Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wypełnienie całości elementu tłem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
kamil881
Witam,
Na samym dole strony mam element, który ma być wypełniony tłem do samego dołu przeglądarki. Niestety nie ma rodzica i height na 100% nie pomaga. Co mogę zrobić?

Kod
#foot{
width:100%;
float: left;
margin: 12px 0 0;
background:url(media/img/foot_bg.jpg) repeat-x #dcd3c6;
}

Pozdrawiam.
Damonsson
  1. body, html { height:100%;}
  2.  
  3. #foot{
  4. width:100%;
  5. height:100%;
  6. float: left;
  7. margin: 12px 0 0;
  8. background:url(media/img/foot_bg.jpg) repeat-x #dcd3c6;
  9. }
kamil881
Nie wiem dlaczego, ale pojawia mi się wtedy scroll...
Damonsson
overflow: hidden ?
Wstaw gdzieś może to co masz, bo trudno mi zgadywać czemu tak się dzieję. Albo ktoś inny może wie co jest przyczyną dokładnie.
kamil881

Kod
overflow: hidden;
działa jeśli dam je w body, ale jeśli strona się rozciągnie lub będzie wyświetlana na mniejszej rozdzielczości, nie będzie możliwości jej przesunięcia...
Damonsson
  1. html { height:100%;}
  2.  
  3. body{
  4. font-family:Arial;
  5. font-size:11px;
  6. color:#644941;
  7. text-align:justify;
  8. background:url(media/img/main_bg.jpg) repeat-x #fff;
  9. margin:0;
  10. padding:0;
  11. height: 9%;
  12. }

To jest takie rozwiązanie typu: Działa, ale można to na pewno zrobić inaczej lepiej.
Tak mi się zdaje, albo nie można juz tego lepiej zrobić. Niech ktoś lepszy się wypowie.
kamil881
Nie rozumiem, czemu 9%? Dopasowane tylko do danej rozdzielczości.
Damonsson
Bo to najbardziej pasuje do tego co chcesz osiągnąć. Jak to zrobić żeby było idealnie nie wiem. Ale zaloze sie ze jak poszukasz na google to znajdziesz. Mówię to działa, bo nawet przy rozdzielczosci 1024x768 wyglada jako tako. Ale to nie jest to co mozna osiagnac zapisujac inaczej LEPIEJ.
kamil881
Zmieniła się koncepcja stopki, więc problem jest już nieaktualny- aczkolwiek, jeżeli ktoś ma rozwiązanie, nie wzgardzę smile.gif

Damonsson, plusik za zaangażowanie w temacie, dzięki.

Pozdrawiam.
icetique
Moja opcja taka (nieidealna także):

Wewnętrzną treść strony zrobić na scrollingu (czyli, żeby strona miała statyczną wysokość). Wtedy możesz zrobić zewnętrznego diva, w którym będzie cała zawartość strony (zaraz po body) z background-position: bottom center; background-repeat: repeat-x; padding-top: <tutaj_wysokosc_tla_stopki+ewentualny_odstep_od_konca_faktycznej_tresci>px;, a jako tło dla body dać to, co masz w topie, tylko, że przedłużone na wysokość o białą część tła i tło stopki (dajmy na to z jakieś 300px, żeby dopasować do większych rozdzielczości).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.