Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop + GPRS = Internet
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
patryczakowy
Witam mam laptopa HP 550 telefon sony Ericsson k310i + kabel USB i kartę mixplusa i teraz pytanie jak odpalić to na laptopie aby mieć internet?
Wiem że w mix plusie muszę wykupić pakiet na internet 5 zł 20 MB transferu wiem że telefon obsługuje GPRS tylko co jeszcze jest mi potrzebne.
Ponadto w laptopie z lewej strony nad USB mam taką wyciąganą kratkę po wyjęciu jest taka kratownica niby to do której wygląda że mugł bym kartę sim włożyć a nawet z 5 ale niewiem poco to jest?
wookieb
Cytat(patryczakowy @ 24.06.2009, 11:58:45 ) *
tylko co jeszcze jest mi potrzebne.

Mozliwość ustawienia telefonu jako modemu. Jeżeli SE to obsługuje to podłącz go usbkiem do kompa, ustaw jako modem i ustanów połączenie.

Cytat(patryczakowy @ 24.06.2009, 11:58:45 ) *
Ponadto w laptopie z lewej strony nad USB mam taką wyciąganą kratkę po wyjęciu jest taka kratownica niby to do której wygląda że mugł bym kartę sim włożyć a nawet z 5 ale niewiem poco to jest?

ROTFL! Chodzi ci o wejście PCMCIA?
sowiq
http://www.sonyericsson.com/cws/support/so...lc=pl&cc=pl -> wybierz Twój model tel i pobierz PC Suite. Ponadto będziesz potrzebował sterowniki do kabla USB. I jak napisał ~wookieb - musisz zainstalować telefon jako modem.
Jeśli masz Bluetooth, to możesz łączyć się za jego pomocą używając programu BlueSoleil. Jest to IMO wygodniejsze, bo telefon może leżeć sobie na biurku, a Ty np. na łóżku.

Cytat
Obstawiam, że to czytnik kart pamięci smile.gif
erix
Cytat
nad USB mam taką wyciąganą kratkę po wyjęciu

PCMCIA...

Od kiedy czytnik kart jest wyciągany? tongue.gif
patryczakowy
niestety nie mam Bluetooth mam tylko IRDA ale dzięki za odpowiedzi w piątek będę miał więcej czasu to się z tym pobawię.
Ale mam jeszcze jedno pytanie czy z tego zestawu da rady zrobić nawigację albo CB radio żeby tylko chociaż słuchać można było?
erix
Nawigacja pójdzie, ale musisz poszukać odbiornika na USB. Chociaż pewnie i by pod PCMCIA znalazł, ale te są już droższe.

CB? Jeszcze nie widziałem takich wynalazków do laptopów, chyba że u krótkofalowców, ale jak chcesz bata do samochodu, to kup normalny zestaw do instalacji 12V na allegro za ~250zł. [; (nie do kompa, oczywiście)
patryczakowy
Cytat(erix @ 24.06.2009, 23:27:09 ) *
Nawigacja pójdzie, ale musisz poszukać odbiornika na USB. Chociaż pewnie i by pod PCMCIA znalazł, ale te są już droższe.

Jak byś mógł przybliżyć temat jakiego odbiornika GPS ?
sowiq
Szukałeś na Allegro?
patryczakowy
Właśnie przeglądam i dochodzę do wniosku że gra niewarta świeczki teraz nawigację można kupić za 300 zł sam odbiornik koszt około 150 zł bateria w laptopie niech wytrzyma 4 godziny to i tak za krótko a tak właśnie google przeglądam i widze żeby podłączyć do gniazda zapalniczki to trzeba jakieś kombinacje alpejskie zastosować także chyba zrezygnuję myślałem że dzięki telefonowi będzie można użyć nawigacij ale byłem chyba w błędzie
sowiq
Cytat(patryczakowy @ 25.06.2009, 00:17:49 ) *
myślałem że dzięki telefonowi będzie można użyć nawigacij ale byłem chyba w błędzie
Są i na to sposoby winksmiley.jpg Niestety programy do obsługi GPS typu Automapa zainstalujesz tylko na telefonach z systemem operacyjnym, więc Twój k310 odpada raczej smile.gif
A co do trzymania baterii, to gratuluję 4 godzin. Sam bym chciał taką smile.gif A tu ładowareczki samochodowe za grosze Hehe smile.gif
patryczakowy
Cytat(sowiq @ 25.06.2009, 00:23:29 ) *
A co do trzymania baterii, to gratuluję 4 godzin. Sam bym chciał taką smile.gif A tu ładowareczki samochodowe za grosze Hehe smile.gif

Laptopik nowy mało śmigany także nie wiem jak ta auto mapa odciąża system ale w 3,5 h intensywnego używania word + ff wytrzymał i jeszcze zostało jeszcze troszkę do końca nie testowałem jak to jest gdyż wole stacjonarny (wygodniejszy) a lapka to tylko jak coś pilnego poza domem a co do ładowarki to nieżle bo ja pierwszy artykuł z podłanczaniem diod zennera mierzeniem napięcia znalazłem także 30 zyla w ładowarke trza będzie zainwestować smile.gif

Znalazłem taką ładowarkę
Cytat
Regulowane napięcie: 16V 18V 19V 20V
Zakres prądowy: 4A
Moc maksymalna: 80W

I moje pytanie jest takie:
Na ładowarce orginalnej mam takie parametry :
OUTPUT 18,5 V 3,5 A
Rozumie że ten zasilacz prąd sam sobie dobierze w zależności od napięcia tylko pytanie on ma możliwość ustawienia 18 lub 19 V a oryginalny daje napięcie 18,5 V co się stanie jak dam za małe czyli 18 V lub za duże czyli 19 V. Nie chce uszkodzić baterii lub co gorsza laptopa?
Czy zasilacz powinien posiadać jakiś certyfikat żeby w razie czego mi nie zarzucili złamanie zasad gwarancji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.