Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena Aplikacji
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
060156
Tak sobie pomyslalem o wykonaniu szkolnego portalu jako przyklad dla ogolnej mojej koncepcji CMS-u.
Zalaczam url: http://208.67.193.20/Cms/Islo/Index.php i bede wdzeczny za opinie.
Dodam,ze nad tym portalem pracowalem jeden wieczor (kopuj & wklej) i uzywajac mojej technologi SOWACMS.
nergla
Fajnie jak by cała strona miała jakiś jeden motyw, bo według mnie poszczególne części (nagłówek, sidebar i sekcja z treścią) zbyt od siebie sie różną (tak jak byś sklejał różne motywy).

Dobrze by było gdyby po wejściu w któryś z linków menu nadal było dostępne, to znacznie ułatwiało by nawigację po stronie.

Reszta jest ok.
Pilsener
Jak mamy ocenić aplikację, czy tym bardziej "koncepcję CMS'u", jak nie dałeś kodu źródłowego ani nawet dostępu do panelu administracyjnego? I za wygenerowany kod HTML odpowiada CMS czy użytkownik? Jak CMS to żaden CMS dla mnie, tylko skrypt w rodzaju systemu newsów gdzie user może jedynie edytować treść i nie ma wpływu na kod HTML i CSS, w dodatku wygenerowany HTML strasznie biedny i po co Ci tyle skryptów JS?

Postaw jakieś demo i daj dostęp do PA, możesz też gdzieś wkleić kilka stron kodu źródłowego i podać parę szczegółów technicznych, proces generowania dokumentu html czy liczbę i rodzaj zapytań do bazy.
060156
Cytat(Pilsener @ 28.05.2009, 09:58:48 ) *
Jak mamy ocenić aplikację, czy tym bardziej "koncepcję CMS'u

Dzieki za uwagi a chodzilo mi o ocene strony.

SowaCms jest oparty na nastepujacych zalozeniach:

0) Uzytkownik bez znajomosci html, css, js, php moze budowac i zmieniac dynamicznie web site.
0.1) Mozna go tego nauczyc w ciagu 1-2 godzin.
0.2) Web Site powinna miec profesjonalny wyglad.
0.3) Wyglad web site mozna zmienic przez zmiane stylu.

1) Buduje sie 3 poziomowa organizacje kontentu w postaci drzewa (PA)
- kategoria
- temat
- zakres

1.1) Dolacza sie do niej kontent obiekty (PA)

1.1.1) Dotychczas sa zaimplementowane nastepuajce kontent objekty (mozna implementowac nowe):
- Home
- Page
- Menu
- Story
- statyczne
- dokumenty
- module
- login, logoff, comments, poll, rss reader, rss list, ecommerce, etc ....

1.2) Kontent obiekty i ich organizuje zapamietuje sie w database

4) Budowanie kontent obiektow (PA)

4.1) Home
- wybor stylu
- dodanie opisow (logo, slogan)
- wybor main, header, footer menu
- wybor home page

4.2) Story

4.2.1) Post
- wybor stylu (default, popup, email, sidebar)
- wybor menu
- wybor linku
- wybor visibility
- dodanie opisu
- dodanie mediow (zdjecia, flash, video)
- mozliwosc automatycznego przeskalowania zdjecia aby dopasowac do rozmairu posta
4.2.2) Galeria
- wybor stylu
- wybor visibility
- wybor typu galeri(slide, rotate, scrolling, thumbnails)
- wybor rozmiaru zdjec w galeri wysokosc lub szerokosc
- upload zdjec (ich rozmiar bedzie dostosowany do wybranej wysokosci i szerokosci)
- dodanie opisu i linku do zdjecia
- mozliwosc zmiany szerokosci lub wysokosci wszystkich zdjec w galeri

4.2.3) Documenty
- dodanie opisu do dokumentu
- upload dokumentow

4.2.4) Module
- Konfiguracja
- wybranie wartosci zdefiniowanych atrybutow

4.3) Page
- wybor stylu
- wybor sidebar menu
- ewentualne dodanie autentykacji (uzytkownik, haslo) dostepu do strony
- dodawanie row
- dodawanie col (ustalenie szerokosci w %)
- dowanie story ( wybor z drzewa kontentu)
- dodanie row ( i mozliwa rekursja: col, story, ..... )

4.4) Menu
- dodanie tytulow (opis, typ)
- dodanie linkow (wybor z drzewa kontentu, lub zewnetrznego)

5) Budowanie stylu dla kontent obiektow

5.1) zaprojektowanie (wykonanie/skopiowanie/kupienie) css, images

5.2) napisanie (php) generatorow do kontent obiektow dla ustalonego stylu:
- Home -> generuje sie header php
- Page -> generuja sie php strony
- Story -> generuja sie html-e

6) Budowanie Module
- prezentacja (development - php)
- control (development - js)
- post/ajax serwisy (development - php)

Dostep do PA: http://208.67.193.20/Cms/SowaCms/Index.php
Prezentacja Koncepcji (ERD) http://208.67.193.20/Cms/SowaCms/page/1.1/67.php
vokiel
Nie chcę być niemiły ale już jest wątek odnośnie SowaCms
phpion
Stronka jak stronka, nic powalającego. Mam jednak drobną sugestię do autora: może warto zainwestować w słownik języka polskiego? Jest wiele polskich odpowiedników na używaną przez Ciebie terminologię (web site, kontent, database, documenty, dodanie row...), a taka mieszanka jaką zaprezentowałeś w swoim ostatnim poście nie wzbudzi raczej zaufania (piszesz jak 14-letni ziom yoyo).

PS: bez urazy smile.gif
060156
Dzieki za uwagi.
Slownik polski sie przyda (zwlaszcza polski odpowiednikow slow z IT).
Owszem jest SowaCms lecz chodzilo mi o opinie strony wykonanje w SowaCms.
Jej zalozenia przedstawilem bo bylo takie pytanie w tej sekcji.
Kildyt
Musisz nazwy znaczników w html-u pisać wielkimi literami?
Nie jest zachowany sensowny układ kodu. Źle się go czyta.
Tabulacji już nie będę się czepiał. biggrin.gif
Masz za dużo stylów css w html-u.
b i strong to nie to samo.
Staraj się nie zostawiać pustych div-ów.
W img-ach brakuje alt-ów.
Zadeklarowałeś kodowanie UTF-8 a używasz unicod'ów.
Brakuje h1.

Kod bardzo kiepski.

Design jest niespójny i nieprzejrzysty.
060156
Odpowiadajac krotko na Twoje uwagi (sluszne w duzej mierze):
*)kod html jest generowny przez style script i specjalnie sa duze tagi i ewentualne nowe linie,
ktore tez powstaja jak sie kopiuje i wkleja tekst,
*) stylow jest sporo aby mozna bylo latwo mymieniac wyglad strony i sa porgupowane w
kategorie:
*) wyglad ogolny (layout)
*) story (styl dla story)
*) oraz kazdy modul moze miec swoj styl
*) polecam rowniez przegladniecie tematu "CSS Web Site Design/Template", ktory
uzylem co zdecydowanie ulatwia implementwanie dowolnego stylu
Kildyt
Moim zdaniem to głupota twierdzić, że umieszczenie w HTML-u stylów pomaga w szybszym zmianie wyglądu. Musisz kartować i szukać ich, a jak masz w jednym pliku to jest o wiele szybciej i wygodniej.
Pilsener
Dalej nie ma wglądu w PA ani kod źródłowy. Poza tym za dużo JS - czy naprawdę nie można się bez nich obejść? I czemu są wrzucane na początku strony? To wszystko bez problemu można zrobić w PHP, strona strasznie przez to traci na użyteczności. I dlaczego takie brzydkie linki do podstron? Warto się pokusić choćby o minimalne wsparcie dla SEO - to poważny błąd. I co daje rejestracja na takiej stronie?

No i czy da się tym postawić serwis mający np. 3 kolumny? A zrobić na stronie głównej 3 kolumny a na pozostałych 2? Jeśli CMS narzuca określony schemat strony to jest do kitu - to użytkownik powinien od początku do końca mieć możliwość zaprojektowania strony. Nie można zakładać, że ktoś też się nie zna na HTML i CSS, jak ktoś tworzy stronę to musi się na tym znać, a jak się nie zna to jego strata - poza tym jak chcę Twoim CMS'em stworzyć profesjonalną stronę to nie mogę, bo on mi narzuca gotowy kod html - takie podejście jest błędne.

Mam też duże wątpliwości odnośnie styli - wyglądają na niezoptymalizowane, powinien być tylko jeden arkusz styli dla każdego z mediów, powinny się wczytywać tylko te style, które są aktualnie używane no i co ma użytkownik zrobić, jak chce wrzucić na stronę tabelkę z oddzielnym stylem dla wydruku czy projektora?

A jakość kodu HTML to wręcz katastrofa, pomimo wstecznie kompatybilnego doctype transitional walidator wyrzuca ponad 100 błędów. I rozumiem, że nie mogę postawić strony XHTML 1.0 Strict i ISO 8892? Jak klient sobie takiej zeche to co zrobisz wtedy? Albo 3 kolumn? I sobie jeszcze wredny patogen ubzdura, żeby przechodziła walidację? Przebudujesz całego CMS'a?

Sorry że się tak czepiam, ale mam dość generatorów gotowych stron nazywanych CMS'ami - oczekuje od podobnych aplikacji tego, żę dadzą mi silnik a stronę od początku do końca stworzę sam i CMS w niczym mnie nie będzie ograniczał.
060156
Odpowiadajc na liczne pytania:

*) mozna tworzyc strony z dowolna iloscz column a do nich dodawc story i nastepne rzedy (rekurencyjnie etc.)
Przyklad: http://208.67.193.20/Cms/SowaCms/page/1.1/136.php
- rzad 1 - jedna kolumna
- rzad 2 - 3 kolumny
- rzad 3 - 2 kolumny
- rzad 4 - 1 kolumna

Inny Przyklad: http://208.67.193.20/Cms/SowaCms/page/1.1/12.php
- 1 columna dla wszystkich rzedow

*) caly styl jest opisany w CSS, ktory mozesz zmienic,
zrobilem kilka konwersji WebSite na SowaCms i jak dotychczas nie
trafilem na jakikolwiek poroblem.

*) generator wymaga uporzadkowania bowiem najpierw napisalem go w wersji 1 w HTML 4.0,
ale zauwazylem ze w 4.1 i strict mode jest zdecydowanie lepszy i szybszy do towrzenia
ukladu strony i nie wszystko jeszcze zmienilem.

Dzieki za uwagi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.