Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Div pod Chrome nie dostosowuje się do zawartości
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
wujek_bogdan
wysokość diva #gallery powinna dostosowywać się do zawartości. I jest tak w FF/Opera/IE ale w Chrome (i pewnie w Safari też) galeria wystaje poza diva. Nic nie daje zmiana overflow. Obecnie ustawiłem wysokość diva na sztywno, ale nie bardzo mnie satysfakcjonuje takie rozwiązanie.

projekt strony
style.css
singles
Jesteś pewien, że #gallery się nie dostosowywuje?

Ustaw sobie dla #gallery border: 5px solid yellow, wywal height: 670px i zobacz co się będzie działo z divem #gallery - w Chromie to samo co w FF.
wujek_bogdan
rzeczywiście, div #gallery się dostosowuje, ale wrapper się nie dostosowuje, więc efekt jest taki, że galeria wyłazi poza obszar #wrappera w chrome, w pozostałych przeglądarkach jest OK.

/edit:
zapomniałem dodać, że testowane na chrome w wersji 3.0.195.1
singles
Nie wiem jak działa ten skrypt galerii ale ta tabelka w środku i style inline środku średnio mi się podobają. Ciężko powiedzieć o co chodzi. Wypuść gdzieś wersję "zepsutą" - tę, która działa na FF a nie na Chrome i wtedy się zobaczy.
wujek_bogdan
proszę: http://krynica.8p.pl/projekt/galeria1.html
ps. stopka się rozłazi pod niektórymi przeglądarkami ale to teraz nieistotne.
singles
W FF 3.5.1 jest tak samo jak w Chrome.

Podpowiem Ci gdzie szukać. Odpal FF, w nim FireBuga. Kiedy Twoja strona się załaduje, to znajdź w DOMie #gallery. Zobacz, jego rodzicem jest inny div, bez id, za to ma style inline. Jak go zaznaczysz, to zobaczysz w stylach, że ma ustawione height na stałe. Jak sobie wyłączysz tymczasowo tą właściwość (jak nie wiesz jak, to manuala FB i jazda, bo widzę że z FB chyba nie korzystasz), to zobaczysz, że wyświetla się już ok - rozciąga się bez problemu.

Chyba jest tak jak mówiłem, że galeria w momencie inicjalizacji opakowuje się własnym wrapperem. W kodzie tej galerii mbGallery.js jest taki fragment:
Kod
$(this).css({width:o.galleryWidth,height:o.galleryHeight,overflow:"hidden"})

Wywal z niego fragment odpowiedzialny za ustawianie wysokości, może pomoże, ten overflow'em też możesz się pobawić - nie wiem czy coś da, nie przyglądałem się dokładnie temu co ta galeria wypluwa na koniec.
Nie zapomnij o overflow: auto dla #main.
Teraz jak to dodasz to pojawiają się paski przewijania - jeszcze nie wiem z czym to może być związane, ale przyjrzyj się opcjom przy odpalaniu galerii:
Kod
galleryMaxWidth:765,
galleryWidth:765,

To tyle ode mnie, nie mam ochoty więcej się tym bawić zdalnie tongue.gif

PS. Oczywiście zakładam, ze dokumentacja i FAQ do galerii przeczytany.
wujek_bogdan
dzięki za zainteresowanie tematem. sprawdzę to o czym mówisz.

rzeczywiście w FF zachowuje się tak samo jak w Chrome, co jest dosyć dziwne, bo wcześniej testowałem pod FF (pod windowsem) i było OK, teraz patrzę w FF (pod linuksem) i się rozłazi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.