Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JobMaster - wyszukiwarka ofert pracy :)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Riklaunim
Od paru ładnych dni działa http://www.jobmaster.rk.edu.pl - wyszukiwarka ofert pracy z różnych serwisów takich jak Goldenline czy Pracuj.pl

Z ciekawszych elementów:
* Geolokalizacja IP i jak się uda to na stronie głównej widzisz oferty z twojego regionu (i miasta jeżeli są)
* Powiadomienia o nowych ofertach poprzez RSS oraz Blip.pl
* Dostosowuje się do urządzeń mobilnych (komórki), jak i same oferty bardzo ładnie można wydrukować - a wszystko poprzez arkusze CSS
* Nowe oferty są indeksowane około 3 razy dziennie winksmiley.jpg
* Lista miast - tworzona jest tylko z miast występujących w ofertach winksmiley.jpg
* W pełni darmowy dla szukających i indeksowanych smile.gif
* Wyszukiwanie pełnotekstowe za pomocą Whoosh
* Serwis napisany w Pythonie, we frameworku Django

Na chwilę obecną pracuję nad kolejnymi importerami (próbując wysępić od większości strony stosowne API ułatwiające indeksowanie i wyciąganie danych w porównaniu do regeksów smile.gif)
Moli
Hmm prosisz o ocenę (jeśli tak to zły dział) czy zwykły spam ? smile.gif Jeśli chodzi o ocenę to napisz, z chęcią ocenie bo projekt ciekawy smile.gif
Riklaunim
Można oceniać, sugerować zmiany, nowe funkcjonalności itd. winksmiley.jpg
LBO
Mi osobiście nie podoba rozwiązanie wyszukiwarki na stronie głównej.

Jeżeli miałbym wybierać to najpierw wolę sobie wpisać "php" i dopiero potem zawęzić region, niż filtrować na sztywno po GEO i na dzień dobry dostać listę ofert, które mnie w 90% nie dotyczą.

Filtr powinien być w zaawansowanych opcjach szukajki, a google-like-field na stronie głównej, nie na odwrót. Ewentualnie jednocześnie.
Riklaunim
z tym wyszukiwaniem jest pół na pół. Jeżeli interesuje cię profesja, która ma jedną nazwę, czy też konkretna technologia to opcja "zaawansowana" będzie bardziej pasowała. Jeżeli profesja może mieć różne nazwy, lub do końca nie masz sprecyzowanej to selectowe wyszukiwanie będzie lepsze.
LBO
Mimo wszystko uważam, że jest to nieintuicyjne.

Wchodząc na jakąkolwiek stronę z robotą szukam pola w które mogę wpisać cokolwiek "kierowca", "programista", "sprzątaczka" i na 100% tam je znajdę. U Ciebie nie znalazłem i trochę mnie to zdezorientowało. A co dopiero osoby, które na codzień tylko z googla korzystają.
Riklaunim
Można to trochę zmienić, typu: "przeglądaj oferty" i poniżej selekty, a pod tym "lub szukaj po swojemu" i wersja pełnotekstowa winksmiley.jpg czy też selekty przenieść bezpośrednio nad listę ofert na stronie głównej, a pełnotekstowe dać wyżej na jego miejsce.
LBO
Zdecydowanie pełnotekstowe na samej górze. Powinno wręcz zachęcać "wypełnij mnie" tongue.gif

Poza tym, chciałbym się zapytać co będzie wypełniało/powinno wypełniać to wielką pustą przestrzeń na prawo od "Najnowsze oferty pracy"? Bo nie wiem, czy jest ona wynikiem np. małej ilości ofert zindeksowanych i nie masz co tam wstawić, czy może mojej rozdziałki (full HD)

phpion
Zgadzam się z ~LBO: również wolałbym wpisać np. "php", a nie przeglądać X ofert jak np. ta http://www.jobmaster.rk.edu.pl/o/programista-at-dasoft_517/ o tytule "Programista". Muszę wejść i zobaczyć, że mnie nie interesuje. Poza tym w pierwszej chwili miałem problem ze zlokalizowaniem na wyszukiwarce województwa śląskiego - mógłbyś poprawić sortowanie. Dziwnie dla mnie również wygląda fakt, że wyszukiwanie zaawansowane ma mniej rozbudowany formularz od tego zwykłego (wiem wiem, lecisz tam fulltextem ale na pierwszy rzut oka ktoś może to potraktować jako bug). Zastanowiłbym się również nad lepszym wykorzystaniem przestrzeni strony bo kupę jej marnujesz (lista ofert zajmuje 1/3 szerokości strony).
zwierzołak
jak wyżej. Kiedy wybrałem sobie mazowieckie -> warszawa -> informatyka to spodziewałem się, że dostanę listę spełniającą te kryteria i jeszcze będę ją mógł przefiltrować za pomocą słów np. php, programista ..a tu lipa - musiałem wejść w zaawansowane wyszukiwanie, wpisałem php i dostałem oferty z całej polski - to na pewno powinieneś poprawić

chyba najlepiej właśnie jak pole wyszukiwania będzie na głównej razem z selectami. Albo tylko wyszukiwanie na głównej i wyniki domyślnie z wykrytego regionu się pokażą i selecty, żeby można sobie było doprecyzować (podobnie jest na Allegro, więc dużo osób jest do tego przyzwyczajonych ja sądzę)
Riklaunim
Co do listowania ofert - mogę to zrobić np w dwóch kolumnach - tyle że chyba nikt nie listuje stron w więcej niż jednej kolumnie smile.gif Może być nietypowe/trochę mylące.

Co do wyszukiwarki to pewnie to wg. tych uwag trochę przestawię co i jak jest dostępne. W pełnotekstowej "zaawansowanej" wersji można dodawać region czy miasto - choć nie wszystkie oferty/źródła podają miasto w swoich ofertach (jeżeli gdzieś jest zaszyte w treści to fulltext przynajmniej to wyłapie). W przypadku ludzi z tego forum właśnie ta fulltekstowa opcja jest najlepsza bo szukająca ma bardzo jasno sprecyzowane potrzeby - "php, region, +/-miasto" smile.gif

~~~~~~~~~~~~

Edit Zmianie uległa strona główna smile.gif i można skorzystać z szukania (pełnotekstowego) lub przeglądania (filtrowania) ofert po branży/regionie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.