Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Koniec Internet Explorer 6 nadchodzi
Forum PHP.pl > Wortal > Newsy
piotrooo89
Być może ty już dawno zaktualizowałeś przeglądarkę Internet Explorer 6 najpierw do wersji 7, a potem do wersji 8. Ale ponad 23 procenty użytkowników jeszcze tego nie zrobiło.

"Antycznej" przeglądarki internetowej Internet Explorer 6 używa w tej chwili aż 23,3 procenta użytkowników, co czyni ją wciąż najpopularniejszą przeglądarką na świecie. Dla porównania, z IE7 korzysta 18,2 procenta osób, a z najnowszej "Ósemki" - 18,1 procenta. Być może Microsoft jest zadowolony, że większość użytkowników korzysta z jego aplikacji do przeglądania witryn internetowych, ale nie za bardzo firmę z Redmond cieszy fakt, iż najwięcej ludzi korzysta z przeglądarki sprzed ośmiu lat.

Microsoft rozpoczyna więc kampanię, aby przekonać ludzi, że nowsze przeglądarki internetowe firmy są znacznie lepiej przystosowane do przeglądania nowoczesnych witryn i multimediów, a poza tym są bezpieczniejsze.

- Chcemy pomóc ludziom zrozumieć, jak można uchronić się przed realnymi zagrożeniami inżynierii społecznej, oraz zrozumieć, w jaki sposób Internet Explorer 8 pozwoli kontrolować prywatność użytkownika w Sieci - mówi Ryan Servatus, starszy manager ds. Internet Explorera.

Jednym z głównych powodów, dlaczego IE6 wciąż ma tak ogromny udział w rynku, jest fakt, że sprzedawany był wraz z systemem Windows XP - jak wiemy, w tej chwili najpopularniejszym OS-em na rynku. Wiele osób nie korzysta zaś z automatycznych aktualizacji, więc do tej zostają z IE6.

źródło
Spawnm
Jaką najpopularniejszą , chyba z rodziny ie, firefox już dawno temu przebił ie tongue.gif
piotrooo89
tak chodzi tu tylko o przeglądarki ze stajni M$.
arkoslaw
Problemem nie jest to, że ludzie używający win XP nie aktualizują przeglądarki, ale to, że większość użytkowników ie 6 korzysta z win 2000, dla którego nie została przewidziana aktualizacja tej przeglądarki choćby do wersji 7.

Wiadomo z jakich przyczyn tak postąpiono...żeby ludzie zmieniali system na nowszy, czyli XP/vista/win 7.
Ja mam u siebie wlasnie win 2k/xp/linuxa ale defaultowo korzystam z win2k;) i szkoda, że nie mogę używać np ie 7 chcoby do sprawdzenia poprawnosci wyswietlanej strony. ie 6 moim zdaniem jeszcze długo będzie zmorą dla większości webmasterów:P
Spawnm
Z win 2000 ? Z jakiego źródła masz te dziwne dane ?
arkoslaw
No wydawało mi się logiczne, że skoro na win 2k można używać max ie 6, to duża część użytkowników ie 6 ma u siebie właśnie ten system.
Spawnm
Chyba źle ci się wydawało , z tego co ja wiem to powodem nie aktualizacji ie są starsze komputery + niechęć usera do zmian (działa więc po co zmieniać)
I są to dane sprawdzone w własnym środowisku, a z w2k to się jeszcze nie spotkałem tongue.gif
arkoslaw
ranking.pl Jeśli ktoś jest ciekawy to jest to link do rankingu przeglądarek i systemów operacyjnych.
qwerty1440
Cytat(arkoslaw @ 3.12.2009, 14:46:20 ) *
ranking.pl Jeśli ktoś jest ciekawy to jest to link do rankingu przeglądarek i systemów operacyjnych.

takie statystyki to mozesz sobie wiesz gdzie wsadzic...
Chcesz argument? zerknij na "grupy systemow"

1 Windows 99.2%
2 Unix 0.8% (+0.1%)
3 MacOS 0.4% (+0.1%)

99,2 + 0,8 + 0,4 = 100,4
Jakis idiota chyba procentow w szkole nie mial... I to maja byc wiarygodne statystyki? ZAL!!
arkoslaw
Powiedz to komus kto jest tego autorem, ja tylko zerknalem na te %, zreszta pare procent + czy - nie robi wiekszej roznicy, no chyba, że mowa o linuksie:P
f1xer
Zawsze można się zbuntować i olać ie6, jeżeli większość tak zrobi userzy zostaną brutalnie zmuszeni do aktualizacji. Już dawno nie widziałem nikogo z win2k. Ale plus dla MS za tą kampanie może to coś zmieni bo na prawdę przy projektach szkoda czasu na wdrażanie layoutów dla ie6.
seth-kk
Cytat(f1xer @ 3.12.2009, 22:18:21 ) *
Zawsze można się zbuntować i olać ie6, jeżeli większość tak zrobi userzy zostaną brutalnie zmuszeni do aktualizacji.

albo juz nie wroca, ale czcesto mozna edukowac uzytkownikow
@qwerty1440: zacznij czytac dokladnie zamiast pisywac bzdury
Cytat
MacOS X zaliczany jest zarówno do grupy MacOS, jak i Unix, ponieważ jest to system MacOS bazujący na Uniksie.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.