Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer stacjonarny
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
mike
Witam,

Maszyna, na której pracuję jest na etapie ostatniego namaszczenia i już niedługo zdechnie. Chciałbym wyprzedzić to wydarzenie i kupić nowy komputer do pracy w domu.
Myślałem jakiś czas o laptopie ale to był głupi pomysł i postanowiłem kupić komputer stacjonarny.

Jako, że nigdy nie byłem specjalistą od sprzętu i nie śledziłem nowinek i trendów to nie mam pojęcia co teraz jest OK. Tu prośba do Was o doradzenie.

Wstępnie planuję kupić coś na Core 2 Duo, lecz jeszcze nie wiem dokładnie który model. Pewnie taki jaki się trafi. Jeśli chodzi o pamięć operacyjną to musi być min. 4 GB. Pojemność dysku twardego nie ma większego znaczenia. Pomimo tego, że to komputer do pracy to trzeba będzie jakoś sensownie zareagować na wydanie Diablo III więc GeForce 9600 GT wydaje się być na miejscu.

Najchętniej usłyszałbym nazwę producenta i nazwę gotowego złożonego modelu. Nie wiem czy kupno jakiegoś zestawy konkretnej firmy (np.: Dell czy HP) nie będzie przepłacaniem ale nie mam ochoty bawić się w składanie kompa.
Najważniejsze jest to by był cichy. Miło by było usłyszeć też dobry model monitora (interesuje mnie przekątna powyżej 20''). Klawiaturę i muz sobie już sam wybiorę :-)

Będę wdzięczny za porady i opinie.

P.S.
System operacyjny, na którym planuję pracę to Linux (Kubuntu). Pewnie będzie działał obok Windowsa lub jako wirtualka na jakimś VMware.
phpion
Cytat(mike @ 12.07.2009, 21:23:09 ) *
Myślałem jakiś czas o laptopie ale to był głupi pomysł i postanowiłem kupić komputer stacjonarny.

Dlaczego głupi? Sam mam tylko laptopa i nie narzekam. Służy mi jako łatwoprzenośny sprzęt stacjonarny. Mam do niego podłączoną myszkę oraz zwykłą klawiaturę. W razie potrzeby pakuje go do plecaka i idę w świat smile.gif Jeżeli masz kasę to wg mnie rozwiązanie laptop + zewnętrzny monitor jest bardzo dobre (przez jakiś czas pracowałem na 22" Samsungu podłączonym do lapka). Parametrowo teraz laptopy nie odbiegają jakoś bardzo od stacjonarek (najbardziej chyba pod względem kart graficznych) więc ja bym celował mimo wszystko w laptopa. Inna sprawa: jeśli jesteś fanem rozbudowywania komputera (a domyślam się, że nie jesteś) to z laptopem będziesz miał drobny kłopot.
mike
Cytat(phpion @ 12.07.2009, 22:08:24 ) *
Dlaczego głupi?
Ponieważ jedyną przewagą komputera przenośnego nad stacjonarnym jest jego przenośność. Cecha, której nie potrzebuję.
lwc
Masz przewidzianą jakąś maksymalną kwotę, którą możesz przeznaczyć na ten zakup ? Pytam, ponieważ trudno mi coś doradzić, jeśli nie wiem jakim zasobem pieniędzy dysponujesz.
rzymek01
też bym polecił laptopa
czemu?
bo nie chce Ci się bawić w składanie kompa, będzie cichy i energooszczędny
oczywiście możesz do niego sobie podłączyć normalnie mysz, klawiaturę i monitor (najlepiej inna matryca niż TN)

jeśli pozostaniesz jednak przy stacjonarnym, to mogę Ci pomóc tylko w pewnych elementach:
zasilacz: jakiś fortran 500W (cichy)
płyta główna: np. MSI P6N SLI Platinumz chipsetem NVIDIA nForce 650i SLI (C55) [dobra ze względu na niżej wym. procka - do podkręcania haha.gif )
procesor: CORE 2 DUO E7400 2x2.8 Ghz - na tej płycie głównej można by spokojnie podkręcić do 4GHz a nawet 4,2GHz (lub inny z rodziny dual core, core 2 duo)
do tego cooler Arctic freezer (taki duuży)
w pozostałych rzeczach Ci nie pomogę, np. w pamięciach, bo się nie znam (no na pewno ddr2 2x2gb z możliwością pracy na wysokich częstotliwościach smile.gif
mike
Jeśli chodzi o budżet to jest taki jak będę potrzebował. Sprzęt jest do pracy więc sztywno nie trzymam się kasy. Chcę kupić coś solidnego i przydatnego (stąd nie laptop). Powiedzmy, że orientacyjnie do 3500 - 3700 PLN chciałbym się wyrobić (włączając w to monitor ponad 20'' i dobrą klawiaturę bezprzewodową).
Jeśli budżet okazałby się za mały to pewnie go zwiększę ale jeśli tylko będzie sens i zakup mi się przyda.
mydoom.h
Cytat
bo nie chce Ci się bawić w składanie kompa, będzie cichy i energooszczędny

Równie dobrze cichy i wydajny może być zwykły PC.
A za złożenie zapłaci komuś 300zł i tyle.
rzymek01
Cytat(mydoom.h @ 12.07.2009, 22:49:46 ) *
Równie dobrze cichy i wydajny może być zwykły PC.

jak najbardziej, że może być cichy
gorzej bedzie z energooszczędnością, bo w PC nie ma nawet takiej potrzeby, a osobiście wolę zużywać trochę więcej W, a poprzez podkręcenie mieć kompa 40% bardziej wydajnego i przez to szanuję swoje nerwy w coś grając lub czas podczas różnych operacji wymagających CPU

Cytat

tak, ale musi to być osoba znająca się, godna zaufania i najlepiej znajomy biggrin.gif

apropos monitora, to ostatnio taki wpadł mi w oko: http://allegro.pl/item684765059_dell_lcd_2...ar_fv_nowy.html
lwc
Jeżeli chodzi o pamięć to polecam te firmy Kingston albo Corsair. Jeżeli chodzi o drugą markę, nie jest być może ona tak dobrze znana jak Kingston, jednak posiadam pamięć firmy Corsair i jestem bardzo zadowolony z jej wydajności. Ze swojej strony polecałbym poniższe produkty:
Kingston
Corsair

Ich taktowanie wynosi 800MHz i jest to według mnie wartość optymalna, kierowałem się również możliwościami wyżej wymienionej płyty głównej MSI P6N SLI Platinum, która z tego co pamiętam obsługuje pamięci do 800MHz.

Co do procesora, ja dołożyłbym troszkę i zakupił TEN procesor. Miałem przyjemność używać PC z tym prockiem (wiem, że można go podkręcić do 4,3GHz nie obawiając się o jakieś błędy) i szczerze mówiąc trudno wyrazić mi słowami jego moc. Choć do wersji E7400 też nie mam zastrzeżeń.

Jeżeli chodzi o monitor to ten, który wpadł w oko userowi rzymek01 wygląda naprawdę nieźle, nie miałem niestety przyjemności używać go, więc nie chce się na jego temat wypowiadać, ze swojej strony polecałbym ten produkt:
LG Flatron
Posiadam go osobiście, jestem z niego niezwykle zadowolony, idealny do gier jak i zwykłego użytkowania. Choć nie ma on jednak większych szans w starciu z tym Dell'em.

A tak szczerze powiedziawszy to przyznam, że posiadam komputer ze sklepu "komputronik", który był już pełnym zestawem, jednak z tego co przeczytałem masz już swoje pewne wymagania, dlatego też w efekcie końcowym wyjdzie tzw. składak. W sumie byłaby to chyba lepsza opcja niż zakup zestawu, dlatego, że pewnie, któryś z komponentów będzie nie taki jakby człowiek chciał, w moim przypadku nie odpowiadał mi procesor, no ale cóż, mam go do dzisiaj i jakoś się żyje.
mydoom.h
Cytat
ze sklepu "komputronik"

Fajną mają marże. winksmiley.jpg
Jabol
Po co Ci klawiarutra bezprzewodowa jak nie chcesz laptopa? Przecież to kompletna strata kasy. Natomiast laptopy rzeczywiście mają wieklą przewagę bycia zorientowanymi na oszczędność energii przy jednak dość sporej mocy. No ale to Twoja sprawa. Jedyne co mogę poradzić to kup Intela i dużo pamięci. Jeżeli to komp do pracy to doładuj ze 4-8GB pamięci (jeżeli możesz sobie pozwolić na pracę z 64-bitowym systemem), procka lepszego niż 2GHz nie potrzebujesz (chyba, że robisz jakieś skomplikowan algorytmy). Jako że wiem, że robisz dużo w Javie poleciłbym może Quada a nie Duo nawet, chociażby kosztem mocy. No i dla samej wygody pracy kupiłbym dysk 7200rpm a nie 5400, chociaż może na desktopy są jeszcze szybsze rzeczy.

// edit
Aha - jak kupujesz procek to wejdź na strone intela i sprawdź w specyfikacji czy ma rozszerzenie VTx jeżeli interesuje Cie startowanie maszyn wirtualnych (co ludzi od oprogramowania sieciowego zazwyczaj interesuje). Można nieźle wpaść - sprawdziłem w pracy.
Dell Studio wygląda całkiem dobrze, tylko trzeba go troszkę pimpnąć, ale przy zamawianiu na stronie producenta możesz sobie dobrać parametry.
mydoom.h
Cytat
jeżeli możesz sobie pozwolić na pracę z 64-bitowym systemem

Na x86 pójdzie do 64GB ramu.

Cytat
chociaż może na desktopy są jeszcze szybsze rzeczy.

10 oraz 15krpm, ale po co mu to?
Jabol
Cytat(mydoom.h @ 12.07.2009, 23:44:41 ) *
Na x86 pójdzie do 64GB ramu.
10 oraz 15krpm, ale po co mu to?

Bo czas startu większości programów jest ograniczony szybkością wczytywania ich kodu do pamięci. To po prostu wygoda pracy. Klikasz i jest!
mydoom.h
Cytat
Bo czas startu większości programów jest ograniczony szybkością wczytywania ich kodu do pamięci. To po prostu wygoda pracy. Klikasz i jest!

Tylko czy wydanie 2k na dysk + kontroler jest opłacalne?
Jabol
Cytat(mydoom.h @ 12.07.2009, 23:55:52 ) *
Tylko czy wydanie 2k na dysk + kontroler jest opłacalne?

Biorąc pod uwagę, że 7500rpm na desktopach jak własnie widze to standard nie widzę problemu aby sobie taki zafundować. Szybsze to już kwestia gustu.

Czyli inaczej mówiąc. Ta kwestia jakby dla mnie jest zamknięta od kiedy zauważyłem, że 7200 rpm to standard.
mydoom.h
Cytat
Czyli inaczej mówiąc. Ta kwestia jakby dla mnie jest zamknięta od kiedy zauważyłem, że 7200 rpm to standard.

Owszem.

Jednak 10,15 to raczej na serwery.
mike
Cytat(Jabol @ 12.07.2009, 23:41:18 ) *
Po co Ci klawiarutra bezprzewodowa jak nie chcesz laptopa? Przecież to kompletna strata kasy.
Mam dwa króliki w domu. Minimalizacja kabli jest już u mnie automatyczna. Choć faktycznie klawiatura bezprzewodowa to droga impreza i tu chyba sobie zaoszczędzę.
Cytat(Jabol @ 12.07.2009, 23:41:18 ) *
Jeżeli to komp do pracy to doładuj ze 4-8GB pamięci (jeżeli możesz sobie pozwolić na pracę z 64-bitowym systemem), procka lepszego niż 2GHz nie potrzebujesz (chyba, że robisz jakieś skomplikowan algorytmy). Jako że wiem, że robisz dużo w Javie poleciłbym może Quada a nie Duo nawet, chociażby kosztem mocy. No i dla samej wygody pracy kupiłbym dysk 7200rpm a nie 5400, chociaż może na desktopy są jeszcze szybsze rzeczy.
Faktycznie myślałem o Quadzie i dużej ilości ramu. Uwaga z szybkością dysku cenna. Zapomniałem o tym a warte rozważenia.
erix
Cytat
Choć faktycznie klawiatura bezprzewodowa to droga impreza i tu chyba sobie zaoszczędzę.

~100zł...?
sztosz
@mydoom.h: Rozwiń temat o pamięci bo pierwsze o tym słyszę. Mam nadzieję że nie piszesz o żadnych sztuczkach tylko normalnej pracy.

Laptop super sprawa, chodzę z nim po całym domu, mogę wszędzie zabrać. Ale stacjonarny jest wydajniejszy przy podobnej cenie. Nie widziałem jeszcze też laptopa z ponad 20" ekranem który spełniałby podstawowe zadanie laptopa: przenośność.

Proline ma fajny konfigurator stąd ten link (tam też w razie czego złożą komputer): http://proline.pl/?id=konfigurator&0:C...7:TABAN+BZ+600W

Quad Q8200, czemu? Bo nie będziesz zmieniał komputera przez jakieś dwa lata pewnie, a wielowątkowość aplikacji i systemów operacyjnych przestaje w końcu raczkować i 4 rdzenie rzeczywiście zaczynają robić to co do nich należy winksmiley.jpg
Asus P5Q-E P45 s.775, bo to dobra płyta z dobrej serii, pakować się w taniochę za 200 zł jest bez sensu przy płycie głównej, płacić za płytę więcej niż 500zł sensu ma jeszcze mniej. Są inne modele, ale to już musisz poczytać co jest w konkretnym modelu i wiedzieć czego potrzebujesz a czego nie. P5Q-E ma 3 sloty PCI-E x16, P5Q-Pro ma np. 2 P5Q-EM ma 1, do tego dochodzą różnice pomiędzy chipsetami o które są te płyty oparte. etc.
Kingston 4GB DDR2-1066, za 215zł to jest tanio i szybko. Za rok, może dwa dołożysz kolejne 4GB bo pamięci nigdy za mało winksmiley.jpg
ASUS HD4850, za ponad 415zł, wszystko co wyszło do tej pory śmiga na tej karcie u kumpla jak marzenie. Diablo też pójdzie na pewno winksmiley.jpg Albo ASUS HD4670 za 280zł, na którym też wszystko pójdzie ale może nie koniecznie z detalami na maxa, pytanie czy Ty zauważysz różnicę i czy wolisz mieć 130zł więcej w kieszeni czy w komputerze? A czemu Asus, bo ja z tą marką nie miałem nigdy problemów, support szybko odpowiada na maile i bez zbędnych ceregieli wymieniają zepsuty sprzęt (usmażyłem sobie z własnej winy router biggrin.gif ) na nowy.
Seagate ST3750528AS 750GB x2. x2 bo Raid mirroring, nie chcesz stracić danych. Seagate, bo to Seagate. Support mają naprawdę świetny, dyski wymieniają od ręki. Firma z renomą. Ich dyski mają raczej to do siebie że jak się zaczynają psuć to powoli i można w porę to zauważyć, a np. wszystkie zepsute dyski WD z którymi miałem do czynienia w momencie ze sprawnego stawały się cegłą nie do odratowania :/ No i 7200 RPM bo szybsze są drogie a różnicy nie wyczujesz przy normalnej pracy żadnej, mówię serio.
Obudowa... kup sobie taką co będzie Ci się podobać, jeśli tylko znajdziesz to najlepiej bez zasilacza.
Zasilacz, to tak naprawdę serce komputera. Tagan 600W. Aż 600 to nie potrzebujesz, ale weź Tagana, bo jak dostaniesz udar z elektrowni to sam się może zjara (na to czasem nie ma rady) ale nie pociągnie nic za sobą, no i Tagany są zwyczajnie dobre. Ktoś może powiedzieć np. Chiftec, ale Tagany są bezpieczniejsze.

Całość 2880 zł. Można zaoszczędzić trochę na karcie graficznej, płycie głównej i procesorze.

Myszkę, klawiaturę kupisz sam, tylko najpierw ich sam podotykaj, nie słuchaj opinii. Kup w czym tobie jest wygodnie. Tak jakbyś kupował buty. Monitor też sam kupisz, najpierw dokładnie oglądając go przy pracy. Matowe matryce są z reguły lepsze. W pracy mam takiego jednego HP, monitor dla mnie doskonały, tylko przy nim mogę siedzieć bez okularów i nie bolą mnie oczy. Przejdź się do sklepu i pooglądaj, lepsze te niż się później męczyć.

Pamiętaj że to ty kupujesz komputer i to ty się będziesz z niego później cieszył bądź nie.
mydoom.h
Cytat
@mydoom.h: Rozwiń temat o pamięci bo pierwsze o tym słyszę. Mam nadzieję że nie piszesz o żadnych sztuczkach tylko normalnej pracy.

Poczytaj o PAE, czyli Physical Address Extension. Nie jest obsługiwane przez wszystkie CPU.
mike
~sztosz dzięki za opinię.

Cytat(sztosz @ 13.07.2009, 00:53:59 ) *
Quad Q8200, czemu? Bo nie będziesz zmieniał komputera przez jakieś dwa lata pewnie, (...)
Na obecnym sprzęcie pracuję już ponad 5 lat, stąd jak kupuję kompa to na długi czas. Faktycznie być może za jakiś czas będę chciał dotknąć wielowątkowości i innych bajerów. Inwestycja w przyszłość jednym słowem.
Kingston 4GB DDR2-1066, za 215zł to jest tanio i szybko. Za rok, może dwa dołożysz kolejne 4GB bo pamięci nigdy za mało winksmiley.jpg
Racja. Dobry ram, to dużo ramu :-)
ASUS HD4850, za ponad 415zł, wszystko co wyszło do tej pory śmiga na tej karcie u kumpla jak marzenie.
Całość 2880 zł. Można zaoszczędzić trochę na karcie graficznej, płycie głównej i procesorze.
Płyta główna i procesor to (tak mi się wydaje) podstawy, których raczej tykał się nie będę. Karta graficzna jest miejscem gdzie można oszczędzić. Brat mi doradził coś z serii 9600GT (512 MB) i teraz mi mi to brzęczy w głowie. Zauważyłem, że właśnie te karty GeForce są lekko tańsze niż zaproponowana przez Ciebie. Czy da się wybrać jakiś sensowny zamiennik i czy ma to sens (fajnie mieć szybką kartę ale nie po to kupuję kompa). Istotne jest to żeby karta nie sprawiała problemów po Linuxem (dlatego obawiam się ATI).
Ważną rzeczą dla mnie jest cisza. Najlepiej jakbym nawet nie wiedział, że komp jest włączony. Czy możesz poleciś jakieś ciche chłodzenie na procesor? Karty graficzne to teraz chłodzą się same, nie?
Jeśli chodzi o monitor to w pracy mam do dspozycji Iiyama ProLite B2403WS (24'') i jest OK. Jak będe kupował swój pewnie kupię podobny.
Jabol
Cytat(mike @ 13.07.2009, 08:50:35 ) *
Na obecnym sprzęcie pracuję już ponad 5 lat, stąd jak kupuję kompa to na długi czas. Faktycznie być może za jakiś czas będę chciał dotknąć wielowątkowości i innych bajerów. Inwestycja w przyszłość jednym słowem.

Jeżeli zamierzasz uruchamiać na tym kompie jakikolwiek serwer aplikaji w Javie to zdecydowanie jest to inwestycja konieczna! I nie przyszłościowa - po prostu nadrabiasz to czego Ci od dłuższego czasu brakowało.

Co do Grafiki to każda nie całkiem super najnowsza nvidia powinna się sprawdzić na Linuksie. Wbrew pozorom ich sterowniki i ogólnie wsparcie dla Linuksa są naprawdę wysokiej jakości.
rzymek01
Sądzę, że 9600GT z 512DDR3 jest dobrym rozwiązaniem,
ale jak masz 100zł więcej, to polecam Radeona HD4770
sztosz
Nie wiem jak jest ze wsparciem dla Linuxa, ale jeśli jest tak jak pisze ~Jabol* to taki GF 9600 jest dobrym rozwiązaniem. Słabszy od Radeona 4850, ale też tańszy.

Radeon 4770 ma 128 bitową szynę pamięci i jest droższy od 4850 z 256 bitową szyną pamięci. Owszem w pierwszym ta pamięć jest szybsza, bez porównania, ale co z tego skoro jej przepustowość to ~50 GB/s kiedy w 4850 to jest ~62 GB/s. Nawet GeForce 9600GT ma większą przepustowość ~56 GB/s

Co do Ciszy to ciężko mi coś poradzić bo akurat na tym za bardzo się nie znam, blok wodny to za droga zabawka. Standardowy wiatrak regulowany przez BIOS powinien wystarczyć i za głośno nie chodzić. Ale jakbyś chciał coś innego to szukaj dużych wolnoobrotowych wentylatorów. Co do chłodzenia karty to najcichsze, czasem bezgłośne są te z serii Silent, tak producenci nazywają ciche karty jak np.: ASUS 9600 GT Silent.

@mydoom.h: W Windowsie to są sztuczki nie warte zachodu, bo i tak na 32bitowym systemie zyskujemy max około 1GB, bo system więcej niż 4 GB nie obsłuży. Nie wiem jak linux to znosi, ale jeśli bez problemów, to czemu nie. Tylko pytanie po co się w to bawić, jeśli mamy 64bitowy procesor, oraz i Linuxa i Windowsa 64bitowego?

-----------
*A nie mam żadnych podstaw by sądzić że się myli winksmiley.jpg
rzymek01
Cytat(sztosz @ 13.07.2009, 10:50:21 ) *
Radeon 4770 ma 128 bitową szynę pamięci i jest droższy od 4850 z 256 bitową szyną pamięci. Owszem w pierwszym ta pamięć jest szybsza, bez porównania, ale co z tego skoro jej przepustowość to ~50 GB/s kiedy w 4850 to jest ~62 GB/s. Nawet GeForce 9600GT ma większą przepustowość ~56 GB/s

dużo czytałem nt. Radeona HD4770 i naprawdę w tym przypadku nie ma sensu dawać szyny większej niż 128bit biggrin.gif

np. http://pclab.pl/art36361.html
gdzie możemy przeczytać:
Cytat
Zanim przejdziemy do samej karty i testów wydajności, należy jeszcze wyjaśnić, czemu AMD zdecydowało się na zastosowanie pamięci GDDR5 i czemu mimo 128-bitowej szyny karta ma tak wysoką przepustowość pamięci – czyli czas na krótki i „łopatologiczny” wykład o kościach GDDR5:

(...)

warto zaznaczyć, że tę kartę wręcz należy nieco podkręcić (osiągnie wydajność radka hd4850) i zużywa nawet 2 razy mniej energii od konkurentów z nvidii

jednak, jesli chodzi o linuksa, to polecałbym NVIDIĘ, bo nie ma z nią praktycznie problemów, a z kartami ATI często są duuże problemy na UNIXACH - przynajmniej ja miałem

PS. jeśli chodzi o HD4850, to najbardziej opłaca się (rzadko spotykany) kupić wersję z 512MB DDR5 na szynie 256bit, bo praktycznie dostajemy po lekkim OC HD4870 biggrin.gif
.radex
Cytat(Jabol @ 13.07.2009, 09:05:24 ) *
Co do Grafiki to każda nie całkiem super najnowsza nvidia powinna się sprawdzić na Linuksie. Wbrew pozorom ich sterowniki i ogólnie wsparcie dla Linuksa są naprawdę wysokiej jakości.

U mnie pod Linuksem jest widocznie mniejsza płynność gier niż pod Windowsem, pomimo zainstalowanych sterowników nvidii...

PS. Z tym, że mam dosyć starą kartę (7300). Nie wiem jak jest z aktualnymi.
sztosz
@rzymek01: Masz rację, co nie zmienia faktu, że 4850 z 256bit szyną i GDDR3 jest szybszy od 4770 ze 128bit szyną pamięci. Do tego jest tańszy. A jestem bardzo mocno przekonany że ~mike nie będzie ani podkręcał karty, ani jak już ustaliliśmy kupował karty od ATI winksmiley.jpg
rzymek01
Co racja to racja, wybacz mi, to przez zamiłowanie do OC smile.gif

Propozycja 9600gt 512DDR3 256bit za ~300zł wydaje się być najlepsza [cena/jakość]
mike
Zacząłem już krystalizować konfigurację. Wstępnie będzie to:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz 4MB cache s. 775 Box
Płyta główna: Asus P5Q-E P45 s.775
Pamięć RAM: Kingston HyperX Black 4GB DDR2-1066 Dual Chanel Kit CL5 Non-ECC KHX8500D2BK2/4G
Karta graficzna: Gainward 9600GT 512MB 256bit PCI-E DDR3
Dysk Twardy: Seagate ST3500418AS 500GB sATA II 16MB
Zasilacz: Tagan PipeRock TG600-BZ 600W
Monitor to będzie zapewne coś z stylu Iiyama ProLite PLE2207WS-B1 22" 2ms Black

Link do konfiguracji
(link coś się psuje i do konfiguracji nie dołącza monitora)

Obecna cena to 3141,00 PLN (wg. ProLine). Dojdzie obudowa (taka aby wszystko weszło i tyle), kartą dźwiękową się nie przejmuję (jest coś na płycie), napędy optyczne wyciągnę z obecnego złomu, karty sieciowe również.
Dodatkowe koszta to klawiatura i mysz. Wpadła mi w oko Logitech 920-000352 Keyboard Wave ale martwię się trochę o kształt Entera i rozmieszczenie "Insert'ów/Page Up'ów". Będę musiał pomacać na żywo.
Oddzielnego chłodzenia na procesor chyba nie będę kupował. Procesor ma dołączony wentylator.

Myślę że w ok. 3500 PLN się wyrobię. Z proponowanego przez ~sztosza zestawu zmieniłem kartę graficzną i dysk twardy. Mam na dzieję, że dysk jest tylko mniej pojemny, reszta walorów pozostała (no poza cache'm).

P.S.
No i przyszła żona i zmąciła mój spokój mówiąc: "A system operacyjny?" (w domyśle Viśta).
rzymek01
Cytat(mike @ 13.07.2009, 21:17:00 ) *
Płyta główna: Asus P5Q-E P45 s.775

no tutaj zaszalałeś z tą płytą główną, coś jak ferrari lub porsche wśród samochodów, jednak nie podkręcając sprzetu nie wykorzystasz dużo z tej płyty

Cytat
napędy optyczne wyciągnę z obecnego złomu, karty sieciowe również.

masz dwie na płycie głównej smile.gif

Cytat
No i przyszła żona i zmąciła mój spokój mówiąc: "A system operacyjny?" (w domyśle Viśta).

zawsze mozna na piracie biggrin.gif

może jakiś tani XPek, a potem od razu win7?
mike
Cytat(rzymek01 @ 13.07.2009, 22:58:46 ) *
no tutaj zaszalałeś z tą płytą główną, coś jak ferrari lub porsche wśród samochodów, jednak nie podkręcając sprzetu nie wykorzystasz dużo z tej płyty
Jeśli można zamienić na coś tańszego i jednocześnie pasującego do profilu sprzętu jaki chce to z chęcią zaoszczędzę.
masz dwie na płycie głównej smile.gif
Hmm, no tak. Przewodowa jest. Ale bezprzewodowej tam nie ma. Czy się mylę?
zawsze mozna na piracie biggrin.gif
może jakiś tani XPek, a potem od razu win7?
Jestem przeciwnikiem pirackiego oprogramowania. Może faktycznie XP na "chwilę" ale teraz są droższe od Visty. W najgorszym wypadku przezimuję na Linuxie aż do pojawienia się Windows 7.
blooregard
Cytat
W najgorszym wypadku przezimuję na Linuxie aż do pojawienia się Windows 7.

Może nawet Ci się spodoba i zaoszczędzisz parę złotych?

Chyba, że korzystasz z oprogramowania dostepnego tylko dla Windows. Wtedy faktycznie rozsądnie będzie Ci poczekać na 7.

Cytat

Ano, dlatego właśnie ja mam swój komputer, a żona swój. smile.gif
mike
Cytat(blooregard @ 13.07.2009, 23:20:18 ) *
Może nawet Ci się spodoba i zaoszczędzisz parę złotych?
Pracuję na Linuxie ale od czau do czasu przydaje mi się Winda.
Cytat(blooregard @ 13.07.2009, 23:20:18 ) *
Ano, dlatego właśnie ja mam swój komputer, a żona swój. smile.gif
Moja żona ma swojego laptopa ale ma zamiar czasem skorzystać z mojego i pograć w nadchodzące Diablo III a ja w Street Fightera IV.
Jabol
Po co net bezprzewodowy przy komputerze stacjonarnym?
kwiateusz
żeby nie ciągnąć kabla po domu od rutera który nie koniecznie stoi w tym samym pomieszczeniu co PC
mike
Cytat(Jabol @ 13.07.2009, 23:32:03 ) *
Po co net bezprzewodowy przy komputerze stacjonarnym?
1. Modem providera stoi w innym pokoju a obok niego LinkSys;
2. Mam jeszcze laptopa, który leży w kolejnym pokoju. Brak kabli unifikuje sposób połączenia;
3. Królik przegryza kabel (nawet ekranowany) w ok. 30 sekund. Im mniej kabli tym lepiej.
rzymek01
osobiście nie mam problemu z kablem od neta bo idzie komp-listwa-ściana-lista-ściana-listwa-router (router jest oddalony od kompa, mierząc zwykłym prześciem, o jakieś 11m (przez ściany ~4-5m )

PS. co do płyty np: http://www.komputronik.pl/index.php/produc...s_P5QL_PRO.html
ale sądzę, że jakby dobrze poszukać, to w przedziale 300-350zł dałoby się zmieścić

pytanie czy potrzebujesz RAIDa?

edit:
naprawdę jesli chodzi o procka, płytę główną i ram to polecam kupić uzywane, bo praktycznie nie ma co się popsuć, a się oszczędzi haha.gif
mike
Cytat(rzymek01 @ 13.07.2009, 23:51:49 ) *
PS. co do płyty np: http://www.komputronik.pl/index.php/produc...s_P5QL_PRO.html
ale sądzę, że jakby dobrze poszukać, to w przedziale 300-350zł dałoby się zmieścić
Ta się wydaje sensowa. No ale poczekam na inne opnie. Strasznie z ceną nie ma co już schodzić.
pytanie czy potrzebujesz RAIDa?
Nie. Ale przy różnicy kilku złotych nie zawadzi mieć.
naprawdę jesli chodzi o procka, płytę główną i ram to polecam kupić uzywane, bo praktycznie nie ma co się popsuć, a się oszczędzi haha.gif
Używaneeeee? Jak to brzmi tongue.gif
sztosz
Nie wiem czy straciłeś kiedyś dane na dysku, czy robisz backupy etc. Ale dla mnie RAID i 2 dyski w mirroringu to podstawa w stacjonarce, laptop to zewnętrzny dysk + codzienny backup partycji winksmiley.jpg

Tak teraz przejrzałem dokładnie płyty P5Q i za wiele w nich różnic nie ma, to znaczy... wszystkie są dobre, ale niektóre lepsze winksmiley.jpg
mike
Cytat(sztosz @ 14.07.2009, 00:46:21 ) *
Nie wiem czy straciłeś kiedyś dane na dysku, czy robisz backupy etc. Ale dla mnie RAID i 2 dyski w mirroringu to podstawa w stacjonarce, laptop to zewnętrzny dysk + codzienny backup partycji winksmiley.jpg
Tak, zdażyło mi się i miałem wtedy backup. Hmm, być może kosztem tańszej płyty kupię drugi dysk twardy. Nie wiem jeszcze.
Cytat(sztosz @ 14.07.2009, 00:46:21 ) *
Tak teraz przejrzałem dokładnie płyty P5Q i za wiele w nich różnic nie ma, to znaczy... wszystkie są dobre, ale niektóre lepsze winksmiley.jpg
Któraś konkretnie wpadła Ci w oko?
Na chwilę obecną na liście mam Asus P5QL-E P43 s.775, z oszczędności na płycie zostanie na ewentualny dysk lub coś innego. A jednocześnie jakość płyty chyba nie jest dużo niższa (jak na mój cel).

Mam jeszcze dwie wątpliwości dotyczące Gainward 9600GT 512MB 256bit PCI-E DDR3:
1. Czy ona ma wyjście cyfrowe? Nie mogę doczytać;
2. Komentarze na temat poziomu hałasu są dość niepochlebne, może coś innego będe musiał dobrać
Jabol
Cytat(mike @ 14.07.2009, 09:09:46 ) *
1. Czy ona ma wyjście cyfrowe? Nie mogę doczytać;
Cytat
HDMI: Tak
sztosz
Musisz poszukać czego potrzebujesz na płycie. Niektóre nie mają RAID. Deluxe mają z tego co pamiętam WiFi na pokładzie. P5Q są oparte o chipset P45, P5QL oparte o P43. P43 jest tańszy a ty nie będziesz korzystał z tego co oferuje P45 raczej. Mówiąc zupełnie szczerze to zaczynam się gubić już w tych płytach :/
rzymek01
Cytat(mike @ 14.07.2009, 09:09:46 ) *
2. Komentarze na temat poziomu hałasu są dość niepochlebne, może coś innego będe musiał dobrać

zawsze można mieć hałas w środku obudowy, a poprzez jej uszczelnienie gąbkami itp. (lub po prostu kupić już uszczelnioną), można mieć ciszę na zewnątrz tongue.gif
kwiateusz
A propos grafiki tak sie zastanawiam, nie lepiej dołożyć kilka zł i kupic 8800gt? ma 2x procesorow strumieniowych co przy wykorzystaniu CUDA daje niezłego boosta, a coraz wiecej jest takich aplikacji winksmiley.jpg acz fakt trudno ją dostać w sklepach i zostaje allegro itp (ale nówki jeszcze się trafiają)
mike
Cytat(kwiateusz @ 14.07.2009, 10:54:42 ) *
A propos grafiki tak sie zastanawiam, nie lepiej dołożyć kilka zł i kupic 8800gt? ma 2x procesorow strumieniowych co przy wykorzystaniu CUDA daje niezłego boosta, a coraz wiecej jest takich aplikacji winksmiley.jpg acz fakt trudno ją dostać w sklepach i zostaje allegro itp (ale nówki jeszcze się trafiają)
Tego typu operacji na karcie graficznej na pewno nie będę robił. Dla mnie to naprawdę jest dodatek, choć oczywiście nie chciałbym żeby było to byle co.
W miarę dobre i ciche.
wookieb
Cytat(mike @ 12.07.2009, 22:13:58 ) *
Ponieważ jedyną przewagą komputera przenośnego nad stacjonarnym jest jego przenośność. Cecha, której nie potrzebuję.

I mniejsze rachunki za prąd. Też myślałem, że przenośność nie jest mi potrzebna ale jak kupiłem lapka to już nie chce stacjonarnego.
Jeżeli chodzi o sprzęt to zainwestowałbym już w quada (ceny nie są takie hiper wielkie a wydajność spora)
http://www.komputronik.pl/index.php/produc...33_GHz_BOX.html
Jeżeli upierasz sie przy core 2 duo to
http://www.komputronik.pl/index.php/produc...,00GHz_BOX.html

Pamięc wystarczy
http://www.komputronik.pl/index.php/produc...atinium_EB.html

Płyta to już twój wybór. Dobierz podstawkę i ilość obsługiwane ramu. Polecam Asus-a i Gigabyte.

Do wyboru karty polecam.
http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html

Dysk 500 giga raczej styknie to już zależy od ciebie. Nie masz laptopa wiec nie warto inwestować w dyski na pamięciach flash.

Problemem będzie zasilacz. Jeżeli chcesz całego cichego kompa musisz zainteresować się akcesoriami tuningowymi, albo wybrać zasilacz bez wentylatorka (są takie, działają tylko na radiotorach, lecz i tak bez wentylatora się nie obejdzie). Oczywiście nie zapominaj o jego mocy, która będzie raczej spora, poniżej 400 raczej nie schodź a i tak przelicz wszystko dobrym kalkulatorem mocy.
Aby wspomóc niski poziom szumu powietrza trzeba zainwestować w porządną, przewiewną obudowe i dodać do niej 2 duże wentylatora 120mm, które są dość ciche. Jezeli nie będzie zadowalać Cię poziom natężenia dźwięku z wentylatora CPU radzę dokupić albo zalmana ale pentagram freezone http://www.komputronik.pl/index.php/catego.../Pentagram.html (3 ostatnie).

Pozostają ci tez alternatywne metody chłodzenia, albo maty wygłuszające.
rzymek01
Cytat

te zestawienia są z dupy wzięte haha.gif

część podstawowych info się zgadza, ale inne dane (pkt w benchach) nie zawsze są dobre, i jeszcze jakiś jest sens porównywać kartę X model Y z twoją kartą X modelem Z, bo modeli/wersji jest multum i czasem droższy model jakiejś karty jest o wiele wydajniejszy od droższej karty, a tego w benchmarku.pl nie zobaczysz

najlepiej zapoznać się ze specyfikacją karty, a potem pozwiedzać różne fora, testy

Pozdrawiam

PS. co do 8800gt to czemu dołozyc kilka zł, jak ona jest porównywalna cenowo do 9600gt tongue.gif
co do karty graficznej też z powodzeniem można używki kupować
@mike wspomniał, że musi chodzić Diablo III i Street Fighter IV, ze Street Fighterem IV nie powinno być problemu bo na ich benchmarku ("Street Fighter IV Benchmark) miałem 30fps na 7600gs smile.gif gorzej z diablo III, bo jeszcze w sumie nie wiadomo jakie to będzie miało wymagania, lecz czytałem, że ma być grywalna również na średnich kompach

PS. zapomniałem dodać, że jak @mike chce kupić sobie 22" monitor to rozdzielczość nominalna będzie pewnie 1600x900 lub 1600x1000, a zalecane jest, aby w gry grać na nominalnych rozdzielczościach, a więc pytanie czy nie rozejrzeć się na kartą, które ma 1gb ddr3? (na 512mb może być cienko)
nasty
mike: Na początku wspomniałeś coś o VM, więc rozpiszę się może trochę w tym temacie, jako, że 90% mojej pracy jest z wykorzystaniem VM (development - Vista, server - Win2k8).

- Pierwsza rzecz na jaką zwróć uwagę, to tak jak powiedział Jabol - procesor ze sprzętowym wspomaganiem wirtualizacji. Jest odczuwalna różnica.
- RAM: nie mniej niż 8 GB. Dlaczego? w przypadku 4GB, dla VM przydzielisz 1-2 GB i zostaję Ci na pracę 2-3 GB a to już jest trochę mało. U mnie konfiguracja wygląda tak, że VM zajmuję mi 3 GB a reszta system i wszystko ładnie chodzi.
- Monitory: i to jest chyba najważniejsze. Kupujesz nowy komputer po to aby wygodniej się pracowało dlatego szczerzę Ci polecam zainwestowanie w 2 monitory (o ile biurko na to pozwala ;-) ). Komfort pracy na takiej konfiguracji jest nieporównywalnie lepszy niż przy jednym monitorze, przekonasz się po czasie jakbyś tak poużywał trochę w taki sposób, to później będziesz się dusił na jednym. Dlatego jeszcze raz polecam Ci oszczędzeniu na czymś a zainwestowaniu w dodatkowy monitor.
mike
Cytat(nasty @ 15.07.2009, 06:33:27 ) *
mike: Na początku wspomniałeś coś o VM, więc rozpiszę się może trochę w tym temacie, jako, że 90% mojej pracy jest z wykorzystaniem VM (development - Vista, server - Win2k8).
- Pierwsza rzecz na jaką zwróć uwagę, to tak jak powiedział Jabol - procesor ze sprzętowym wspomaganiem wirtualizacji. Jest odczuwalna różnica.
- RAM: nie mniej niż 8 GB. Dlaczego? w przypadku 4GB, dla VM przydzielisz 1-2 GB i zostaję Ci na pracę 2-3 GB a to już jest trochę mało. U mnie konfiguracja wygląda tak, że VM zajmuję mi 3 GB a reszta system i wszystko ładnie chodzi.
Zrewiduję jeszcze (dopiero pewnie w weekend posiedzę dokładniej) konfigurację i jeśli procesor wspierający sprzętowo VM nie będzie dużym skokiem cenowym to dołożę kość ramu do 8 GB.
Cytat(nasty @ 15.07.2009, 06:33:27 ) *
- Monitory: i to jest chyba najważniejsze. Kupujesz nowy komputer po to aby wygodniej się pracowało dlatego szczerzę Ci polecam zainwestowanie w 2 monitory (o ile biurko na to pozwala ;-) ). Komfort pracy na takiej konfiguracji jest nieporównywalnie lepszy niż przy jednym monitorze, przekonasz się po czasie jakbyś tak poużywał trochę w taki sposób, to później będziesz się dusił na jednym. Dlatego jeszcze raz polecam Ci oszczędzeniu na czymś a zainwestowaniu w dodatkowy monitor.
Wiem. Miałem okazję pracować na dwóch monitorach i wiem jak ogromna jest to różnica. Na chwilę obecną jednak wystarczy jeden. Biurko jest jednym z powodów.
Na pewno drugi pojawi się z czasem.

Pierwsza finalna lista. Jutro idę kupić część a część przyjdzie przez internet. Kolega złoży.
Kod
+------------------------------------------------------------+--------------------+
| Nazwa sprzętu                                              | Kod producenta     |
+------------------------------------------------------------+--------------------+
| Asus P5QL-E                                                | P5QL-E             |
| Intel® Core™2 Quad Processor Q8200                         | BX80580Q8200       |
| HyperX Black Limited Edition DDR2 2x 2GB 1066MHz CL5       | KHX8500D2BK2/4G    |
| Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)     | ST3500418AS        |
| Tagan BZ PipeRock Series 600W                              | TG600-BZ           |
| GeForce with CUDA 9600 GT Asus 512MB 2x DVI (PCI-E) (DDR3) | EN9600GT/HTDI/512M |
| CoolerMaster Elite 330 Black-Silver - bez zasilacza        | RC-330-KKN1-GP     |
| 24" iiyama ProLite E2407HDSV czarny                        | PL E2407HDSV-B1    |
| Logitech Cordless Wave Desktop                             | 920-000293         |

1. Asus P5QL-E
2. Intel® Core™2 Quad Processor Q8200
3. HyperX Black Limited Edition DDR2 2x 2GB 1066MHz CL5
4. Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)
5. Tagan BZ PipeRock Series 600W
6. GeForce with CUDA 9600 GT Asus 512MB 2x DVI (PCI-E) (DDR3)
7. CoolerMaster Elite 330 Black-Silver - bez zasilacza
8. 24" iiyama ProLite E2407HDSV czarny
9. Logitech Cordless Wave Desktop
wookieb
Cytat
Pierwsza finalna lista. Jutro idę kupić część a część przyjdzie przez internet. Kolega złoży.

Boisz się sam? smile.gif Wiele się można przy tym nauczyć (oczywiście możesz przy oku kolegi) smile.gif
Cytat

Cholernie dobra myszka. Sam mam i nie chcę się z nią rozstawać.

Cytat

A masz taką obudowę aby wstawiać tam taką choinkę? Jeżeli nie to niepotrzebnie będzie zużywać prąd i cenną moc zasilacza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.