Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
deha21
Strona jeszcze w wersji beta dlatego proszę o opinie.

www.hbmedia.pl
darko
+ graficznie skromnie, bez przepychu, ale znośnie
+ zgodność ze standardem w3c
+ walidacja adresu e-mail na formularzu kontaktowym

- teksty powinny być wyjustowane
- trochę za duży ten przycisk wyślij w formularzu kontaktowym
- ucięta końcówka tekstu w sekcji o firmie (Linux, Firefox 3.5.6)

ocena: 7.5/10

// edit
- tekst w sekcji o firmie - lepiej, można jeszcze ciut wyżej podnieść, ale już nie ucina
- co do przycisku, to zmienił się kolor, wielkość dalej taka sama

ocena: 7.6/10 smile.gif
emp
Prosta strona wizytówka.
Jak dla mnie zbyt banalna, przede wszystkim przez te oklepane obrazki.
deha21
A teraz dobrze w Linuxie? Podniosłem troszke tekst. Kurcze... jak tu dobrze ustawić stronkę pod wszystkie przeglądarki i systemy jak się nie ma podglądu winksmiley.jpg
Przycisk troszkę zmniejszyłem.

Co od justowania tekstu to czytałem na ten temat trochę i wniosek taki że, na stronach www powinno się tego unikać. W sumie mi to nie robi za bardzo różnicy jeżeli patrzę na taką stronę winksmiley.jpg

Zastanawiam się jeszcze żeby zrobić walidację formularza jeśli chodzi o długość wiadomości bo dostałem od kogoś z was maila z treścią typu '/' winksmiley.jpg
blooregard
Cytat
Kurcze... jak tu dobrze ustawić stronkę pod wszystkie przeglądarki i systemy jak się nie ma podglądu

Hmm, a jak to się ma do tego?
Cytat
(...)Spełniają standardy współczesnego Internetu, co oznacza, że Twoja strona będzie dobrze wyświetlana na każdym komputerze (...)

Pomijam fakt, że powinno być "w każdej przeglądarce internetowej", a nie na każdym komputerze, bo tego nie jesteście w stanie zapewnić. Jeśli się upierasz, proszę, by Twoja strona poprawnie wyświetlała się na komputerze sterującym wtryskiem w silniku mojego samochodu smile.gif

Poza tym, takich kwiatków jest więcej:
Strona "Strony www":
Cytat
pozycjonowanie aż w końcu ciągłe jej uaktualnianie.

brak przecinka przed "aż"
Cytat
Wszystkie profesjonalne firmy, chcące docierać ze swoją ofertą do jak najszerszego grona klientów powinny ją posiadać.

To było aktualne 10 lat temu. Teraz wszystkie, bez wyjątku, firmy, powinny posiadać swoją stronę www. Przy obecnym rozwoju internetu jest to tak oczywiste, jak 20 lat temu telefon czy fax.
Cytat
Przedsiębiorstwa nieposiadające własnej dobrze skonstruowane...j

"nie posiadające" - z przymiotnikami, rzeczownikami i przysłówkami [wyrażenie przeciwstawne] (np. "nie szybki, lecz bardzo wolny"), "nie" piszemy oddzielnie. W razie wątpliwości: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629527

Strona "Systemy zarządzania treścią"
Cytat
Oprócz posiadania strony ważna jest również jej aktualizacja. Jeśli nie znasz języka programowania zapewne będziesz musiał skorzystać z usług firmy, przez co poniesiesz koszty.

Trochę bez sensu. Co ma znajomość języka programowania (jednego?) do aktualizacji stron? Jak znam tylko C++, to też sobie strony www nie zaktualizuję. Myślę, że bardziej sugestywny byłby tekst, że jeśli ktoś "nie potrafi samodzielnie aktualizować strony www, to..." itd. czy coś w tym stylu.
Podobny efekt miałby tekst "jeśli nie znasz mąki ziemniaczanej, zamów u nas obiad" na stronie firmy cateringowej. Sens taki sam jak u Was - czyli bezsens smile.gif

Poza tym graficznie troszkę ubogo, jak ktoś tu już wspomniał, oklepane obrazki (lifestylowe zdjęcie laski z laptopem w zakładce "Kontakt", brakuje mi jeszcze w headerze stadka "młodych, trendy, dynamicznych", roześmianych i patrzących gdzieś w dal wzrokiem przepełnionym chęcią odniesienia sukcesu, obowiązkowo w garniturach, lub też siedzących w 30-metrowym salonie przeszklonego domu przy ławie i wpatrujących się, oczywiście z uśmiechem, w ekran laptopa smile.gif )

No i najważniejsze, moim zdaniem, biorąc pod uwagę profil działalności: brak jakiegokolwiek portfolio, chociaż wyraźnie podajesz, że:
Cytat
Doświadczenie zdobyte przy prowadzeniu i projektowaniu stron internetowych oraz grafiki pozwala nam zaproponować Ci profesjonalnie wykonane usługi po przystępnej cenie.

oraz
Cytat
Nasze strony www łączą w sobie prostotę, funkcjonalność i nowoczesny design. Spełniają standardy współczesnego Internetu(...)

Skoro jest tak dobrze, warto byłoby się tym pochwalić, nieprawdaż?

Pozdrawiam i życzę dużo sukcesów.

koderrr
mozesz sprawdzac po dlugosci maila
ja stosuje jeszcze zliczanie liczby linkow w tresci wiadomosci

jesli wiecej niz powiedzmy 5 to wiadomo ze spam
livinghatret

Strona ładna i czytelna, ale... dobra raczej dla maleńkiej firmy z jakiejś nieinternetowej branży. Przekaz "jesteśmy i robimy" to trochę zbyt mało w przypadku firmy, która miałaby brac czynny udział w procesach marketingowych mojej firmy.
deha21
Cytat(blooregard @ 27.12.2009, 21:14:48 ) *
Cytat
Wszystkie profesjonalne firmy, chcące docierać ze swoją ofertą do jak najszerszego grona klientów powinny ją posiadać.

To było aktualne 10 lat temu. Teraz wszystkie, bez wyjątku, firmy, powinny posiadać swoją stronę www. Przy obecnym rozwoju internetu jest to tak oczywiste, jak 20 lat temu telefon czy fax.

Właśnie o tym samym piszę.

"nie posiadające" - z przymiotnikami, rzeczownikami i przysłówkami [wyrażenie przeciwstawne] (np. "nie szybki, lecz bardzo wolny"), "nie" piszemy oddzielnie. W razie wątpliwości: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629527

To jest imiesłów czasownikowy który od 1998 roku pisze się razem z nie. W razie wątpliwości: http://lpj.pl/porada9.htm oraz http://www.sjp.pl/nieposiadaj%B1cy

Trochę bez sensu. Co ma znajomość języka programowania (jednego?) do aktualizacji stron?

Jak to co? Żeby zaktualizować stronę trzeba znac przynajmniej podstawy HTMLa (no chyba że chcesz poprawić literówkę). A jeśli się nie znasz to dzięki CMSowi zrobisz to bez znajomości języka programowania. Poza tym przykład z mąką ziemniaczaną jest nielogiczny. Jak już powinno być: "jeśli nie umiesz gotować, zamów u nas obiad".

Cytat(livinghatret @ 27.12.2009, 21:47:47 ) *
Strona ładna i czytelna, ale... dobra raczej dla maleńkiej firmy z jakiejś nieinternetowej branży.

Bo do maleńka firma, która dopiero w styczniu zacznie działalność.
blooregard
Chodziło mi o ten fragment:
Cytat
Wszystkie profesjonalne firmy,(...)

Cytat
To jest imiesłów czasownikowy który od 1998 roku pisze się razem z nie. W razie wątpliwości: http://lpj.pl/porada9.htm oraz http://www.sjp.pl/nieposiadaj%B1cy

Zgadza się, mój błąd. BTW przed "który" stawiamy przecinek smile.gif

Cytat
Jak to co? Żeby zaktualizować stronę trzeba znac przynajmniej podstawy HTMLa (no chyba że chcesz poprawić literówkę). A jeśli się nie znasz to dzięki CMSowi zrobisz to bez znajomości języka programowania. Poza tym przykład z mąką ziemniaczaną jest nielogiczny. Jak już powinno być: "jeśli nie umiesz gotować, zamów u nas obiad".

Przykład z mąką jest jak najbardzie logiczny. Piszesz, że "Jeśli nie znasz języka programowania ", co dokładnie znaczy: jednego, ale nie wiadomo, jakiego, bo języków programowania jest wiele. Poza tym, HTML to nie jest język programowania, jak Ci zapewne wiadomo, tylko język znaczników służący do opisu wyglądu dokumentu. Bardziej poprawny byłby zatem tekst "Jeśli nie znasz języka HTML".

Ale portfolio by się przydało, naprawdę nie masz nic do zaprezentowania potencjalnym klientom?

r4xz

Cytat(deha21 @ 27.12.2009, 19:23:12 ) *
Kurcze... jak tu dobrze ustawić stronkę pod wszystkie przeglądarki i systemy jak się nie ma podglądu winksmiley.jpg

moze pomoze - http://browsershots.org/

Kildyt
A po świętach jaka Pani nas przywita? smile.gif

Wstawianie kodu js do HTML-a nie jest najlepszym pomysłem.
Hmm, przecież stronka nie działa bez obsługi js-a, no to sprawdzanie html-a raczej sobie można odpuścić, po strona nie jest skierowana do jakichkolwiek robotów.
deha21
Cytat(Kildyt @ 29.12.2009, 12:22:32 ) *
Hmm, przecież stronka nie działa bez obsługi js-a, no to sprawdzanie html-a raczej sobie można odpuścić, po strona nie jest skierowana do jakichkolwiek robotów.

Nie działa. Ale kto wyłącza obsługę js-a? Takich ludzi jest naprawdę maluśko. Generalnie są to ludzie znajdący się na komputerach a tacy raczej nie są oni moją grupą docelową.
Co miałes na myśli że strona nie jest skierowana do robotów?
Kildyt
Cytat(deha21 @ 29.12.2009, 16:01:31 ) *
Nie działa. Ale kto wyłącza obsługę js-a? Takich ludzi jest naprawdę maluśko. Generalnie są to ludzie znajdący się na komputerach a tacy raczej nie są oni moją grupą docelową.
Co miałes na myśli że strona nie jest skierowana do robotów?
Zasada jest taka, że js jest jedynie nakładką, która udoskonala stronę. Z tego co widzę to twoja strona nie jest zbytnio skomplikowania, żeby napisanie obsługi bez js-a było niemożliwe.
Roboty? Chodziło mi o to, że strona jest mało przydatna dla np. google.
deha21
Cytat(Kildyt @ 29.12.2009, 14:18:53 ) *
Zasada jest taka, że js jest jedynie nakładką, która udoskonala stronę. Z tego co widzę to twoja strona nie jest zbytnio skomplikowania, żeby napisanie obsługi bez js-a było niemożliwe.
Roboty? Chodziło mi o to, że strona jest mało przydatna dla np. google.

Przewijania nie zrobię bez JSa. Nawet samo przeskakiwanie mogłoby być ale nie działa.
Dlaczego dla google jest mało przydatna? Przecież google nie widzi stron jak człowiek, tylko widzi kod i czyta z niego treść. Tutaj akurat nie widzę różnicy między stroną z JS a bez.
Kildyt
Cytat(deha21 @ 29.12.2009, 15:45:17 ) *
Przewijania nie zrobię bez JSa. Nawet samo przeskakiwanie mogłoby być ale nie działa.
Jak już napisałem, JS powinien być dodatkiem. W twoim przypadku efektowne przewijanie jest dodatkiem.

Cytat(deha21 @ 29.12.2009, 15:45:17 ) *
Dlaczego dla google jest mało przydatna? Przecież google nie widzi stron jak człowiek, tylko widzi kod i czyta z niego treść. Tutaj akurat nie widzę różnicy między stroną z JS a bez.
No to jak przedstawisz w linku jedną ze swoich podstron? Zawsze na pierwszym miejscu użyteczność, a dopiero później bajery. Już nie raz się na tym przejechałem. smile.gif
deha21
Tak: http://www.hbmedia.pl/#ofirmie
Co prawda wysokość jest za mała ale postaram się to naprawić.

A tak poza tym, że przydałoby się poprawić działanie strony bez wsparcia JS to jak się prezentuje strona?
Kildyt
Czuję się trochę zagubiony przy pierwszym wejściu. Żadnych informacji o przeznaczeniu firmy, logotyp też nic nie mówi.
Linki w stopce jednak ciut zbyt mało widoczne.
W "o firmie" i "strony www" w liście wypunktowanej tekst nie jest wycentrowany w pionie i znajduje się trochę zbyt nisko do ikonki.
U mnie (chrome, linux) widać po bokach paski (1px) z poprzedniej strony.
Komunikaty po próbie wysłania e-maila nie są wycentrowane. Po wysłaniu pustego formularza pojawia się komunikat o zbyt krótkiej wiadomości.

Zakładając, że kod HTML ma tu jakąś większą wagę do zrobienia:
- brak nagłówków,
- link z samym obrazkiem nie mówi za dużo, a szczególnie na miejscu logotypu; grafikę ustaw w CSS i wysuń tekst zawarty w linku poza obszar widoczny dla użytkownika,
- tak samo z linkami w nawigacji,
- w tekstach można znaleźć twarde spacje, jaki jest ich cel?
- pusty legend w formularzach nie jest potrzebny,
- używaj label-ów w formularzach,
- img jako submit w formularzach nie jest najlepszym rozwiązaniem,
- do informacji kontaktowych służy address.
Daiquiri
Chyba zacznę od razu od listy:
[-] Strona startowa - tam przecież jest pusto. Ot, jakaś kobieta i napis "tworzymy dla Ciebie" - jeżeli szukam kogoś, kto zajmie się moim interaktywnym wizerunkiem, to mam spory wybór. Czy dam zrobić to firmie, której nie chciało zająć się własnym (wizerunkiem)? Naprawdę 3 zdania wprowadzające są w moich oczach, w tym przypadku, niezbędne,
[-] Wygląd podstron - niby fajnie, czytelnie, nowoczesne, ...ale tekst jest w takim rozmiarze i układzie, że nie chce mi się go czytać. No i te powciskane obrazki,
[-] "Odbicia" nagłówków są moim zdaniem albo zbędne i co gorsza nieciekawie wykonane,
[-] Jednak najgorsze co może być to brak (nawet minimalnego) portfolio,
[+/-] teksty są dosyć świeże, ale ogólnie takie sobie. Zawierają błędy logiczno - stylistyczne jak na moje oko. Dodatkowo, np. w zakładce "strony www", w dwóch pierwszych zdaniach padają hasła: layout, interfejs, webusability, baza danych, skrypty, semantyczny kod, pozycjonowanie. Jestem zdania, że sporo potencjalnych klientów może nie rozumieć większości tych pojęć. No, chyba, że macie "techniczny" target,

[+] Typografia! Nareszcie projekt z fajną typografią!,
[+] Nie mogę powiedzieć, że strona jest brzydka- uważam, że generalnie ma potencjał,
gszesiek
tyle już zostało napisane, więc napiszę tylko o odczuciach po wejściu na stronę:
-pierwsza strona nic nie mówi, nie chce się iść dalej
-kobieta przy formularzu nie pasuje
-brak wykonanych prac (jak mam Was poznać)
-wszystko jakby w powiększeniu (żeby wydawało się więcej, niż jest)
-odbicie

+bardzo przyjemna
+świetna czcionka
+przejrzysta
+przejście między stronami (odpowiednio szybko)

pozdrawiam
deha21
Cytat(Kildyt @ 29.12.2009, 17:21:03 ) *
- link z samym obrazkiem nie mówi za dużo, a szczególnie na miejscu logotypu; grafikę ustaw w CSS i wysuń tekst zawarty w linku poza obszar widoczny dla użytkownika,

Google i inne roboty tego nie lubią.
Ktoś jeszcze pisał o pustym <legeng> zgadza się, wrzucony został nie wiem po co ale bez niego validator wyrzucał błędy. Z jakiego powodu nie wiem, w sumie pierwszy raz pluje się o tak dziwne rzeczy.
ShadowD
Niby drobnostka, ale zawsze coś -> u mnie w ff przy ~1600/1000 widzę całą stronę, ale bez stopki. Zmniejszył bym zawartość by przy owej rozdzielczości stopka była by widoczna, szczególnie, że masz z czego zostawić te 80px... ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.