Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [VIDEO] Ajax Server Monitor
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
michalg
Witam,

Chciałbym, żebyście rzucili okiem na mój projekt:
http://www.vimeo.com/5064078

W skrócie, jest to aplikacja, która pozwala na zdalne monitorowanie serwera, na którym została zainstalowana. Jest napisana w javascripcie/ajaxie z użyciem canvasa do rysowania wykresów. Nie wymaga instalacji niczego na serwerze, poza skopiowaniem skryptów.
Kildyt
Co nam z fimilka? Istnieje możliwość zobaczenia dema, albo ściągnięcia skryptu?
michalg
Co do dema, to niestety nie. Nawet nie wiem, czy by to gdziekolwiek zadziałało na hostingu współdzielonym (wątpię żeby był tam dostęp do procfs). Zresztą nie widziałbym zastosowania na takim hostingu.

Co do skryptu, to po przepisaniu i przeorganizowaniu kodu planuję go wypuścić na jakieś otwartej licencji (np GPL). Na razie chciałbym się rozeznać, czy interesowałoby to kogoś wogóle.
wookieb
Skrypt bardzo ciekawy. Znalazłoby się do niego zastosowanie, choćby w takich elementach jak DirectAdmin, Plesk.
vokiel
Bardzo fajny skrypcik. Ładnie się to prezentuje.
Domyślam się, że z powodu wykorzystania procfs nie zadziała na Win winksmiley.jpg
michalg
Cytat(vokiel @ 10.06.2009, 08:25:52 ) *
Bardzo fajny skrypcik. Ładnie się to prezentuje.
Domyślam się, że z powodu wykorzystania procfs nie zadziała na Win winksmiley.jpg

Nie... Ale teoretycznie istnieje możliwość wyciągania tego w inny sposób na windowsie. Choć podejrzewam, że w praktyce będzie to dosyć skomplikowane.
erix
A przez co konkretnie wyciągasz? Nie dałem rady na razie video otworzyć, ale jeśli chodzi o Windows - jest parę dróg. [;
michalg
Cytat(erix @ 16.06.2009, 21:57:58 ) *
A przez co konkretnie wyciągasz? Nie dałem rady na razie video otworzyć, ale jeśli chodzi o Windows - jest parę dróg. [;

W linuxie? Przez procfs http://en.wikipedia.org/wiki/Procfs. Jest to taki wirtualny system plików, który pozwala na odczytanie informacji udostępnianych przez jądro. To są zwykłe pliki tekstowe, które trzeba odpowiednio obrobić - przykładowo, aby wyliczyć użycie procesora trzeba odczytać dane w różnych punktach czasu (użycie procesora musi być obliczane dla jakieś jednostki czasu, u mnie to jest jedna sekunda), a następnie przeliczyć je odpowiednio. Zużycie pamięci odczytuje się prościej, bo jest ono zapisane bezpośrednio w pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.