Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linki symboliczne w windowsie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kwiateusz
Witajcie,

Z nudów wpadłem na ciekawy pomysł, aby przenieść pulpit i moje dokumenty na inna partycje a w ich miejsce wrzucić linki symboliczne zwane junction point w ntfs. Wszystko działa pięknie i ślicznie, acz nie mogę usuwać katalogów.. uprawnienia mam, pliki się usuwają a przy katalogach wyskakuje standardowe okienko "Spr czy dysk nie jest przepełniony, chroniony przed zapisem oraz czy nie jest używany" programem unlocker usuwa bez problemu (nawet pokazuje ze żaden proces się nie uwziął na katalog). I moje pytanie tu: czy ktoś się z czymś takim spotkał? Bo jednak usuwanie zwyczajnie przez delete byłoby miłe smile.gif

Pozdrawiam
webdice
Może nie do końca to co potrzebujesz, ale z tego co pamiętam TweakUI miał możliwość zmiany ścieżki dla pulpitu oraz moich dokumentów (element docelowy dokumentów można zmienić po przejściu do właściwości).
kwiateusz
Zapamiętam winksmiley.jpg acz bardziej chodzi mi o symlinki bo podejrzewam że jeszcze gdzieś mogłyby mi sie przydac smile.gif
.radex
Cytat(belliash @ 12.05.2009, 21:30:16 ) *
w windowsie nie ma czegos takiego...
sa skroty ktore defacto nie sa tym czego szukasz...

Jest. Z tego co wiem NTFS ma możliwość obsługi symlinków, po prostu nie ma GUI do tego.
kwiateusz
jw.

czy ja gdzies pisze jak ustawić? napisałem że już stworzyłem symlinki smile.gif działa to prawie jak na linuxie ale jak wiadomo prawie robi wileką roznice zwłaszcza z tymi katalogami
kwiateusz
a jak ja mam xp i mi działa to jestem gorszy? sad.gif czemu czepiasz sie czegoś co nie ma znaczenia...
sztosz
NTFS ma nie tylko symlinki i hardlinki, pozwala montować partycje jak foldery na innych partycjach, do tego w strumieniach NTFS pozwala ukrywać/magazynować inne pliki.

Co do usuwania katalogów wystarczy nie usuwać do Kosza, tylko shift-delete.
kwiateusz
o z shift-delete cenna rada szkoda ze w razie czego nie odzyskam katalogu, ale już coś smile.gif dzięki
rugby
Cytat(belliash @ 12.05.2009, 21:30:16 ) *
w windowsie nie ma czegos takiego...
sa skroty ktore defacto nie sa tym czego szukasz...
W Windows XP można stworzyć linki symboliczne za pomocą Junction.
kwiateusz
i jak to sie ma do tematu?
erix
Cytat
Z nudów wpadłem na ciekawy pomysł, aby przenieść pulpit i moje dokumenty na inna partycje a w ich miejsce wrzucić linki symboliczne zwane junction point w ntfs.

Instalka nienadzorowana, jest parametr, który to wszystko przenosi. winksmiley.jpg

Cytat
Jest. Z tego co wiem NTFS ma możliwość obsługi symlinków, po prostu nie ma GUI do tego.

Ale szkoda, że nie między partycjami... sad.gif Przydałoby się czasem... Jeśli nie chcesz przeinstalowywać OS-u, to pozostaje stworzenie osobnej partycji na DaS i ustawienie punktu montowania na partycję C:. Choć nie jestem pewien, czy nie będziesz musiał użyć innego systemu na czas zmiany oraz czy w ogóle się da, bo nie pamiętam, czy zawartość punktów montowania była w MFT, czy w rejestrze.
kwiateusz
hm a mi zlinkowało pulpit który był na c:\documents and files.... z pulpitem ktory była na e:\pulpit i bez zadnych kombinacji smile.gif
erix
Mhmm, w technecie wyczytałem, że linki mogą dotyczyć wyłącznie tego samego woluminu... Sam też kombinowałem i się potwierdziła wersja od MS.

Użyłeś Junction?
kwiateusz
tak jakiś pierwszy lepszy z neta, ale z tego co widze to był po prostu mirror tego microsoftowego

i udało mi sie c: z e: zlinkować bez najmniejszych problemów smile.gif z czym obie partycje na 1 hdd ofc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.