Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procesory: Intel Core 2 Quad czy AMD Phenom II X4?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Patman
Intel Core 2 Quad, a AMD Phenom II X4.
Który procesor jest lepszy i dlaczego?
Które modele tych gigantów są ze sobą porównywalne?
trucksweb
jako ze nie cierpie AMD polecam intela.
Zreszta sam takiego mam i przy maksymalnym obciazeniu jeszcze nigdy nie przekroczylo mi zucycia procka pow 30% tongue.gif
(program graficzny, pspad,tc,office,firefox + 30zakladek,thunderbird,tuner tv,gta IV -full detale etc.)
oczywiscie dwa monitory tongue.gif

no i mam tylko
Intel Core 2 Quad Q8200 2,3GHz biggrin.gif
Lejto
co do firmy to Intel, dobrze by było jakbyś podał modele
jesteś pewien że wykorzystasz 4 rdzenie?
kwiateusz
jak nie teraz to kiedys na pewno

z tego co pamietam, to intel był wydajniejszy od amd trzebaby pogooglowac za porownaniami

i nie mam nic do amd, sam uzywam dwu rdzeniowego
AxZx
a ja miałem problemy z AMD żeby były widoczne 2 rdzenie. przesiadłem się na Intela i nie było żadnego problemu. mam Q9300 i śmiga bardzo fajnie:)
Patman
Chcę zakupić nowy komputer i ogólnie nastawiałem się na intel. Faceta w salonie komputerowym zaczepiłem dokładnie o model Q9550, ale zawzięcie przekonywał mnie do AMD. Siedzieliśmy i kompletowaliśmy na kartce papieru komputer. Zaproponował Phenom II X4 920. Myślałem już, że próbuje mi coś wkręcić, ale po co miałby mi wkręcać tańszy sprzęt, więc faktycznie nie wiem czy ten AMD wydajniejszy jest? ;D Ponoć Phenom II znacznie wyprzedza swoje "niewypały" z poprzednich serii procesorów i czasami może nawet dorównać Intel i7.
Co do rdzeni, to nie wiem czy wykorzystam je natychmiastowo, ale komputer ma mi trochę posłużyć, więc myślę, że to dobre rozwiązanie.
Ogólnie to chcę wiedzieć co wg was lepsze jest winksmiley.jpg
erix
Cytat

Też mi argumentacja... ;/ Nie masz konkretnych argumentów, się nie wypowiadaj, abomisiętakpodobuje...

Cytat
(program graficzny, pspad,tc,office,firefox + 30zakladek,thunderbird,tuner tv,gta IV -full detale etc.)

Nie licząc GTA (bo w to nie łupię), to taki zestaw + jeszcze więcej nawet mój Sempron 1.6 wytrzymuje bez problemów. tongue.gif
trucksweb
Cytat

skoro tak napisalem to wydaje sie ze mam takie powody.
Kilka lat skladalem komputery i wiem ze procki od AMD nie sa warte uwagi jesli mysli sie o wydajnym sprzecie nmultimedialnym.
Srednio na 10skladanych komputerow 1 mial AMD. Z tego czasem klient po tyg przychodzil i wymienial procek na inny tongue.gif

@erix
uruchom do tego gta na full detalach to porozmawiamy tongue.gif
kwiateusz
ja odpaliłem i co? działało... i to szybko i sprawnie :]
erix
Cytat
Kilka lat skladalem komputery i wiem ze procki od AMD nie sa warte uwagi jesli mysli sie o wydajnym sprzecie nmultimedialnym.
Srednio na 10skladanych komputerow 1 mial AMD. Z tego czasem klient po tyg przychodzil i wymienial procek na inny

Cóż, widać nie wiedzieli, jak to dobrze wykorzystać. tongue.gif Jakoś tyle różnych rzeczy na leciwym 1.6 robiłem i wszystkiemu podołał (nie licząc gier, które nie chodziły ze względu na nienajnowszą kartę graficzną). Ale kodowanie filmów, renderingi, wszystko wytrzymywało i dało się jeszcze coś skrobać w Photoshopie. [;

Cytat
@erix
uruchom do tego gta na full detalach to porozmawiamy

GTA4 nie jest miarodajnym wskaźnikiem; chyba wiesz o tym, że bardziej można by było to uznać za (kiepski) port wersji z Xboxa.

Poza tym, do gier jest konsola.
sztosz
No sorry, ale Athlony z jądrem Barton nie miały równych w swojej klasie. Przed wprowadzeniem architektury Core Intel ze swoimi Pentium 4 był w tyle za AMD z powodu nieprzemyślanych posunięć konstrukcyjnych.

Cytat(erix @ 16.07.2009, 21:49:26 ) *
Poza tym, do gier jest konsola.

Nie przesadzaj, nie wyobrażam sobie grania w Call of Duty na padzie i czerpać z tego przyjemność. Wiem i próbowałem i nawet mam pada do mojego kompa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.