Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dzielenie składni na poszczególne pliki ??????????
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karolski
Witam,

Mam pytanie dotyczace dzielenia kodu i używania funkcji require i include i rozdzielanie kodu na menu, head, stopka, itp. kodu w pliki .txt.

CZY TO PRZYSPIESZA DZIAŁANIE STRONY :?:

:arrow: i gdzie można znoleść artykuły na ten temat i na temat sprawnego projektowania, rozplanowywania stron w php :?:

Pozdrawiam Karolski
seaquest
Na pewno nie przyspiesza wczytywania strony, może je co najwyżej spowolnić ale nie jest to jakkolwiek znaczący czas, tak więc nie ma się co przejmować.
Jednak dzięki temu kod staje się trochę bardziej przejrzysty.
Artykuły na ten temat widziałem chyba ne webhelpie.
maulus
require jest napewno szybsze od include.
pozatym co do szybkości to o ile wiem jeżeli przeładowujesz tylko kawałek za pomocą php np. środek to idze szybciej
matid
Cytat
pozatym co do szybkości to o ile wiem jeżeli przeładowujesz tylko kawałek za pomocą php np. środek to idze szybciej

ohmy.gif
Przeczytaj to i powiedz na jakiej zasadzie twierdzisz iż require jest szybsze od include:
Cytat
Instrukcja require() służy do wczytania i wykonania skryptu z określonego pliku.

require() wczytuje i wykonuje skrypt z podanego pliku. Szczegółowa informacja odnośnie tego, jak działa wczytywanie opisana jest w dokumentacji dla instrukcji include().

Instrukcje require() i include() są identyczne w każdym szczególe, z wyjątkiem obsługi błędów. W razie niepowodzenia, include() generuje ostrzeżenie (Warning), podczas gdy require() generuje błąd krytyczny (Fatal Error). Innymi słowy, instrukcji require() używa się do wczytywania plików, które są niezbędne do działania skryptu i w przypadku ich braku wykonywanie skryptu musi zostać przerwane. Instukcja include() nie zachowuje się w ten sposób. W jej przypadku, przy braku pliku wykonywanie skryptu będzie kontynuowane. Proszę również pamiętać o właściwym ustawieniu dyrektywy konfiguracyjnej include_path.  
maulus
Cytat

Cytat

ohmy.gif
Przeczytaj to i powiedz na jakiej zasadzie twierdzisz iż require jest szybsze od include:
Cytat
Instrukcja require() służy do wczytania i wykonania skryptu z określonego pliku.

require() wczytuje i wykonuje skrypt z podanego pliku. Szczegółowa informacja odnośnie tego, jak działa wczytywanie opisana jest w dokumentacji dla instrukcji include().

Instrukcje require() i include() są identyczne w każdym szczególe, z wyjątkiem obsługi błędów. W razie niepowodzenia, include() generuje ostrzeżenie (Warning), podczas gdy require() generuje błąd krytyczny (Fatal Error). Innymi słowy, instrukcji require() używa się do wczytywania plików, które są niezbędne do działania skryptu i w przypadku ich braku wykonywanie skryptu musi zostać przerwane. Instukcja include() nie zachowuje się w ten sposób. W jej przypadku, przy braku pliku wykonywanie skryptu będzie kontynuowane. Proszę również pamiętać o właściwym ustawieniu dyrektywy konfiguracyjnej include_path.  

a więc
ad.1 nie twierdze napewno na podstawie textu który przytoczyłeś z kąt go wziołeś tak pozatym?
ad.2
Cytat
isntrukcja require() przyjmuje nazwę pliku na początku działania pliku, podczas sprawdzania składni przed przystąpieniem do wykonania skryptu.

a więc nie możesz sterować nią za pomocą konstrukcj sterujących takich jak if() .. jeszcze troche kodu..
[php:1:dac4cc7681]<?php
$w=$_GET["w"];
if ($w=="" )
{
include("srodek.php");
}
if ($w=="root" )
{
include("index.php");
}

?>[/php:1:dac4cc7681]

tutaj ładowanie będzie(tak myśle) gdyż załuszmy że twoja strona ma budowe pierwsza tabela menu, druga środek (tam znajduje się twój skrypt), oraz ostatnia bez znaczenia.... Nie wiem dokłądniej jak to działa ale chyba dwie pozostałe komórki z wyjątkiem środek php są bufforowane i przetwarzane są w nich już tylko skrypty a nie obrazki, tak mi się wydaje i nie jestem pewien tego smile.gif
a zapomnaiłem dodać że require() jest oczywiście szybsze od include() dlaczego patrz wyżej
cichy
Include i Require są tak samo szybkie z tym wyjątkiem że require zawsze dołączy plik podczas gdy include dołączy go tylko jeśli instrukcje warunkowe na to pozwalają, bądź gdy nie są objęte tą instrukcją.

Mój wywód popre tekstem z manuala (jakbyś nie wiedział jest to OFICJALNE źródło informacji na temat funkcji)

Cytat
Instrukcja include() służy do wczytania i wykonania kodu z określonego pliku w trakcie wykonywania skryptu.  

Poniższa dokumentacja dotyczy także instrukcji require(). Obydwie instrukcje są identyczne w każdym szczególe, z wyjątkiem obsługi błędów. include() generuje błąd typu Warning, podczas gdy require() generuje błąd Fatal Error. Innymi słowy, funkcji require() używa się, by zatrzymać przetwarzanie skryptu, gdy brakuje jakiegoś pliku. Jeżeli zostanie użyta funkcja include(), to w powyższej sytuacji skrypt będzie przetwarzany dalej.

Pozdrawiam

PS. Idź odwiedź czasem manuala a nie bedziesz sie wywyższał twierdząc że wiesz lepiej niż jest naprawde.
maulus
ciekawe bo w bibli php co innego pisało? i wyszło by to na logiczne co tam napisali.

Co do manuala to nie opieram się nie na własnej wiedzy bo z tego co widze to sądzisz o jej brak a jedynie na jednej z lepszych książek o php
cichy
Cytat
ciekawe bo w bibli php co innego pisało? i wyszło by to na logiczne co tam napisali.

Co do manuala to nie opieram się nie na własnej wiedzy bo z tego co widze to sądzisz o jej braku ale na jednej z lepszych książek o php

A ja opieram sie na tym co napisali twórcy języka php (podejrzewam że wiedzieli co pisali)
Pozatym już w niejednej książce wykryto błędy składni czy też niedokładego objaśnienia działania funkcji.
http://pl2.php.net/manual/pl/function.require.php
http://pl2.php.net/manual/pl/function.include.php
Polecam czasem zajerzenie tam w razie wątpliwości.

Pozatym nie twierdze że brakuje Ci wiedzy tylko że uparcie dążysz do udowodnienia, że to Ty masz racje mimo że ktoś Ci podstawia pod nos dowód że się mylisz.
Pozdrawiam
maulus
dobra nie wiedziałem że ten kod jest z manuala bo nie było to zaznaczone ..... jeżeli to bład w książce to przepraszam.. ale wydało mi się to logiczne że require dział szybciej jeśli jest wcześniej załączana dobra offtopic
cichy
Cytat
dobra nie wiedziałem że ten kod jest z manuala bo nie było to zaznaczone ..... jeżeli to bład w książce to przepraszam.. ale wydało mi się to logiczne że require dział szybciej jeśli jest wcześniej załączana dobra offtopic
smile.gif Spoko. Przynajmniej teraz wiesz ze nawet twórcy książek mogą się czasem pomylić winksmiley.jpg
hehe
Pozdro
matid
Cytat
ad.1 nie twierdze napewno na podstawie textu który przytoczyłeś z kąt go wziołeś tak pozatym?  

Cytat jest również z manuala przy opisie funkcji require();
seaquest
Ale żeście OT'a zrobili, z prostej rzeczy zrobiła się dyskusja prawie na php Pro laugh.gif
maulus
hm prostej czy ja wiem jak ktoś mie wprowadził wpłąd i ten ktoś jeszcze napisał książke o php smile.gif to nie wiem czy to takie proste, oczywiście pokłucilismy się raptem o kilka setnych sekundy lol
karolski
biggrin.gif chodziło mi o to, że mam dla przykładu strone która ma poddzielane menu na prawe 1, prawe 2, lewe 1 , lewe2, head, itp. czy to znaczy, że ta osoba co to zrobiła to jest jakaś obeznana w php czy ta strona jakoś lepiej questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif, no i o to mi cghodziło a to czy rekłajer czy inklud jest szybsze czy wolniejsze to już wiedziałem bo czytałem manuala php no i jak ktoś wyżej powiedział to jest źródło odniesienia no i na tyle smile.gif))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
maulus
podział na takie menu robi się głównie dla wygody.. wyobraś sobie że chcesz zmienić kawałek menu dzięki include zmienasz tylko jeden plik a nie np 30
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.