Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][szablon] Słoneczne Polany
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Pawel_W
Witam!
Prosiłbym o ocenę grafiki jak i kodu strony www.slonecznepolany.c0.pl winksmiley.jpg

Jest to strona zrobiona dla znajomej, która prowadzi świetlicę o nazwie "Słoneczne Polany"

Proszę o komentarze:

PS:
ikonki obok linków z darmowego serwisu, nie pamiętam nazwy już smile.gif

EDIT:
tekstu za dużo nie ma, można go dodawać za pomocą prostego panelu, ale to już nie moja sprawa winksmiley.jpg
Gutaj
To tak grafika jest średnia ni słaba ni dobra więc 5/10

kod
divy duży plus +
fajnie że zrobiłeś to ala prosty cms a nie jakieś ścierwo +

Ogólnie mi sie wszystko podoba kod 9/10 bo przecież zawsze moze być lepiej ;]

ogólna ocena 8/10
drake88
Ładnie, schludnie, prościutko. Na divach, to plusik. Kod też przejrzysty. 9/10
blooregard
Bardzo ładna, prosta i czytelna strona.
W topie przydałaby się dodatkowa informacja pod "Słoneczne polany", że to swietlica, bo moje pierwsze skojarzenie, jak zobaczyłem stronę, było takie, że to serwis jakiegoś developera o kolejnym osiedlu dla nowobogackich (takim z ogrodzeniem i wjazdem zagrodzonym szlabanem smile.gif ). Żeby nie było - posta wcześniej nie czytałem, zawsze, jak widzę nowy temat w dziale "Oceny" - najpierw od razu klikam w link.

Aha, w menu w topie Kontakt "zjechał" mi pod "Główna" (Opera 10.00 oraz Google Chrome 3.0, rozdz. 1280x800, Ubuntu 9.04, w Firefox 3.5 jest ok. )
kavka
Hm. A na mnie ta strona wywarła inne wrażenie niż na poprzednikach. Moje uwagi:
- top za wysoki, ja bym go trochę ścisnęła;
- górne menu (w topie) jest na innej wysokości niż panel logowania - razi;
- nagłówki działów są za wysokie - po co takie duże? No i ta czcionka...
- rozbicie na menu górne i menu boczne - w jakim celu? Tylko dezorientuje. Tym bardziej, że menu boczne ma więcej pozycji niż górne;
- no i tematyka strony - to ma być rozumiem strona informacyjna o działającej świetlicy więc po co osobom wchodzącym na tę stronę takie "bajery" jak: data i czas, kalendarz, inne? Tym bardziej, że poza wyświetlaniem pewnych informacji nie pełnią żadnych innych ról. Rozumiem wsadzanie kalendarza w przypadku, gdy można podejrzeć np. plan zajęć na każdy dzień ale tak? Zupełnie zbędne rzeczy, jakby zrobione tylko po to by czymś zapełnić stronę. Lepiej wsadzić w to miejsce jakieś losowe zdjęcia z galerii, które zachęcą do przejrzenia pozostałych.

Pozdrawiam
Fifi209
Czerwony napis słoneczne polany na pewno nie pasuje do tego tła...

Co do walidacji jest kilka ostrzeżeń:
http://jigsaw.w3.org/css-validator/validat...&lang=pl-PL
mad/
Wykoanie w porządku, milion razy lepsze od wielu stron w polskim i światowym Internecie. Sugeruję poprawnienie kodu:
- brakuje instrukcji przetwarzania:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="no"?>
- między znakami '/>' w elementach takich jak '<meta/> nie powinno być spacji, a content type powinien być inny:
'<meta http-equiv="Content-type" content="application/xhtml+xml; charset=iso-8859-2"/>'
- strona powinna być przesyłana jako application/xhtml+xml, nie jako text/html,
Bardzo dobrze wcięte akapity, poprawnie użyty element <p/>, bardzo czytelny tekst, zaproponowałbym tylko jeszcze dodanie line-height troszkę większe, dobrze użyte twarde spacje, tylko słówko 'na' stoi na końcu linii, style css nie powinny być dołączane za pomocą link, tylko:
'<?xml-stylesheet type="text/css" href="arkusz.css" media="all" title="" charset="utf-8" alternateo="no"?>'
na początku dokumentu, tuż za: <?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="no"?>
oczywiście za 'utf-8' wpisać swoje kodowanie, btw popieram wybów iso, zamiast windows-1250, równie dobry wybór, co utf-8.
ogólna ocena:
8/10, dwa punkciki odpadły za zły content-type, brak instrukcji przetwarzania i spacje przed znakiem / w elementach typu <meta/>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.