Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drobny problem.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
KrzysiekKCN
Witajcie, użytkownicy. Otóż mam taki problem że nie wiem jakie są wbudowane programy do linuksa, w windzie jest outlock, defragmentator, win media player itd...
a w linuksie? Szukałem już w google i innych przeglądarkach i nie znalazłem, więc komentarze typu szukaj w google możecie sobie darować... A jeśli wy znajdziecie to poproszę o link, najwyraźniej nie uważnie szukałem. sciana.gif sciana.gif

Z góry thx, KrzysiekKCN
Crozin
Programy masz takie jakie sobie zainstalujesz oraz te które dana dystrybucja (Linux to tylko jądro systemu) instaluje domyślnie przy instalacji...
KrzysiekKCN
No właśnie chodzi mi o te domyślne, np Ubuntu lub Debian. Np program pocztowy itp. Wiesz może jakie to są?
sztosz
Linux nie ma wbudowanych programów. Linux to jądro systemu operacyjnego. Nawet podsystem graficzny X nie jest de facto częścią Linuxa. Natomiast GNU/Linux oznacza Linux (jądro) + oprogramowania na licencji GNU. A to jakie oprogramowanie jest częścią dystrybucji zależy już od tej dystrybucji, od podsystemu graficznego (jeśli jest) i tego co zainstalujesz lub nie. Inne oprogramowani jest częścią KDE inne Gnome.

Ale jest takie proste ćwiczenie które szybko Ci pomoże. Uruchom swoją dystrybucję GNU/Linuxa. Potem wejdź w menu programów i zobacz co tam masz to będziesz wiedział.

A ja chcę wiedzieć jakim samochodem mogę pojechać z Wrocławia do Warszawy. Ktoś mi powie?
Crozin
By szybko sprawdzić co się ma zainstalowane (większość rzeczy) wystarczy włączyć terminal, dwa razy wcisnąć TAB i potwierdzić przez "y" winksmiley.jpg
erix
Proszę o poprawienie tytułu na konkretny.
KrzysiekKCN
No tak ale ja nie mam Linuksa, jest mi to potrzebne do szkoły.

No tak ale ja nie mam Linuksa, jest mi to potrzebne do szkoły.
sztosz
To wydrukuj ten temat, pokaż nauczycielowi i powiedz mu że jest idiotą(ką), albo nawet nie mów, po prostu pokaż wydrukowany winksmiley.jpg

A tak na trochę bardziej serio poszukaj na przykład to programów: http://kde-apps.org/ wypisz je i powiedz że te są wbudowane w większość dystrybucji linuxa z KDE, albo jeszcze lepiej powiedz jej że te są wbudowane w linuxa: "unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep"
KrzysiekKCN
hehe tez dobre, jutro mam SOiSK wiec jak się zapytam po zaprę się forum ^.^

Dobra co będzie co będzie. Wielkie dzięki.

Temat do zamknięcia. offtopic.gif offtopic.gif
thek
Zrób jej listing z komend linuxowych biggrin.gif A dla dodania "dramatyzmu" screen konsoli podczas wykonywania jakiejś komendy tongue.gif Potem dopisek -> "10 lat temu". A pod spodem screen z KDE i dopisek -> "a tak będzie wyglądał windows za kilka lat" winksmiley.jpg
Nie żartuję bynajmniej. Gdy pierwszy raz zobaczyłem na kompie Aero w Vista (znajomy był beta testerem) to się zapytałem go, co mu się stało że zainstalował Linuxa z KDE na firmowym serwerze (do tej pory był tam Win2kServer). Dopiero znaczek w menu start mnie uświadomił, że mam do czynienia z Windowsem biggrin.gif
Linux się mocno zmienił, tyle że ludzie wciąż myślą o nim jak o systemie dla geeków i fanatyków. Duża w tym zasługa propagandy made by M$ i niechęci do zmian. Ludzie którzy nie mieli jakiegoś lepszego kontaktu z windowsem używają linuxa równie wprawnie jak windę. To kwestia przyzwyczajeń tak naprawdę.
A prawda jest między innymi taka, że jeśli user to idiota to nieważne na czym pracuje - i tak to rozwali smile.gif Różnica będzie jedynie polegać na tym jak szybko uda mu się to zrobić winksmiley.jpg
Spawnm
Jest jeszcze prawda że wiele gier i programów exe nie działa na linuxach nawet z wine, to też odstrasza userów windowsa.
Ale to już rozmowa na inny temat.
blooregard
To ja odpowiem na temat (odpowiedniki domyślnie instalowanych w Windows aplikacji), może się komuś przyda:

1. dystrybucje z domyślnie instalowanym Gnome (lub Gnome doinstalowane)
poczta/kontakty/kalendarz/zadania - Evolution Mail
przeglądarka - Firefox
komunikatory - Pidgin, Ekiga
notatnik - Gedit
audio - Rhytmbox
video - Totem
menedżer plików - Nautilus

2. dystrybucje z domyślnie instalowanym KDE (lub KDE doinstalowane)
poczta/kontakty/kalendarz/zadania - Kontact/Kmail
przeglądarka - Firefox, Konqueror
komunikatory - Kopete
notatnik - Kwrite, Kate
audio - Amarok
video - Mplayer
mendżer plików - Dolphin (KDE 4), Konqueror (KDE 3)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.