Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opera ostrzega Wspólnotę przed układaniem się z Microsoftem
Forum PHP.pl > Wortal > Newsy
piotrooo89
Jeden z członków dyrekcji Opera Software, Hakon Wium, jest zaniepokojony „ewentualną przedwczesną ugodą Wspólnoty Europejskiej z Microsoftem”.

Wium nie jest zadowolony ze słów Komisarz Neelie Kroes, która wyraziła nadzieję, że ugoda z Microsoftem zostanie zawarta jeszcze w tym roku. W wywiadzie z Reuters.com dyrektor Opery wyraził, że również chciałby, by ta sprawa jak najszybciej się zakończyła, ale nie uważa, by ekran wyboru przeglądarek, który ma być zintegrowany z Windows 7, rozwiązywał „problem nieuczciwej konkurencji jeśli chodzi o Windows Internet Explorera”. Jego zdaniem użytkownicy nie zrozumieją ani nie wykorzystają poprawnie tego mechanizmu.

Wium proponuje, by Microsoft zintegrował ekran wyboru przeglądarek z usługą Windows Update (bądź do niej podobnej), bo do tego użytkownicy są przyzwyczajeni. Zapobiegłoby to też usuwania ekranu wyboru przeglądarek z preinstalowanych systemów typu OEM.
cojack
Jak to mówią tonący brzytwy się chwyci.
nasty
Czemu tak się nie czepiają MacOS-u i jego Safari? albo Linuxa?
kwiateusz
bo sie nie rzucaja ciagle jak opera, czasem coś skomentują, a tu jak sie opera przyssała to nie chce puścić...
mpps
Cytat(nasty @ 3.10.2009, 16:56:06 ) *
Czemu tak się nie czepiają MacOS-u i jego Safari? albo Linuxa?

1. Bo MacOS ma może 30% rynku i to w większej większości na kontynencie amerykańskim i tam Opera się nie pcha.
2. Bo w Linuksie nie ma Internet Explorera winksmiley.jpg

A tak na poważnie, to IMO Linux jest system dla użytkowników, którzy 'lubią pogrzebać' i wybrać środowisko pracy, które spełni ich wymagania, a nie wezmą tego, co im ktoś próbuje wcisnąć jako 'doskonały produkt'. A Winda? Zainstaluj Win7, to dowiesz się o co chodzi... Klikasz coś w rodzaju 'Rozpocznij instalację' i idziesz na browarka winksmiley.jpg A jak wrócisz, to możesz po prostu zacząć korzystać z systemu.
Fakt jest taki, że pan Wium wymaga od ostatecznego użytkownika Windy tego, co robi użytkownik Linuksa, który - jak Mr. Anderson - ma wybór w postaci niebieskiej i czerwonej pigułki winksmiley.jpg

A ja bym się cieszył, gdyby doszli do porozumienia i zintegrowali Operę z Windą (wiem, wiem, to niemożliwe sad.gif ). Dlaczego? Bo to standard sam w sobie. Używam Opery, Firefoxa i IE i uważam, że pod każdym względem ta pierwsza wyprzedza wszystkie dzisiejsze przeglądarki, i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Kropka.
Dzisiaj tracę prawie 3x więcej czasu, żeby stworzyć stronę internetową, bo każda z przeglądarek wyświetla ją inaczej, bo KAŻDA MA SWÓJ STANDARD, w czym przoduje IE - najgorsza z nich...
nexis
Cytat(mpps @ 3.10.2009, 19:54:41 ) *
Dzisiaj tracę prawie 3x więcej czasu, żeby stworzyć stronę internetową, bo każda z przeglądarek wyświetla ją inaczej, bo KAŻDA MA SWÓJ STANDARD, w czym przoduje IE - najgorsza z nich...

To nie wiem jak tworzysz te strony, bo jeśli zgodnie ze standardami W3C, to w 99% strona będzie poprawnie wyświetlana w FF >=2, IE >=7, Opera, Safari, itd.
mpps
Cytat(nexis @ 4.10.2009, 00:06:27 ) *
To nie wiem jak tworzysz te strony, bo jeśli zgodnie ze standardami W3C, to w 99% strona będzie poprawnie wyświetlana w FF >=2, IE >=7, Opera, Safari, itd.

Nie zgodzę się z Tobą.
Proste przykłady:
1. Formularze (insert, checkbox) - odległości między nimi, kiedy umieszczasz jeden pod drugim, label do checkbox - we wszystkich trzech przeglądarkach jest na różnych wysokościach w stosunku do pola,
2. Wyświetlanie tekstu obok zdjęcia - wyśrodkowanie tekstu w pionie obok zdjęcia - w każdej inaczej,
3. Zastosowanie grafiki przy wypunktowaniach (<li>) - jw,
4. itd.

Napisz sobie prostą stronę zawierającą parę prostych elementów i spróbuj ją wyświetlić w różnych przeglądarkach.
Prościej: skopiuj link do http://forum.php.pl i wyświetl sobie tą stronę.
Czy wyglądają tak samo? Nie. I tu wchodzi css i testowanie, jaki dało to wynik. Upierdliwa robota.

Nie to, żebym się czepiał, ale Twoja strona też różnie wygląda w tych trzech przeglądarkach, zauważyłeś?
A co, jak będzie trochę bardziej skomplikowana?

Niestety, standardy, o których wspomniałeś, są na dzień dzisiejszy różnie interpretowane przez te (i inne) przeglądarki, i tu leży problem...
O to mi właśnie chodziło.
Zyx
Nie ma chyba dystrybucji Linuksa, która wciska użytkownikom na siłę jakąś "jedyną słuszną" przeglądarkę. Nawet jeśli ze środowiskiem graficznym instaluje się jakaś domyślna, wystarczy otworzyć menedżera pakietów i tam siedzi cała reszta. Wystarczy kliknąć i gotowe; nawet przeglądarka do tego nie jest potrzebna.
mpps
Cytat(Zyx @ 4.10.2009, 13:03:16 ) *
Nie ma chyba dystrybucji Linuksa, która wciska użytkownikom na siłę jakąś "jedyną słuszną" przeglądarkę. Nawet jeśli ze środowiskiem graficznym instaluje się jakaś domyślna, wystarczy otworzyć menedżera pakietów i tam siedzi cała reszta. Wystarczy kliknąć i gotowe; nawet przeglądarka do tego nie jest potrzebna.

A ok. 60-70% użytkowników Windy po instalacji systemu pozostanie przy IE, bo nikt im nie wskaże 'niebieskiej pigułki' winksmiley.jpg
Często nawet nie wiedzą, że istnieje alternatywa poza IE i OE...

Dlatego wydaje mi się słuszna walka o to, żeby już w trakcie instalacji Windowsa stworzyć użytkownikowi możliwość wyboru przeglądarki, która przecież w trakcie instalacji nie jest do niczego potrzebna.

Pozostaje kwestia połączenia z witryną Windows Update w celu aktualizacji systemu, czego nie dokonasz nie mając IE, co w przypadku Visty i W7 nie ma już żadnego znaczenia, w przeciwieństwie do WinXP, która nie wszystkie aktualizacje pociągnie 'automatem'.

Może dobrym pomysłem byłoby stworzenie wspólnego projektu, którym zarządzałby niezależny twór tak, aby nie dać możliwości ponownego zmonopolizowania rynku przeglądarek?
cojack
Monopol przeglądarek i tak już idzie ku ff, niech się Opera nawet nie kwapi że coś wskóra,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.