Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lenovo ThinkPad R500
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
mkotek
Witam serdecznie,
Wyczytałem informację odnośnie udostępnianego przez Państwa Lenovo do Notebooków seri ThinkPad systemu szyfrowania dysków (szyfrowanie pełnych danych). Z informacji jakie znalazłem wynika, iż jest to szyfrowanie za pomocą oprogramowania SafeGuard niestety nie mogę odnaleźć na stronie w Support & Downloads takiego oprogramowania.
Posiadam Lenovo ThinkPad R500. Czy ktoś się orientuje jak uruchomić taką opcję?

Zastanawia mnie jeszcze fatk jak to jest w rzeczywistości.
Czy istnieje taka możliwość odczytu zaszyfrowanych danych i zabezpieczenie jej kopii np. na serwerze Exchanga.
1. Szyfrujemy dane robimy kopię i umieszczamy ją na serwerze. W międzyczasie zostaje skradziony Notebook. Dane są bezpieczne na skradzionym sprzęcie, jednak czy istnieje możliwość odszyfrowania danych (znając hasło) z kopii zapasowej?
2. Czy po włożeniu naszego zaszyfrowanego dysku, do innego sprzętu (przy założeniu, iż znamy hasło i jest to ten sam typ Notebooka) jesteśmy w stanie pracować i korzystać z zasobów naszego dysku twardego, czy też jest to podpis sprzętowy i możliwość odszyfrowania danych jest możliwe wyłącznie sprzęcie, na którym szyfrowanie miało miejsce?
kwiateusz
Witam serdecznie,

Niestety nie udostepniamy systemu szyfrowania do ww. laptopa. Prosze się zgłośić do działu obsługi klienta LEnovo.

Pozdrawiam
sztosz
Witam serdecznie,

Coś kiepsko pan szukał, mnie udało się od razu znaleźć informacje na temat Safeguard, proponuję udać się pod ten odnośnik http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...ocid=MIGR-68523 tam znajdują się podstawowe informacje na temat oprogramowania które pan poszukuje, między innymi gdzie szukać pomocy technicznej oraz odnośniki do samego instalatora programu.

Pozdrawiam i pragnę oświadczyć że w żaden sposób nie jestem i nie byłem związany ani z firmą IBM, Lenovo, ani Ultimaco.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.