Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tlo wieksze od okna przegladarki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Hunterro
Jak ustawic w css tlo wieksze od okna przegladarki na srodku strony?
background-position: center; dziala poprawnie na ie ale na ff juz nie (srodek tla ustawia sie na gornej krawedzi strony).
Oczywiscie mozna ustawic tlo na kontener ktory bedzie mial height: 100%, ale wtedy bedzie problem jesli wysokosc tresci spowoduje pokazanie sie suwaka bocznego. Po przesunieciu go w dol, na dole nie bedzie tla.
Podaje link:
http://piechdesign.pl/fotografia/

Z gory dzieki za kazda pomoc.

EDIT:
Przepaszam, przez pomylke umiescilem temat w zlym dziale. Prosilbym o przeniesienie.
potreb
Możesz jeszcze raz napisać co jest twoim zamierzeniem, bo tak naprawdę nie kapuję twojego problemu. Chyba, że chcesz tło ustawić do środka w zależności od rozdzielki??

Tak naprawdę zastanów się nad tym projektem graficznym, bo jak dla mnie powinien być zrobiony we flashu.
ziqzaq
Witam.
Jeśli chodzi o ustawianie obrazków na środku strony to wejdź sobie na tą stronę i przeczytaj notatkę w oknie "Your Result".
Hunterro
Chce wlasnie ustawic tlo do srodka. Z tym ze jesli dam je na BODY to ff srodek tla ustawi na gorna krawedz okna.

Czesciowym rozwiazaniem jest ustawienie tla na kontener z okreslonym rozmiarem (wtedy i ie i ff umieszcza tlo na srodek kontenera) no i ten rozmiar musi miec 100%. Wtedy jednak jest problem jesli tresci jest tyle ze pokazuje sie pionowy suwak (po przesunieciu w dol na dole niema tla).

EDIT:
ziqzaq o tym wiem ale tak nie moge zrobic, bo tresci musi byc w scisle okreslonym miejscu tla, wiec tlo musi sie przesuwac wraz z przesuwaniem suwaka
potreb
  1. background-attachment: scroll;

Myślę, że wpadłeś w błędne koło. Zastanów się nad koncepcją twojej strony.
Możesz ustawić tło ma środku, główny suwak a tekst umieścić w divie na środku ze scrollem.
Hunterro
nie wpadlem w bledne kolo, moze nieumiejetnie tlumaczylem o co mi chodzi.

udalo mi sie jednak uzyskac zamierzony efekt:
http://piechdesign.pl/fotografia/

chodzilo o to ze jesli tresc byla zrobiona dwoma kontenerami z divowo to ff ustawial srodek tla na gorna krawedz przegladarki a nie na srodek.
Jednak jak zrobilem tabele rozciagnieta na 100% w poziomie i pionie, ustawilem oba wyrownania na srodek i dalem do srodka diva o okreslonych rozmiarach to ff zaczal srodek tla ustawiac normalnie na srodek strony.

teraz dziala napewno dobrze na ff3 ie6 operze9.63 i chrome2 niezalerznie od rozdzielczosci.

moze sie komus przyda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.