Witam serdecznie,
Wyczytałem informację odnośnie udostępnianego przez Państwa Lenovo do Notebooków seri ThinkPad systemu szyfrowania dysków (szyfrowanie pełnych danych). Z informacji jakie znalazłem wynika, iż jest to szyfrowanie za pomocą oprogramowania SafeGuard niestety nie mogę odnaleźć na stronie w Support & Downloads takiego oprogramowania.
Posiadam Lenovo ThinkPad R500. Czy ktoś się orientuje jak uruchomić taką opcję?
Zastanawia mnie jeszcze fatk jak to jest w rzeczywistości.
Czy istnieje taka możliwość odczytu zaszyfrowanych danych i zabezpieczenie jej kopii np. na serwerze Exchanga.
1. Szyfrujemy dane robimy kopię i umieszczamy ją na serwerze. W międzyczasie zostaje skradziony Notebook. Dane są bezpieczne na skradzionym sprzęcie, jednak czy istnieje możliwość odszyfrowania danych (znając hasło) z kopii zapasowej?
2. Czy po włożeniu naszego zaszyfrowanego dysku, do innego sprzętu (przy założeniu, iż znamy hasło i jest to ten sam typ Notebooka) jesteśmy w stanie pracować i korzystać z zasobów naszego dysku twardego, czy też jest to podpis sprzętowy i możliwość odszyfrowania danych jest możliwe wyłącznie sprzęcie, na którym szyfrowanie miało miejsce?