Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [kodowanie] Funkcja konwertujaca przestala dzialac
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czerpakzmiedzi
Zawsze używałem tego:
Kod
$tekst ="Żłów jest żółtyżźąś";

$tekst = strtr($tekst,"ĄĆĘŁŃÓŚŻŹąćęłńóśżź","ACELNOSZZacelnoszz");

echo $tekst;//Wynik: Zolw jest zolty

A dzis patrze a tu zamiast liter bez ogonkow widzę kwadraciki z pytajnikami. Może to wina zmiany kodowania z ISO-((...)-2 na UTF-8?
CapaciousCore
Zle zakodowales plik prawdopodobnie.
Mion
W kodowaniu serwisu charset=utf-8 pliku należy zapisywać też w kodowaniu UTF-8, a nie ANSI co jest częstym błędem dodatkowo można wysłać nagłówek funkcją header :
  1. <?php
  2. header('Content-type: text/html; charset=utf-8');
  3. // dalszy kod
czerpakzmiedzi
Wszystkie pliki zapisane są w UTF-8. Zresztą ą, ź, ć wyświetlają się normalnie. Problem pojaiwa sie po użyciu tej funkcji.

Dodałem dla pewnosci ten header, ale to nic nie dalo.
koderrr
twoj edytor tez pracuje w utf-8 ?

bo to tez czesty blad
samo wpisanie w metatagach utf-8 nie powoduje ze znaki bede poprawnie wyswietlane
Haczyk67
Moze sproboj skonwertowac to ISO do UTF-8?
czerpakzmiedzi
Mój edytor obsluguje UTF-8 i tak zapisuje wszystkie pliki. Mam tez meta UTF-8

edit:
Teraz tak sie zastanawiam. Bo na poczatku mialem wszystko w ISO-(..)-2 i potem zapsalem to w UTF-8, zmienilem meta itd.
Napisalem kod jeszcze raz od nowa, w UTF-8 i dalej to samo.
Fifi209
A więc zapraszam do lektury:
http://php.net/manual/en/book.mbstring.php
czerpakzmiedzi
Nie mam możliwosci instalacji nowych rozszerzeń na moim hostingu. Czy da sie to załatwić jakoś inaczej?

Bardzo dziwna sprawa. Napisałem funkcje jeszcze raz inczej:
Kod
$table1=array('ą', 'ć', 'ę', 'ł', 'ń', 'ó', 'ś', 'ż', 'ź');
$table2=array('a', 'c', 'e', 'l', 'n', 'o', 's', 'z', 'z');

$wynik=str_replace($table1, $table2, $tekst);
echo $wynik;

Działa!
Tylko ze kilka linii wyzej znajduje sie rozwiazanie z strtr i w jej wyniku widze krzaczki!

Panowie spece od php, prosilbym o wytlumaczenie dlaczego tak sie dzieje??
Pawel_W
na 100% musisz mieć źle zakodowaną stronkę, miałem to samo dopóki nie zmieniłem sobie kodowania w programie, teraz już nie ma "krzoków" smile.gif
czerpakzmiedzi
A więc co jeszcze mogę zrobić?
Mam na razie tak:
- wysyłanie header w php z utf-8
- domyślny utf-8 do wszystkich plików w moim edytorze
- utf-8 w meta
Pilsener
Ja zawsze w takich sytuacjach zalecam:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php

Bo to, że baza czy plik jest opisany jako np. ISO nie znaczy, że nie może zawierać znaków kodowanych w UTF-8. Sprawdź jak zakodowane są Twoje krzaki i jeśli to plik to przeprowadź konwersję przy pomocy choćby funkcji iconv lub jakimś edytorem, który potrafi zapisać krzaki w dowolnym popularnym kodowaniu, np. "Gżegżółka".

Sprawdź też walidatorem, czy dokument HTML jest prawidłowy, czasem walidator potrafi wykryć złe kodowanie.
kosmowariat
A nie lecą żadne warny, notice, itp ?
czerpakzmiedzi
Żadnych warnów, noticów.

Co do http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php :
- valid 100%
- przed użyciem strstr ciąg znaków to utf-8
- po uzyciu strstr ciag znakow to ASCII

Kolejna dziwna sprawa. Kiedy spróbowałem tą funkcją sprawdzić ciąg pusty ('') otrzymałem ASCII
thek
A chociaż raczyłeś zerknąć jakich charsetów można z funkcjami strstr używać? I dlaczego nie bez powodu istnieją funkcje z przedrostkiem mb_ ?
Strstr operują na danych zapisywanych charsetami 1 bajtowymi.Polskie znaki rzekomo też takie są, ale tylko częściowo. Pewne znaki są bowiem zapisywane nie na 1 ale na 2(!) bajtach i dlatego są problemy. Dlatego też na wyjściu strstr masz ascii. Użyj wersji z mb_ (jest na niestety wolniejsza, ale coś za coś), czyli mb_strstr zamiast strstr użyj.
czerpakzmiedzi
thek, dzięki ale dotychczas uzywałem strstr bez zadnego problemu. I z tego co wiem w UTF-8 powinno byc tak samo.

Niestety funkcja mb_strstr przyjmuje tylko 2 paramtry typu string. Za pomocą tej funkcji nie zrobię tego samego co za pomocą strtr. To 2 różne funkcje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.