Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana procesora
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Mefiuu
Witam. Posiadam procesor AMD Duron™ Processor 751 MHz, czyli dość słaby jak na nasze czasy. Chciałbym go zmienić na coś "szybszego", coś nowszego, coś w stylu dwurdzeniowego procesora. Nie wiem tylko czy da się go podłączyć do płyty głównej. Nie wiem jaka ona jest, nie wiem jak i gdzie to sprawdzić i jak później sprawdzić czy dana część będzie na niej działała. Ktoś może nmi pomóc?
melkorm
Jeżeli masz taki procesor i kupowałeś rok + temu kompa to czeka Ciebie wymiana bebechów wraz z płytą główną.

Zazwyczaj z wymianą prcesora (aktualnie panuje taka plityka -.-') tzreba wymeinić płytę, szczególnei w tak starych modelach i do tego pewnei za tym pójdzie RAM bo masz DIM'y które chyba tez juz nei są obsłógiwane ... i odrazu można karte wymeinic ;P Czyli ogólnei całe bebechy ;D
kwiateusz
socket a, szukaj procesorów pod taka podstawke i Twoje mozliwosci koncza sie na amd athlon xp 3200+ który ma ~2,1ghz jak dobrze pamietam (o ile plyta glowna to udźwignie)

nie poszalejesz z takim antykiem

edit up:

fakt jak chce cos 2 rdzeniowego to moze sobie zostawic napedy optyczne i obudowe (moze zasilacz acz watpie), a reszta do wymiany smile.gif
Mefiuu
Wiem o tym właśnie, ale możecie mi powiedzieć, skąd wiecie jaki procesor maksymalnie pójdzie pod moją płytę główną, skoro nawet nie wiecie jaka ona jest ? Dziękuję za odpowiedzi...
kwiateusz
bo kazdy procesor ma swoja podstawke (to gniazdko gdzie sie go wsadza) i kazda seria ma inna durony a potem athlony xp maja podstawke zwana socket a i po tym niczym sherlock Holmes doszedłem jaki maksymalnie w teorii Ci gniazdko pociagnie, a czy bios plyty obsluzy to inna sprawa

a jak chcesz spr jaka masz plyte to programy typu everest no i zajrzenie do obudowy i poszukaj na plycie glownej jej nazyw zazwyczaj jest miedzy slotami PCI
Mefiuu
Dziękuję serdecznie za pomoc, na podstawie "socket a" znalazłem w wikipedii co mi powinno "pociągnąć" maksymalnie...

edit:

Załóżmy, że kupiłbym takie, ekhm "cudo":

http://www.allegro.pl/item685457315_nowy_a...3mhz_fv_gw.html

To 2600 oznacza że będzie miał on prędkość taktowania równą 2,6 GHz? Czy nie ? sad.gif I po zakupie wystarczy, że odepnę komputer, wyciągnę stary procesor, w jego miejsce włożę w/w i wystarczy włączyć ? Dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość.
kwiateusz
1,9 ghz, wystarczyło na innych aukcjach popatrzeć winksmiley.jpg jeśli płyta pociągnęła by szynę 400mhz i dała rade dać napiecie rzedu ~1,85V to nawet mogłbys wyciągnac z tego 2.3 GHZ jak ja niegdyś, ale to juz zależne jest od konkretnego modelu i chęci użytkownika do podkrecania winksmiley.jpg

musisz sie zaopatrzyć jeszcze w paste termoprzewodzaca zeby posmarować nia procesor przed założeniem chłodzenia ponownie (a stara paste z radiatora zetrzeć wacikiem ze spirytusem) sa poradniki jak wymienic procesor, to nic strasznego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.