Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi znakami w niektórych programach
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
emjot27
Witam mam taki problem, na razie zauważyłem tylko w programie PHPDesigner i np w menu podręcznym krasnala. Zamiast polskich znaczków w menu są krzaczki, tj pokazują to screeny:

Używam windowsa XP z SP3. Świeżutka instalacja (od 4 dni). Poprzednio też używałem takiego samego systemu i nie było problemów. Ma ktoś jakiś pomysł? Niby nie przeszkadza jakoś super mocno, ale wkurza aaevil.gif
erix
A nie korzystałeś przypadkiem z opcji instalacji nienadzorowanej? snitch.gif
NoiseMc
A zaglądałeś tu:
emjot27
Cytat(erix @ 14.07.2009, 23:59:50 ) *
A nie korzystałeś przypadkiem z opcji instalacji nienadzorowanej? snitch.gif

Tak, Windows xp sp3 na studenckiej licencji MSDN, i rzeczywiście przerabiałem obraz w programie nLite. Nie przypominam sobie jednak, żebym coś mieszał w opcjach językowych smile.gif
Dzięki za rade NoiseMc, jak wrócę do domu to sprawdzę.
Pozdrawiam.
erix
Cytat
i rzeczywiście przerabiałem obraz w programie nLite. Nie przypominam sobie jednak, żebym coś mieszał w opcjach językowych

A jednak. [; Przerabianie nLitem = skorzystanie z instalacji nienadzorowanej.

Nie wiem, z jakich powodów - też szukałem rozwiązania tego problemu i jest on znany. W niektórych aplikacjach po prostu psują się polskie diakrytyki i jak ostatnio kopałem - nie ma na to rozwiązania.

Pozostaje rezygnacja z przerabiania (masochizm tongue.gif) lub zmiana aplikacji, bo problem dotyczy tylko nielicznych.
sztosz
Cytat(erix @ 15.07.2009, 11:09:15 ) *
A jednak. [; Przerabianie nLitem = skorzystanie z instalacji nienadzorowanej.

Właśnie że nie. Można to zrobić nLitem, ale instalacja nienadzorowana to... właśnie nienadzorowana. Jeśli nLitem dodamy tylko sterowniki i powycinamy zbędny nam badziew, a nie ustawimy opcji związanych z instalacją nienadzorowaną, to nie będzie to instalacja nienadzorowana.
erix
Cytat
Jeśli nLitem dodamy tylko sterowniki i powycinamy zbędny nam badziew

A sprawdź, czy w katalogu i386 nie ma przypadkiem pliku winnt.sif po ingerencji nLitem. tongue.gif

Plik winnt.sif = instalacja nienadzorowana.
emjot27
No ok, ale ostatnim razem też robiłem instalacje po obróbce w nLite i nie miałem takich ptaków, na 100%. W nLite musiałem zrobić aby dodać stery do dysku SATA, ponadto wpisałem jedynie klucz i wyłączyłem domyślnie firewalla i aktualizacje automatyczne. Zastanawiam się raczej czy to czasem jakaś łatka do Windowsa czegoś nie skopała ponieważ po instalacji wina zaktualizowałem większość łątek krytycznych i te dotyczące Net Frameworka.
erix
Na pewno przez instalację nienadzorowaną. Też miałem z tym problem.
sztosz
Cytat(erix @ 15.07.2009, 11:57:38 ) *
Plik winnt.sif = instalacja nienadzorowana.

No właśni nie. Nie nadzorowana, czyli taka że wsadzamy płytę, pojawia się napis "Aby uruchomić z płyty wciśnij dowolny klawisz...", potem idziemy do baru na piwo i wracamy mamy zainstalowanego windowsa winksmiley.jpg Ale owszem winnt.sif jest konieczny do instalacji unattended, chociaż może rzeczywiście spieranie się nie ma sensu z mojej strony skoro jet tryb Unattended i FullUnattended, trzeba też poustawiać takie rzeczy jak skipeula etc... :/ Być może zbyt dosłownie to biorę, no ale dla mnie unattended to unattended :/
erix
Ok, powiem inaczej: masz plik odpowiedzi = "nienadzorowana".
emjot27
Ok, to czego nie ruszać w nLite, żeby nie schrzanić instalacji? Stery od SATA muszę dodać.
Pozdrawiam,
erix
W ogóle nLite'a nie tykać, jeśli Ci to tak bardzo przeszkadza.

Ale problem dotyczy naprawdę małego odsetka instalacji, więc szkoda tracić tych możliwości okrojenia.

Cytat
Stery od SATA muszę dodać.

Zawsze pozostaje Ci dyskietka. tongue.gif
emjot27
Dzięki za pomoc. Póki co zostawię jak jest chyba, że będę cierpiał na nadmiar wolnego czasu i znowu zainstaluje wina od nowa winksmiley.jpg
Pozdrawiam.
sztosz
Stery bez nLite http://unattended.msfn.org/unattended.xp/view/web/34/

Ps. Ja nigdy nie miałem żadnych problemów z systemem potraktowanym nLite'em. Wystarczy wiedzieć co się robi.
erix
Cytat
Ps. Ja nigdy nie miałem żadnych problemów z systemem potraktowanym nLite'em.

Ten bug jest od dawna znany. [;

I AFAIK, nie zależy od tego, co się robi, a czego się nie robi nLitem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.