Cytat
Cytat
require jest napewno szybsze od include.
pozatym co do szybkości to o ile wiem jeżeli przeładowujesz tylko kawałek za pomocą php np. środek to idze szybciej
Przeczytaj to i powiedz na jakiej zasadzie twierdzisz iż require jest szybsze od include:
Cytat
Instrukcja require() służy do wczytania i wykonania skryptu z określonego pliku.
require() wczytuje i wykonuje skrypt z podanego pliku. Szczegółowa informacja odnośnie tego, jak działa wczytywanie opisana jest w dokumentacji dla instrukcji include().
Instrukcje require() i include() są identyczne w każdym szczególe, z wyjątkiem obsługi błędów. W razie niepowodzenia, include() generuje ostrzeżenie (Warning), podczas gdy require() generuje błąd krytyczny (Fatal Error). Innymi słowy, instrukcji require() używa się do wczytywania plików, które są niezbędne do działania skryptu i w przypadku ich braku wykonywanie skryptu musi zostać przerwane. Instukcja include() nie zachowuje się w ten sposób. W jej przypadku, przy braku pliku wykonywanie skryptu będzie kontynuowane. Proszę również pamiętać o właściwym ustawieniu dyrektywy konfiguracyjnej include_path.
a więc
ad.1 nie twierdze napewno na podstawie textu który przytoczyłeś z kąt go wziołeś tak pozatym?
ad.2
Cytat
isntrukcja require() przyjmuje nazwę pliku na początku działania pliku, podczas sprawdzania składni przed przystąpieniem do wykonania skryptu.
a więc nie możesz sterować nią za pomocą konstrukcj sterujących takich jak if() .. jeszcze troche kodu..
[php:1:dac4cc7681]<?php
$w=$_GET["w"];
if ($w=="" )
{
include("srodek.php");
}
if ($w=="root" )
{
include("index.php");
}
?>[/php:1:dac4cc7681]
tutaj ładowanie będzie(tak myśle) gdyż załuszmy że twoja strona ma budowe pierwsza tabela menu, druga środek (tam znajduje się twój skrypt), oraz ostatnia bez znaczenia.... Nie wiem dokłądniej jak to działa ale chyba dwie pozostałe komórki z wyjątkiem środek php są bufforowane i przetwarzane są w nich już tylko skrypty a nie obrazki, tak mi się wydaje i nie jestem pewien tego
a zapomnaiłem dodać że require() jest oczywiście szybsze od include() dlaczego patrz wyżej