Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dyskiem w laptopie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kosmos
czesc
Zrobilem format calego dysku. Jego pojemnosc to 160GB. Zrobilem partycje 3500 dla xpka. Po zainstalowaniu dysk wskazue iz na tej partycji wolne jest tylko 350MB .. jak zaznacze wszystkie pliki na dysku w celu sprawdzenia ile zajmuja to mam wynik niecale 1GB.... pytanie gdzie pozostale 2,5GB ?
Mialem juz kiedys taki problem na stacjonarce ale to bylo wieki temu i juz nie pamietam jak to rozwiazalem...
Prosze o pomoc.
mpps
Cytat(kosmos @ 2.10.2009, 22:46:21 ) *
jak zaznacze wszystkie pliki na dysku w celu sprawdzenia ile zajmuja to mam wynik niecale 1GB....

1. Mój komputer -> menu Narzędzia -> Opcje folderów -> zakładka Widok - odznacz ukrywanie chronionych plików systemowych oraz zaznacz pokazywanie ukrytych plików i folderów.
2. W ten sposób, który opisałeś, nie sprawdzisz rzeczywistej zajętości dysku. W tym celu: Mój komputer -> ppm na ikonie dysku z systemem (C: ?) -> Na zakładce Ogólne masz pełną informację o pojemności i zajętości dysku. Innym rozwiązaniem jest zapuszczenie w trybie tekstowym komendy chkdsk, który sprawdzi Ci cały dysk i na końcu wyświetli pełną informację o jego stanie i zajętości. Możesz wpisać komendę chkdsk > c:\stan.txt, co spowoduje wyeksportowanie informacji do pliku 'stan.txt', który powstanie na dysku C:
3. Rzeczywista wielkość dysku zawsze będzie mniejsza, niż wartość dla partycji wpisana przez Ciebie przed formatem.
4. Poczyść TEMPy, Historię IE, tymczasowe katalogi dla aktualizacji.
KCG
I tak przy okazji mała partycja trochę, ja zawsze robię 10GB, miałem 5GB kiedyś i wydaję mi się, że słabiej to chodziło. Tymbardziej, że masz duży dysk winksmiley.jpg
varez
jest jeszcze inna wazna rzecz:
Kod
http://pamieci.idg.pl/news/95493/Producenci.HDD.nas.oszukuja.html
KCG
Często na dysku jest napisane 1GB = 1 000 000 000B, w rzeczywistości 1GB = 1 073 741 824B, czyli przycinają ok. 73,7MB na 1GB smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.