Postanowiłem zrobić poziome menu z zakładkami tak, aby po najechaniu na którąś robiła się wyższa (jak obczaję JS to będzie jeszcze zmienianie strony ale to btw.). Bo opracowaniu bylejakiego wyglądu przyszedł czas na pozycjonowanie. I tu zrodził się problem.
Nie wiem, czy ktoś zrozumie co mówię (jak nie to piszcie wkleję screeny):
Elementy listy po najechaniu powiększają swoje dopełnienie [padding-top: 15px;] a także muszą się podsunąć do góry, ponieważ domyślnie zepchnąłby wszystko na dół (padding-top i tak sprawia, że wszystko się przesuwa na dół a nie w górę). Na początku ustawiłem pozycjonowanie względne i odsunięcie 6px w górę [position: relative; top: -6px;]. Szybko zauważyłem, że pozycjonowanie względne zachowuje się tak jakby były 2 elementy (ten odsunięty i ten który by został, gdybym nie wpisywał pozycjonowania względnego). Mówiąc prościej nic mi to nie dało, bo i tak wszystko spadało na dół.
Kolejny krok to ustawienie pozycjonowania bezwzględnego w oparciu o rodzica [ul.vert_menu {position: relative}] i zmiana rodzaju pozycjonowania na bezwzględny [position: absolute]. Niestety przez to pozycjonowanie reszta odnośników zupełnie olewa ten na który się najedzie myszą. Efekt niby wygląda fajnie, ale wbrew pozorom jest on niepożądany.
Czy ktoś wie co z tym zrobić?
Adres strony: www.asmoxtestphp.yoyo.pl
W skrócie: Wejdźcie na stronę. Chcę, aby po najechaniu na odnośnik reszta pozostawała na swoim miejscu.