Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] uprawnienia i logowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cinnek
Witam

Na początek chciałem powiedzieć że przeszukałem kilka razy forum i duuuużo postów przeczytałem ale jakos nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Mam na stronie menu, każdyemu urzytkownikowi mają sie wyswietlać tylko te pozycje menu do których ma dostęp.to doczego kto ma dostep mam w bazie danych.

Jak rozwiazac przechodzenie pomiedzy stronami ( menu ma zostać bez zmian).

wymysliłem ze zapisze login i zahaszowane hasło w sesji i bedę odpytywał baze przy każdym przejsciu do kolejnej strony i wyswietlał menu.

Może da sie to zrobic jakoś inaczej , lepiej ,bo nieraz przeczytałem że przechowywanie loginu i hasła w sesji nie jest dobre.
Prosze o pomoc
Yacho
mozesz poprostu includowac odpowiednie menu na stale - tzn w momencie keidy user sie loguje sprawdzasz jakie menu moze miec i je poprostu wyswietlasz do momentu az sie nie przeloguje menu zostaje takie same wiec poco obciazac baze zapytaniem wywolywanym przy wczytywaniu kazdej strony ?
borec
zakladam ze uprawnienia, login i haslo masz w tabeli users

[php:1:a70c0109a9]<?php

session_start();

#logowanie

if (!$_SESSION) {

if (!$_POST) {
# wyswietlic formularz logowania
}
else {
# sprawdzic poprawnosc loginu i hasla
# jesli poprawne:
$_SESSION['user'] = $_POST['login'];
}

}
else {

$sql = mysql_connect("host", "login", "haslo");
mysql_select_db("nazwa_bazy");

$_SESSION['rights'] = mysql_result(mysql_query("SELECT `uprawnienia` FROM `users` WHERE `login` = '" . $_SESSION['user'] . "'"), 0);

mysql_close($sql);

# w zaleznosci od uprawnien wyswietlic odpowiednie opcje
}

?>[/php:1:a70c0109a9]

to tylko ogolny zarys
cinnek
Dzieki pomoglo mi to duzo masz ode mnie punkta jakby cos to bede pisal
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.