardzo odstają. W trzecim najbardziej razi nieatrakcyjny nagłówek treści (ten czarny) i centrowanie tekstu w nim. Uwagi te same - lepiej by to wyglądało ze staranniej ułożonym tekstem.
PawelC
Szczyt talentu to nie jest, ale zapraszam do oceny:
vokiel
@ExPlOiT tak przeglądam Twoje projekty, przeglądam... muszę stwierdzić, że widać poprawę, albo jednak masz trochę talentu winksmiley.jpg albo dużo ćwiczysz

Ten ostatni ma bardzo ciekawy top. Co prawda nie wiem skąd tu te gwiazdki, i to jeszcze (wg mnie) za duże, ale jako całość robi dobre wrażenia. Niestety nie starczyło chyba zapału na resztę na takim poziomie (przynajmniej takie robi na mnie wrażenie). Pozostałe boxy są takie jakby na odwal.

Wracając do poprzednich layoutów:
Poland-Travel: Jest ciut taki ubogi, zwykle strony tego typu są bardziej kolorowe, pomarańczowo-zielono-niebieskie, żywe, wesołe, dużo śmiejących się buziek. Do tego box na statystyki - jego ciemna kolorystyka trochę straszy. No i na pierwszy rzut oka nie wiadomo dokładnie o czym jest strona.

SeoMail: Te strzałki w menu trochę IMHO nietrafione, to są jakby zbiorcze - z dwóch ścieżek w jedną. W menu pojedyncze byłyby chyba lepsze. Do tego menu jest za blisko tekstu. Menu można by było wrzucić w box i jakoś oddzielić od contentu. Tekst zbyt obszerny, przydałaby się większa interlinia, większy padding. Poza tym w tekście bym proponował dodać jakieś obrazki, nawet nieduże 64x64px (z np.: wykresami liniowymi, kołowymi etc - tak, żeby pokazały, że ten SEO da wzrost, zysk). Ewentualnie rozdzielić to na 2 kolumny. W stopce ta strzałka "->", pierwszy raz coś takiego widze blinksmiley.gif A i jeszcze może menu w formie tekstowej na górze po prawej.

Odnośnie reszty projektów nie podoba mi się menu rozdzielane podwójnym dwukropkiem, to jest troszeczkę nie z tej dekady. Lepiej chyba wygląda zwykła pojedyncza pionowa kreska.

Dodam na koniec, że to są tylko i wyłącznie subiektywne spostrzeżenia, stosując się do nich robisz to na swoją odpowiedzialność biggrin.gif
PawelC
Cytat(vokiel)
@ExPlOiT tak przeglądam Twoje projekty, przeglądam... muszę stwierdzić, że widać poprawę, albo jednak masz trochę talentu winksmiley.jpg albo dużo ćwiczysz

Mało ćwiczę bo nie mam zbytnio czasu, zanim usiadłem do tego projektu to miałem jakieś 3 tygodnie przerwy.
Cytat(vokiel)
Ten ostatni ma bardzo ciekawy top. Co prawda nie wiem skąd tu te gwiazdki, i to jeszcze (wg mnie) za duże, ale jako całość robi dobre wrażenia.

Gwiazdki sam dodałem, bo według mnie top lepiej się prezentuje.

Krótko mówiąc im więcej ciekawych stron przeglądam, tym więcej pomysłów mam na to jak zrobić swój kolejny, bo szczerze mówiąc największy problem to mam zawsze z układem designu.

Co do Poland Travel i tego boxu ze statystkami, fakt za bardzo się rzuca w oczy i niezbyt pasuje do całości. Najbardziej to mi się podoba i według mnie najlepiej mi wyszedł, ten link-evolution biggrin.gif
MateuszS
A mi sie bardzo podbają. Lepsze niz moje choc z HTMLem juz zyje 2 lata wub.gif
PawelC
Dziękuje za dotychczasowe opinie smile.gif
Tutaj jest mój kolejny design, tym razem trochę dłużej nad nim posiedziałem, co do Beckhama w topie to wiem że już nie gra w Manchesterze biggrin.gif

Zapraszam do komentowanie designu
siatkarzyna
Oceniam layout Menchesteru. Kolory nietrafione w ogóle nie pasują, Beckham źle wycięty, napis w topie zły kolor i tyopo mi się nie podoba. Nagłówki np. Strefa użytkownika itp. mógłbyś jakoś wyróżnić. Nie jestem przekonany co do użytych ikonek. Przeglądaj dobre projekty i zobacz jak są zrobione i najlepiej swoje projekty wrzucaj na digart.pl lub inne serwisy graficzne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.