Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpThumb() i zapis do pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
patong
Sprawa jest prosta.

Kod
phpThumb.php?src=obrazek.jpg&w=100&h=100

Wywołanie tego w przeglądarce zwraca piękną miniaturkę obrazka.

Teraz jak zapisać zapisać to do pliku ?
Kombinuje z imagejpeg, imagecreate etc. ale "phpThumb.php?src=obrazek.jpg&w=100&h=100" nie może być argumentem tych funkcji.

Może ktoś doradzić jak to sprytnie zrobić questionmark.gif
sebekzosw
  1. ImageJpeg(obrazek, gdzie_zapisac, jakosc);

np.:

1. ImageJpeg($im, "thumbs/nazwa_obrazka.jpg", 80);

ImageJpeg
patong
Kod
$obrazek = "phpThumb.php?src=images/mini/40.jpg&w=100&h=100&zc=1&q=100";
imagejpeg($obrazek, "plik", 100);

Warning: imagejpeg(): supplied argument is not a valid Image resource in[...]
thek
Sam popatrz... Funkcja zwraca Ci plik. To co trzeba zrobić? Potraktować to jak plik smile.gif Chyba file_put_contents lub wariacje z fopen i fwrite z linkiem na ten plik powinny być wystarczające do Twoich potrzeb.
erix
Cytat
Kombinuje z imagejpeg, imagecreate etc. ale "phpThumb.php?src=obrazek.jpg&w=100&h=100" nie może być argumentem tych funkcji.

Bo imagejpeg za pierwszy argument przyjmuje ZASÓB obrazu, a nie ścieżkę. Zasób tworzysz przez imagecreatefromjpeg, to teraz pogłówkuj, jak to ma być.

Tym bardziej, że jest to w naprawdę wielu kursach - jak tworzyć obrazy. Włączysz mózgownicę, zrobisz. winksmiley.jpg
darko
http://phpthumb.sourceforge.net/demo/docs/...humb.readme.txt
CTRL + F wpisz save i pierwszy wynik, takie trudne?
patong
Nie będę się popisywał.

Parę rzeczy wygooglowałem, m.in. imagecreatefromjpeg też musi dostać "zasób" obrazu czyli plik.jpeg a nie ścieżkę w sensie pliku php z parametrami w dodatku (phpThumb.php?src=obrazek.jpg&w=100&h=100&zc=1&q=100[itd...]).

Pewnie dalej nie wpadłem na to jeżeli jest to proste rozwiązanie, dlatego proszę - oświeććie mnie smile.gif

postaram się poprawić...

Darko: szacunek.

Przywaliłeś w głowę ciężkim młotem. Ale poskutkowało.

Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.