rzymek01
12.07.2009, 11:09:33
Witam,
zamierzam przerzucić się na windows 7 x64, jednak nie jestem do końca pewien jaki soft powinienem instalować, na vistę x64 czy jakiś inny?
potrzebuję:
- stery (są już osobne dla win 7?)
- jakiś antywir
-
netbeans (i tutaj znowu, jaką wersję zainstalować?)
- paczki javy do netbeansa
Byłbym wdzięczny za wskazanie na jaki os (xp,vista x64, win7 jak jest) można zainstalować w/w soft
Z góry dzięki
Jabol
12.07.2009, 11:15:42
NetBeans i Java akurat będą bardzo problematyczne!
Ale ok, bez ironii, nie wszyscy muszą znać całkowite podstawy używanego przez nich softwaru... Java jest zupełnie niezależna od architektury - jeżeli jest JDK i JRE na Windows 7 x64 to wszystko napisane w Javie będzie śmigać.
Lejto
12.07.2009, 11:43:44
poczekaj lepiej na oficjalną wersje 7
rzymek01
12.07.2009, 11:51:50
fakt mój błąd, pisząc "paczki javy do netbeansa" miałem na myśli paczki jre i jdk, które trzeba zainstalować
sprawdziłem jre i jdk - będą działac, a więc jeden problem z głowy,
z tego co widzę, avast też będzie działać
drivery dla gfx chodzą
jeszcze nie mogę uruchomić zewn. karty dźwiękowej, ale to kwestia większego młotka

PS. @Lejto, ciekawość i chęć nowości wygrywa
Lejto
12.07.2009, 11:55:46
no tak ciekawość, też chciałem instalować ale wole poczekać na oficjalną wersje poczytać opinie, żeby nie było takiego zawiedzenia jak przy viście
ale 7 sądzę że będzie już porządna
rzymek01
12.07.2009, 12:00:31
Cytat(Lejto @ 12.07.2009, 12:55:46 )

no tak ciekawość, też chciałem instalować ale wole poczekać na oficjalną wersje poczytać opinie, żeby nie było takiego zawiedzenia jak przy viście
ale 7 sądzę że będzie już porządna
miałem już win7 jakiś czas temu, ale to była BETA
teraz jak jest RC to czemu nie

Vista nie była aż taka zła, co prawda ma liczne wady, ale pamiętaj, że interfejs systemu vista a 7 się zbytnio nie różni
Lejto
12.07.2009, 12:05:11
dla mnie vista to była porażka, sam nie instalowałem ale wiem z otoczenia
błędy, sterowniki, zamulała itp chociaż sp1 pomógł trochę ale i tak porażka
najlepsze było jak byłem u ciotki to akurat kupiła laptopa z vista, starsze gry nie działały to normalka ale po połowie roku napędu dvd jej nie wykrywało

, sterowniki zainstalowałem od nowa wszystko itp itd. W menadżerze urządzeń wszystko było ok ale i tak nie działała. Poszedłem do vobisu tam gdzie go kupowała i powiedzieli że ludzie mają podobne problemy i trzeba zrobić reinstalacje to mnie rozwaliło

. Potem miała jeszcze problemy z modemem od netu itp.
rzymek01
12.07.2009, 12:12:05
Z Vistą (32bit) mam stycznośc na laptopie brata, nie ma praktycznie problemów natury technicznej, ale można zaobserwować spadek wydajności w niektórych grach czy benchmarkach, ale przy ramie 3gb na prawdę pracuje się na niej komfortowo, aczkolwiek taki sam komfort pracy można uzyskać na wiele tańszych zestawach pracujących na xp
w sumie dla mnie najwiekszym problemem przy zmianie OS jest kompatybilność programów/sterów muzycznych, z którymi często są kłopoty ;P
Lejto
12.07.2009, 12:16:14
no ja miałem styczność z 2gb pamięci to już zmienia trochę
no na tańszych zestawach pracujących na xp to z pewnością jest to samo, xp nie potrzebuje przecież tyle "mocy"
blooregard
12.07.2009, 12:16:38
Ja nie używam Windowsa już od ponad 4 lat, ale mam instalacje XP i 7 na VirtualBox-ie (do testowania stron pod IE7/IE8 i FF/Opera dla Windows) i muszę szczerze przyznać, jako użytkownik Linuksa, że Seven zapowiada się jako pierwszy w miarę ciekawy system Microsoftu od czasów XP Professional SP2. Testowałem go sobie parę godzin (a mam dla niego przeznaczone 512 MB RAM+32 MB pamięci karty graficznej w ustawieniach maszyny wirtualnej), zainstalowałem NetBeans i nawet w miarę się dało na tym pracować.
Po gniocie, jakim była Vista, użytkownikom Windows (wg. róznych danych: ok. 98% desktopów) należał się w końcu system, który pozwalać będzie na normalną pracę.
Na szczęście pozostałe 2% nie ma takich problemów
mydoom.h
12.07.2009, 12:18:25
Ja uzywam win 7 x64, ze sterownikow wgrywałem tylko do grafy + to co jest z windows update.
Nie spotkalem sie z niedziałającym programem.
rzymek01
12.07.2009, 12:34:28
jak wiadomo każdy chce sobie czasem w coś pograć,
nie udało Wam się uruchomić jakiejs gry na win7?
Pr0100
12.07.2009, 14:05:35
Odnośnie gier/programów/sterowników to podobno co działa na Viście w większości przypadków działa też na 7.
Cytat
Po gniocie, jakim była Vista
imo Vista to nie gniot tylko bardzo dobry marketing, ona musiała być słaba bo inaczej sprzedaż Windowsa 7 byłaby znacznie mniejsza.
Nad Vistą pracowali 6 lat, nad Seven tylko 2 lata... jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Vista wyszła tylko dlatego aby móc sprzedać jeden produkt 2 razy.
viking
12.07.2009, 14:13:22
To jakie są w zasadzie zmiany pomiędzy tymi systemami? Te ikonki w pasku + widżety ruchome + niektóre opcje znowu poprzestawiane?

Nawet w juesej ludzie ostatnio zaczęli się krzywić - zwłaszcza ci którzy kupili ultimate i mieli dostać od MS dodatki darmowe.
mydoom.h
12.07.2009, 15:44:40
Cytat
nie udało Wam się uruchomić jakiejs gry na win7?
Swat 4, CoD 4 działa bez zarzutu. Na więcej gier nie miałem czasu.
Cytat
To jakie są w zasadzie zmiany pomiędzy tymi systemami?
1. Microsoft reklamuje lepszą obsługa dla urządzeń GPS, jednak z mojego pentagrama ani ajfona nic nie wycisnął.
2.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&am...+w+Windows+7+PL3. Szybkość?
Cytat
widżety ruchome
Tego przypadkiem w Viście nie było ?
sztosz
12.07.2009, 19:56:48
Ja na 7 pracuje i gram i robię wszystko od około miesiąca. Build 7260. Wcześniej przez kilka miesięcy pracowałem na XP, a jeszcze wcześniej na Viście. W 7 poprawili parę rzeczy z Visty, ale te kilka miesięcy po Viście przepracowane na XP to była mordęga. Nie wiem jakie problemy mieliście ludzie z Vistą, bo mi się nie przytrafił żaden z którym bym się nie uporał.
7 to po prostu dopracowana Vista. Kto śledził temat ten wie że z powodu zbyt małej ilości czasu w Viście nie było wielu planowanych rzeczy. Część jest w 7, części nie ma. Ale tak czy inaczej nie wyobrażam sobie komfortowej pracy na 8 letnim systemie operacyjnym jakim jest XP.
kwiateusz
12.07.2009, 20:13:12
W 7 jest to piekne ze wszyswtkie sterownik isciagnelo z windows update nawet do takiegu antyku jak sound blaster audigy

a co do programow i gier to nie ma problemu, np prototype śmiga jak szalone (acz mam 6gb ramu), java jest 32bit co jest + bo zarowno eclipse jak netbeans sa 32bit, a nie wiem czy na javie x64 by się uruchomiły
ogólnie bardzo fajny system i kilka miesiecy (od rc) działam na nim na codzien i nie narzekam
rzymek01
12.07.2009, 20:18:09
dzięki za rozwianie wątpliwości

Cytat(viking @ 12.07.2009, 15:13:22 )

To jakie są w zasadzie zmiany pomiędzy tymi systemami?
doszły do mnie jakieś ploty ze wsi i od wróbelków leśnych, że Vista była robiona w C#, a Win7 jest podobno normalnie C/C++, więc może stąd ta różnica wydajności?
erix
12.07.2009, 22:45:31
Cytat
poczekaj lepiej na oficjalną wersje 7
I niby czemu? System pracuje stabilnie, aż miło.
Co do gier: wszystko chodzi. ;] Nawet w Worms Armageddon da się połupić.

Cytat
doszły do mnie jakieś ploty ze wsi i od wróbelków leśnych, że Vista była robiona w C#, a Win7 jest podobno normalnie C/C++, więc może stąd ta różnica wydajności?
looool... Jeśli to nie jakaś kaczka dziennikarska, to brecht. Choć nie chce mi się w to jakoś specjalnie wierzyć.
sztosz
13.07.2009, 00:12:51
Niemożliwe z tym C# dla Visty, za mało "systemowych" rzeczy działa na platformie NET. żeby tak było. A jeśli by nawet tak było to wtedy 7 na pewno też by była pisane w C#. Inna sprawa że każdy nowy system jest pisany na bazie starego, owszem niektóre elementy są przepisywane od podstaw jak chyba np. kontroler pamięci w Viście, ale to wciąż jako całość jest rozwinięciem pierwszych Windowsów NT albo całość sięga jeszcze Windowsa 1.0
Ale owszem jest system operacyjny pisany w C# : Cosmos
http://www.gocosmos.org/index.en.aspx
erix
13.07.2009, 14:42:36
Cytat
owszem niektóre elementy są przepisywane od podstaw jak chyba np. kontroler pamięci w Viście
Prędzej w siódemce przepisali od zera, bo oprócz powiększenia zakresu, to tylko pogorszyli.
melkorm
13.07.2009, 15:01:48
Ja także uzywam 7'ki od czasu RC i powiem szczerze że to chyba najlepszy Windows jaki wyszedł, nawet przeszła mi przez głowę myśl by przy wyjściu oficjalki zakupić licencję (jak już nie będe studiować) - co jeszcze pare miesięcy temu nie przyszło by mi nawet do głowy.
Zważając że to jeszcze RC to mam nadzieję że po wyjściu oficjalnej wersji + SP1 poprawią pare rzeczy jak np. otwieranie programów `jako administrator`, funcja mi się podoba gdyby miała jedną opcję - zapamiętywania tego -.-"; Bo narazie ta funkcja nadaje się tylko do wyłączenia :]
Ruchome widżety - nie było tego w Viście (był tylko pasek po prawej - masakra) a te ruchome, hm , sam korzystam z trzech (pogoda,monitor systemu, kalendarz).
Ogólnie Polecam
kwiateusz
13.07.2009, 15:11:58
Cytat(melkorm @ 13.07.2009, 16:01:48 )

np. otwieranie programów `jako administrator`, funcja mi się podoba gdyby miała jedną opcję - zapamiętywania tego -.-"; Bo narazie ta funkcja nadaje się tylko do wyłączenia :]
Prawym na plik exe-> właściwości->zgodnośc i na dole, uruchom ten program jako administrator

acz zgode na uruchomienie wydać musisz zawsze bo nie ma white listy dla programów
sztosz
13.07.2009, 15:12:08
Co ty mówisz?

W Viście w końcu mając 4GB ramu, system efektywnie korzystał z całego ramu, i nie denerwowało mnie to że system korzysta tylko z niecałego 1 GB. Grrr...
melkorm
13.07.2009, 15:48:39
@kwiateusz, wiem i dlatego mnie to denerwuje że niby jest, ale zgode i tak msuze wydać :|
@sztosz,
Ty tzn. Kto ?
sztosz
13.07.2009, 16:10:44
Ty.... czyli erix

nie widziałem innych postów jak odpisywałem
erix
13.07.2009, 16:22:20
Cytat
, i nie denerwowało mnie to że system korzysta tylko z niecałego 1 GB. Grrr...
No wtedy, to nie denerwuje.

Ale nie zdzierżyłbym takiego martnotrawstwa, 512 MiB dla systemu, to jest MAX.
Mephistofeles
13.07.2009, 16:27:24
Jak kupisz samochód z silnikiem XXX KM, to też jeździsz bez wciskania gazu, bo to marnotrawstwo paliwa jest? Po to jest RAM, żeby z niego korzystać, jest wolny to niech go system zajmie (prefetch itd.), ważne żeby go w potrzebie zwolnił.
kwiateusz
13.07.2009, 16:40:38
melkorm to sie rpzyzwyczajaj bo tak zostanie, whitelist ozstała uznana za zby tniebezpieczne (sam nie wiem czemu...)
do posta wyżej, święte słowa, po co ma ram sie marnowac skoro może posłużyć do przyspieszenia aplikacji, a w razie potrzeby zostanie oddany.
erix
13.07.2009, 18:12:32
Cytat
Po to jest RAM, żeby z niego korzystać, jest wolny to niech go system zajmie (prefetch itd.), ważne żeby go w potrzebie zwolnił.
Nie wiesz, jak zazwyczaj pracuję.

Cytat
ważne żeby go w potrzebie zwolnił.
Lepiej, żeby nie zajmował; kilka GiB, to wystarczająco dużo, żeby sobie radził bez swapa. A zwalnianie przecież nie jest na tzw. "pstryk".
sztosz
13.07.2009, 18:18:43
Cytat(erix @ 13.07.2009, 19:12:32 )

A zwalnianie przecież nie jest na tzw. "pstryk".
Sęk w tym że właśnie jest na "pstryk".
erix
13.07.2009, 18:21:21
Jakoś z moich obserwacji wynika, że jest jednak trochę wolniej.

RAM ma być dostępny, a nie marnowany.
kwiateusz
13.07.2009, 18:33:49
na 7ce gdy miałem jeszcze 2gb ramu to wolne było ~512mb i gdy coś ramo żernego właczałem w momencie opróżniał ram i nadal zostawało ~500mb, a aplikacja działał idealnie
wiec nie wiem co Ty tym windowsom robisz
sztosz
13.07.2009, 18:44:47
Ok, każdy ma swoje podejście do tematu. Dla mnie jednak nieużywany RAM to marnujący się RAM. Po co mi magazyn o powierzchni 4 ha, jeśli używam tylko 0,5 ha powierzchni magazynowej?
kwiateusz
13.07.2009, 18:50:25
Żeby dupy wyrywać!
a konczac offtopic zalecałbym powrót to głównego nurtu rozmowy, bo jak kojarze o ramie to on nie był
mydoom.h
13.07.2009, 18:57:51
Cytat
Co ty mówisz? smile.gif W Viście w końcu mając 4GB ramu, system efektywnie korzystał z całego ramu, i nie denerwowało mnie to że system korzysta tylko z niecałego 1 GB. Grrr...
Vista na 1GB zjadała 512, na 2GB, 1GB.

4GB testowałem tylko na win 7. działa wspaniale
matixrr
13.07.2009, 21:35:27
Nie testowałem 7, bo nie chciało mi się ściągać, ale możliwe, że teraz się to zmieni po podwyższeniu prędkości neta do 3MB/s. Od razu chciałbym się zapytać czy:
1) jest w chwili obecnej wersja PL?
2) czy widgety ustawione na pulpicie minimalizują się po wybraniu z paska zadań opcji Pokaż pulpit
3) czy pasek zadań zawiera nadal pasek narzędzi szybkie uruchamianie
4) czy nie ma błędów z gg jakie ja zaobserwowałem na viście i które dotyczyły chyba psucia się paska zadań co zmuszało do restartu explorer.exe
5) grał już ktoś na tym systemie w cs 1.6?
erix
13.07.2009, 21:38:44
- jest. Ściąga się langpacki.
- nie, nie minimalizują się. Są jakby przyklejone do tapety.
- i owszem
- to Ty używasz GG?

- znakomita większość gier chodzi, CS powinien pójść, ale nie dam sobie ręki uciąć. [;
melkorm
13.07.2009, 21:45:02
Cytat
5) grał już ktoś na tym systemie w cs 1.6?
Ja pogrywam i nawet bez sterów do grafy śmigało
kwiateusz
13.07.2009, 21:52:56
5. przynajmniej steamowa wersja działa jak nalezy
matixrr
15.07.2009, 14:58:53
No dobra udało mi się ściągnąć 7 co nie było łatwym wyzwaniem ze względu na to że zablokowano zakładanie kont z Polski - bynajmniej rejestrując się z (bodajże francuskiego) proxy wszystko poszło błyskawicznie. Parę rzeczy zaskoczyło mnie pozytywnie kilka negatywnie (w tym 2 BSOD ale to wina złego sterownika graficznego była - załadowałem od xp no ale tu tym samym + bo w Windows Update czekał już właściwy), można tu zestawić włączanie i wyłączanie systemu. O ile to drugie przebiega sprawnie i szybko to to pierwsze jest masakrą i trwa aż minutę co w porównaniu z XP jest porażką!
Czy u Was też tak długo się ładuje system?
Wykrywacz
15.07.2009, 15:09:07
Heh płacz o Ram przypomina mi jak wchodził 2000 i podniósł się lament po co 2000 128RAM!!??

:P;P
matixrr
15.07.2009, 15:18:02
2GB i procek core 2 2GHz wiec jest to jakby standardowy sprzęt a jeżeli przyszły użytkownik ma czekać tak długo na załadowanie systemu to chyba coś nie tak jest...
blooregard
15.07.2009, 15:32:27
Gdzieś juz kiedyś czytałem podobną dyskusję na temat szybkości uruchamiania się różnych systemów. Uczestnicy sypali czasami jak z rękawa - temu XP wstaje w 30 ekund, tamtemu Vista w 45 itd.
Mnie np. Ubuntu od momentu naciśnięcia przycisku "ON" laptopie do momentu ukazania się ekranu logowania startuje w 18 sekund, od podania loginu i hasła do pełnego załadowania się Gnome następne 25-30 sekund (parę aplikacji startuje w tle). Razem około minuty.
Ale nie o to chodzi.
Chodzi o pytanie: jak często włączasz kompa, że różnica 10, 15 czy 30 sekund jest aż tak wielkim problemem?
Niech się system uruchamia nawet 2 minuty, ale jak juz sie uruchomi, niech działa na tyle stabilnie, by nie wymuszał restartu co godzinę, bo sie muli albo wyskakują inne BSOD-y czy jakieś farfocle.
BTW, jako zapalony miłośnik OpenSource oraz Linuksa uważam, że Seven to pierwszy system od czasu XP Professional+SP2, który ma "ręce i nogi".
kwiateusz
15.07.2009, 15:37:48
btw uśpypianie hybrydowe i na co wam patrzenie na ekran właczjacego sie PC. Wciskasz power i jest gotów do pracy niczym rolnik rano na polu
rzymek01
15.07.2009, 16:56:00
ja włączam komputer ~9, wyłączam ~23, więc naprawdę system może się nawet 5 minut wlączać

edit:
fakt faktem z własnego lenistwa tyle włączony, bo na win7 to na pewno już będę korzytać z hibernacji/sleep
sztosz
15.07.2009, 17:54:32
Mi przy podobnej ilości softu zainstalowanego i uruchamiającego się z systemem Windows 7 uruchamia się o wiele szybciej niż XP. Mówię o czasie pomiędzy wciśnięciem Power, a momentem kiedy spokojnie mogę włączyć klienta poczty, przeglądarkę czy menadżer plików tak aby się włączyły szybko i sprawnie (nie muląc, bo system udaje że wystartował a wciąż coś tam jeszcze wczytuje).
Wykrywacz
16.07.2009, 11:20:53
Cytat
że Seven to pierwszy system od czasu XP Professional+SP2, który ma "ręce i nogi".
Fajnie to brzmi biorąc pod uwagę że podrodzę M$ puścił tylko viste...
Również ciekaw jestem co wy wyprawiacie z tą swoją vistą

Moja pracuje jakoś bez zwolnień zwisów, z prędkością której nie odróżniam od xp na tym samym kompie... Może mam jakieś specjalne wydanie ;P
matixrr
17.07.2009, 07:17:46
Przy dobrej konfiguracji sprzętowej vista nie jest wolna, ale jest wolniejsza (chociażby ze względu na tryb aero który potrzebuje trochę tej pamięci aby móc pracować) od XP. Pracując na viście to głównie denerwujący był brak kompatybilności gg z systemem (a głównie z tym paskiem zadań) co teraz w seven objawia się na inny sposób a mianowicie ikona obok zegara jest jakby 16bitowa a emotikony wyświetlane są błędnie - tło pod niektórymi jest czarne [gg77].
Vista miała denerwujące te ciągłe zapytania (co chyba można było jakoś wyłączyć) co w seven występuje nadal, ale wyłączenie (lub obniżenie poziomu) jest zdecydowanie łatwiejsze dla przeciętnego Kowalskiego.
Jakby nie patrzeć XP wydany został 8 lat temu a SP2 - 4 lata temu, więc było trochę czekania na ten lepszy system przy czym zastanawiam się czy 7 to rzeczywiście ten system na który przechodząc z XP będę w pełni usatysfakcjonowany czy to tylko produkt mający trafić do użytkowników Visty zdenerwowanych tamtym systemem...
Wykrywacz
17.07.2009, 08:46:30
gg -> gadu gadu?
mam core2 2Gh, 2GB, ramu. Nie widzę różnicy między XP a Vistą, a np. widzę między Windami a SUSEM (na korzyść oczywiście windy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.